Тайбе Юсеин е Спортист на 2018 година!


Тайбе Юсеин е Спортист на 2018 година!
Снимка: БГНЕС

5892 0

Тайбе Юсеин стана Спортист на годината на България за първи път в кариерата си, след като спечели 61-то издание на престижната анкета. Юсеин имаше страхотен сезон, в който стана световна и европейска шампионка, с което си заслужи първото място в класацията, организирана от Нове АД Холдинг. 

27-годишната Юсеин спечели златен медал в категория до 62 килограма на Европейското първенство по борба в Каспийск през май, а тази есен триумфира и на шампионата на планетата в Будапеща. Със силното си представяне Юсеин, която не загуби нито един мач през годината, заслужи още приза „Спортен Икар“ на фондация „Български спорт“ и очаквано бе обявена за номер за годината от Българската федерация по борба.

Ето и топ 10 на най-добрите спортисти през 2018 година:

10. Александра Жекова (сноуборд)

9. Катрин Тасева (художествена гимнастика)

8. Кирил Милов (борба)

7. Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон)

6. Кубрат Пулев (бокс)

5. Стойка Петрова (бокс)

4. Биляна Дудова (борба)

3. Александра Начева (лека атлетика)

2. Мирела Демирева (лека атлетика)

1. Тайбе Юсеин

За отбор на 2018 година бе избран ансамбалът ни по художествена гимнастика. 

Гимнастичките ни спечелиха първо място на пет обръча на световното първенство, чийто домакин бе “Арена Армеец” в София, където днес се провежда и церемонията за най-престижните спортни награди в родината ни. Ансамбълът, извоювал златото, е в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова.

Треньорът на националния отбор по борба Петър Касабов пък грабна отличието за треньор №1 на 2018 година. Под негово ръководство Тайбе Юсеин спечели световната титла на в категория до 62 килограма и среброто на Биляна Дудова, също на световно първенство, но в категория до 57 килограма.

ПРЕДИ ЦЕРЕМОНИЯТА

На церемонията ще бъде връчена и традиционната награда на в. „Труд“ за „Треньор на годината“. В 35-то издание на анкетата за най-добър треньор участваха 43 медии, които номинираха 13 специалисти. По двама наставници бяха посочени във футбола (Петър Хубчев и Златомир Загорчич), художествената гимнастика (Весела Димитрова и Бранимира Маркова), бокса (Фикет Ереджебов и Петър Лесов) и ските (Иво Борисов и Виктор Жеков, шорттрек).

В анкетата „Спортист на годината“ своя вот дадоха 139 действащи спортни журналисти от 49 електронни и печатни медии. Според гласуването им, в челната десетка в класацията „Спортист на годината“ 2018 се нареждат (по азбучен ред):

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички