Тобиас Фос шокира всички фаворити и спечели индивидуалния часовник на Световното първенство по колоездене!


Тобиас Фос шокира всички фаворити и спечели индивидуалния часовник на Световното първенство по колоездене!
Снимка: Instagram / tobiassvendsenfoss

1973 0

Тобиас Фос (Норвегия) спечели индивидуалния часовник на Световното първенство по колоездене в Уулонгонг (Австралия). 25-годишният колоездач премина 34,2-километровото трасе за време от 40 минути и 2 секунди със средна скорост от 51,24км/ч. Представянето на норвежеца смая всички, включително и големите фаворити, които не успяха да отговорят на неговото каране.

Щефан Конг (Швейцария) претърпя поредно разочарование на голямо първенство и остана втори. Той водеше с цели 11 секунди пред Фос на втората междинна контрола, но загуби цялата си преднина във финалните 9 километра и спря хронометрите за време 2,9сек от това на победителя. Силите на Ремко Евенепул (Белгия) стигнаха до третото място, като това беше второ поредно бронзово отличие от световно първенство за 22-годишният талант. Големият фаворит и победител от последните две издания на световните шампионати Филипо Гана (Италия), сдаде трона и финишира на седма позиция с 55 секунди изоставане от Фос.

Общо 51 състезатели от 31 страни взеха участие в състезанието, двете страни с най-много участници в часовника - трима, бяха тези на Италия и Казахстан. Маршрутът беше сравнително равен, но доста техничен. С дължина от 34,2км и положителна денивелация от малко над 300 метра. Колоездачите въртяха две обиколки от 17 километра, в които преминаваха през 23 завоя по не чак толкова широките пътища на Уулонгонг.

Състезанието започна със старта на Даниел Джоузеф Бонело (Малта), но първият по-сериозен претендент, който потегли от стартовата рампа беше Люк Плал (Австралия). Представителят на домакините завърши за време от 41’26” със средна скорост от 49,5км/ч, с което застана на временната първа позиция. Едоардо Афини (Италия) премина с 2,1сек. по-бързо от Плап на първата контрола, но с 1,7сек по-бавно от него на втората, загуби още малко в последната част от трасето и спря хронометрите на 41’30”.

Изминаха доста колоездачи, които не застрашиха лидерството на Плап по никакъв начин, преди да дойде ред на някои доста силни часовникари, които подобриха времето на австралиеца. Първо Бруно Армирайл (Франция) измина 34-километровата дистанция за 41’12,02” и поведе в класирането, но само за няколко минути, тъй като след него идваше Ив Лампаерт (Белгия), който беше по-бърз с едва 4 десети - 41’11,62” и успя да го измести от първата позиция. Впечатление направи, че и двамата бяха по-бавни от Афини и Плап на първата половина, но значително по-бързи във втората, което доведе до доста по-силните им постижения на финала.

Дойде ред на европейският шампион в дисциплината - Щефан Бисегер (Швейцария). Той изоставаше с 9 секунди от времето на Афини на първата междинна контрола, но беше успял да развие доста добре своята скорост в средата на маршрута и премина през вторият времеизмервателен пункт с новото най-добро време. На финалът Бисегер стана и първият колоездач изминал трасето със средна скорост над 50км/ч - 50,261 и време от 40 минути и 49 секунди.

Следваха доста състезатели, които не впечатлиха със своите постижения, докато постепенно стигнахме до последните 12 стартирали, където бяха позиционирани и най-големите фаворити. Започнаха да валят подобрения на най-добрите времена на междинните контроли. Най-младият колоездач в това състезание - Магнус Шефилд (САЩ) постави рекордните преминавания на двете контроли, но претърпя падане в заключителната част от трасето и завърши за 41’46,99” (49,11км/ч).

Настъпи моментът, в който Тобиас Фос също да се понесе по трасето и никой не подозираше какво следва. Норвежецът подобри междинните времена на младият американец, успя да продължи да развива още по-висока скорост към финалната линия и закова времето си на 40’02,78” и средна скорост от 51,241км/ч, постижение което остана неподобрено до края на състезанието.

Лош късмет сполетя рожденникът в този ден Итън Хейтър (Великобритания), които стартира много силно и дори подобри резултата на Фос на първата междинна контрола, но след това трябваше да сменя велосипед, тъй като веригата му падна, което доведе до загуба на много ценно време и на практика го “изхвърли” от борбата за титлата. Британецът все пак продължи и направи всичко възможно, за да минимизира загубите, но завърши с време 40 секунди по-бавно от това на Фос и се нареди на временната втора позиция.

Тенденцията за подобряване на най-добрите постижения на контролите беше продължена и от Щефан Кюнг. Швейцарецът беше с 2 секунди по-бърз на първата и с цели 11” на втората измервателна линия спрямо Тобиас Фос, но явно не беше разпределил силите си достатъчно добре и загуби цялата си преднина в заключителните 9 километра, като финишира на второто място с резултат 40’05” и средна скорост от 51,178км/ч.

Оставаха трима състезатели, които трябваше да запишат своите времена и това бяха Тадей Погачар (Словения), Ремко Евенепул и Филипо Гана. При първата проверка на времето, нито Погачар, нито Евенепул успяха да запишат по-добър резултат от този на Кюнг и всички погледи се обърнаха към Гана и неговите действия. Италианецът също не подобри времето на швейцарският си съперник, който остана с най-доброто време на контролата. Тенденцията остана същата и в следващите километри, като и тримата големи претенденти продължиха да губят време от швейцарският си съперник. Единствен Ремко успя да стопи част от изоставането си в заключителните 9 километра, като по този начин си затвърди третото място на подиума. Погачар беше по-бърз от Гана във финалната фаза и завърши шести, докато двукратният световен шампион трябваше да се задоволи със седмата позиция.

По този начин Тобиас Фос достигна до най-голямата победа в кариерата си. Норвежецът стана и третият най-млад световен шампион при мъжете в тази дисциплина и безспорно един от най-изненадващите такива на всички времена. Филипо Гана не успя да стане третият колоездач с три поредни световни титли на часовник, Майкъл Роджърс (2003, 2004, 2005) и Тони Мартин (2011, 2012, 2013) остават единствените двама с такъв рекорд. Носен от крилете на победата след триумфът си в генералното класиране на Обиколката на Испания, Ремко Евенепул дойде с надеждата да облече Фланелката с дъгата (носена от световният шампион), но тя отново му убягна. А Щефан Кюнг трябваше да преглътне поредното разочарование с толкова силната си кариера, швейцарецът остана на косъм от златото, което беше само на 2,95сек. от това да стане негово притежание.

*Световното първенство продължава с дисциплините за младежи и девойки и ще завърши тази неделя (25.09) с общият старт при мъжете.

 

Класиране на СП часовник 2022:

 

1. Tobias Foss (Nor)

40’02”

2. Stefan Küng (Sui)

+2s

3. Remco Evenepoel (Bel)

+9s

4. Ethan Hayter (GBr)

+40s

5. Stefan Bissegger (Sui)

+47s

6. Tadej Pogačar (Slo)

+48s

7. Filippo Ganna (Ita)

+56s

8. Nelson Oliviera (Por)

+59s

9. Yves Lampaert (Bel)

1’09”

10. Bruno Armirail (Fra)

+1’10”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички