Петър Стойчев стана шампион в Антарктида по убедителен начин (ВИДЕО)


Петър Стойчев стана шампион в Антарктида по убедителен начин (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

3982 0

Петър Стойчев записа поредния си голям успех в кариерата, след като рано тази сутрин спечели първия в историята организиран плувен маратон на Антарктида с дължина 1000 метра. Близо до остров Тринити, в залива Микелсон Харбър, българинът финишира с аванс от една минута пред конкуренцията, а последните метри дори плува бътерфлай.

15 плувци от 9 държави взеха участие в невероятно тежкото състезание. Типично за този край на света, веднага след като плувците слязоха от кораба на лодките, заваля и сняг, като температурата на въздуха варираше около минус -2 градуса. На водата бе минус - 0.8 по Целзий.

"Много съм щастлив и доволен от себе си. Имаше леко напражение в последните дни заради постоянното отлагане на старта, но ето , че вече всичко е в историята и слава богу, българин е шампион на Антарктида в първото състезание. Изобщо не мислех за друго, освен да победя и вдигнах темпото от самото начало. Не исках да рискувам и да се решат нещата в последния момент. За това си казах, че трябва да бъда силен и бърз от първата секунда. Накрая и малко шоу им направих, като видях , че съм напред с разлика, реших последните метри да ги финиширам на бътерфлай за радост на хората на кораба. Важното е , че всичко мина както трябва“, сподели той.

"Преди да вляза във водата температурата на тялото ми беше 37.3 градуса, като стъпих на лодката веднага я измериха и термометъра показа 30.8 . Пулсът преди старта бе 92 удара в минута, а след това в еуфорията забравих да го измеря. Но бързо се възстанових и сега се чувствам прекрасно. Това е една от най-големите ми победи в цялата кариера. Само на Антарктида не бях плувал, а сега вече съм първия победител в маратонско плуване на Седмия континент. На кораба има около 100-ина души, които ме поздравиха за успеха и сега ще изпием по чаша вино“, добави плувецът.

"Благодаря и на моя екип за подкрепата и съдействието през цялото време на експедицията. Предстои обаче тежко пътуване за връщане към сушата. Тръгваме към Ушуая ( Аржентина) след няколко часа и капитана ни предупреди, че в района на протока Дрейк има силно вълнение и времето е много лошо. Живи и здрави, след три дни трябва да сме на аржентинска земя и да приключи всичко”, завърши по сателитната връзка Петър Стойчев.

Времето, за което Стойчев изплува дистанцията, беше 11:08:38 минути. След него финишира най-бързата жена в ледени води Виктория Мори ( Аржентина) – 12:09:31 минути, а трети на 30 секунди зад Мори е Диего Лопес от Испания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички