Спортните успехи, които ни накараха да се гордеем през 2018 година


Спортните успехи, които ни накараха да се гордеем през 2018 година
Снимка: iStock/Guliver

5873 0

Изпращаме спортната 2018 година с противоречиви чувства, какъвто е почти винаги случаят в последните години. Въпреки че липсваха огромни успехи, то през годината имахме и немалко поводи за гордост със спортните постижения. В последните десетилетия се научихме да оценяваме и малкото радост, която в спорта и всяко едно отличие, в който и да е спорт го приемаме с голяма радост.

Именно с такова щастие и гордост ни изпълни през годината спортист номер на годината - Тайбе Юсеин. Тя стана световна и европейска шампионка по борба, като донесе единствения златен медал за България от световни първенства в олимпийска дисциплина през 2018 г.. Тя вече имаше и две сребра зад гърба си, спечелени през 2012 и 2013 година. Тази година обаче се оказа повратна в кариерата на Тайбе, която покори световния връх и зарадва цяла България. По време на церемонията за най-добър спортист тя сподели: „Хенри Форд е казал - "Неуспехът не трябва да ви плаши. Неуспехът е една възможност да се почне отначало, само че този път по-разумно". Аз започнах отначало за десети път и успях". Всички ние от екипа на Sportlive.bg обаче ѝ пожелаваме да не се налага да започва от начало, а тази година да ѝ подейства още по-мотивиращо, за да изпълни голямата си цел. А именно злато от Олимпийските игри.

Тази година бе по-специална и за едно младо момиче от Пловдив. Младата ни надежда в леката атлетика - Александра Начева. Тя стана световна шампионка за девойки до 20 години в Тампере (Финландия), макар че все още е 17-годишна. Талантливата българка грабна златото на младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес, стана сребърна медалистка на Европейското първенство до 18 години в Гьор (Унгария). На балканско ниво Александра взе титли в зала в София на първенство до 20 години на троен скок и в Истанбул до 18 години на скок на дължина и на троен скок. Постижението от 14.18 метра от Световното първенство е най-добро в света за годината за девойки под 20 години и европейски рекорд до 18 години. С това постижение тя получи квота за участие на Европейското първенство в Берлин. Грабна приза за Изгряваща звезда а Балканите, а очакванията към нея вече са огромни след подобна сила заявка и толкова много отличия само в рамките на година. Всички се надяваме и стискаме палци тази година е само един трамплин за младото момиче към още по-големи успехи.

Друга лекоатлетка, на която възлагаме огромни надежди в последните години - Мирела Демирева, също не ни разочарова. Тя спечели сребърен медал от Европейското първенство по лека атлетика в Берлин. Демирева бе на косъм от това да остане дори извън отличията, но преодоля 200 см в последния трети опит и завърши втора в крайното класиране. За нея това бе изравнено най-добро лично постижение в кариерата й. За пореден път Мирела показа колко силна воля има, както и това, че тя сама за себе си постоянно вдига летвата. И не само на пистата. Освен медала записа и престижно първо място в надпреварата от Диамантената лига в Рабат, като спря невероятната серия от 45 поредни победи на световната шампионка Мария Ласицкене. А сега на всички нас ни остава да продължим да мечтаем тези 209 см на Стефка Костадинова да бъдат подобрени именно от нея...

И тази година голямата ни гордост ансамбълът ни по художествена гимнастика ни накара да се гордеем многократно. В състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова направиха същински фурор. През годината грациите завоюваха от Световното първенство в София бронзов медал в многобоя, който им осигури квота за Олимпийските игри в Токио 2020 г., и титлата на пет обръча. Освен това Световното по художествена гимнастика беше едно от големите домакинства, които България прие през септември. От Европейското гимнастичките завоюваха злато на 3 топки и 2 въжета и бронзови отличия в многобоя и отборното класиране заедно с девойките индивидуално. Катрин Тасева и Невяна Владинова също грабнаха дежурните за тях медали през годината, като Тасева грабна и златото на бухалки на Световната купа в София.

Сестрите Габриела и Стефани Стоеви станаха европейски шампионки по бадминтон. Момичетата от Хасково триумфираха на двойки, след като на финала в Уелва, Испания, разгромиха френския дует Ане Тран и Емили Лефел с 2:0 гейма (12, 10) само за 42 минути игра на корта. Най-добрият български плувец в момента Антъни Иванов се класира за финала на 200 метра бътърфлай. Иванов даде шесто време в сериите - 1:51.81 минута, като това е и национален рекорд в дисциплината. Той подобри собственото си постижение от 2016 година в Канада - 1:54.80 минута. Той подобри още два национални рекорда по време на световното първенство по плуване в малък басейн в Ханчжоу. Счупи постиженията на 50 метра бътерфлай и на 200 метра свободен стил за мъже в четвъртия ден на шампионата на планетата. На 50 метра бътерфлай Иванов финишира 30-и в сериите с време 23.42 секунди и си върна рекорда в дисциплината, който за кратко бе притежание на Иван Алмаджиев - 23.81. През август завърши на 8-о място във финала на Европейското първенство по плуване в дисциплината 200 метра бътерфлай.

Големият Петър Стойчев записа поредния си голям успех в кариерата, след като рано спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра. Близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, българинът финишира с аванс от една минута пред конкуренцията, а последните метри дори плува бътерфлай. 15 плувци от 9 държави взеха участие в невероятно тежкото състезание. Типично за този край на света, веднага след като плувците слязоха от кораба на лодките, заваля и сняг, като температурата на въздуха варираше около минус -2 градуса. На водата бе минус - 0.8 по Целзий. Това обаче не спря българина и за пореден път показа, че пред него няма непреодолими бариери. Точно такива борбени личности си пожелаваме да гледаме още, още и през 2019 година, която да ни донесе в пъти повече успехи в българския спорт. За да може следващата година наградата за Спортист на годината да бъде най-оспорваната досега.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички