Кои са основните фаворити на Световното първенство в колоезденето?


Кои са основните фаворити на Световното първенство в колоезденето?
Снимка: Getty Images/Guliver

1992 0

Световното първенство по колоездене ще се проведе по пътищата на Фландрия (Белгия) от 19-ти до 26-ти септември. Тазгодишният шампионат на планетата ще бъде открит с една от най-интересните дисцилини, а именно часовникът при мъжете.

Бягането по часовник ще бъде с дължина от 43,3км, идеално равно трасе с едва 78 метра обща денивелация. На повечето места трасето е разположено точно на нивото на морското равнище. Равният маршрут е перфектна възможност за най-добрите колоездачи в тази дисциплина да разгърнат своите качества.

Интересното е, че нито един от тримата състезатели, които се качиха на подиума на часвоника по време Олимпийските игри в Токио, няма да участва на световното първенство. Олимпийският шампион Примож Роглич (Словения) пропуска часовника и ще се съсредоточи само върху общия старт. Сребърният медалист от Токио, който е световен шампион в часовника през 2017-та - Том Дюмолен, претърпя удар от кола по време на тренировка и в момента се възстановява. Бронзовият медалист и двукратен световен шампион (2018-та и 2019-та) - Роан Денис изненадващо остана извън отбора на Австралия за световното първенство, като причината за товя все още не е ясна.

Въпреки липсата на трима от най-добрите часовникари, зрелище и големи битки съвсем няма да липсват. Ето и кои са най-големите фаворити за световната титла:

Филипо Гана (Италия)

Филипо Гана е действащия световен шампион, като има амбиции да повтори миналогодишния си успех. През тази година, Гана спечели няколко бягания по часовник, а в Токио беше основната фигура за спечелването на олимпсийко злато за квартета на Италия в отборното преследване на писта. Миналата седмица на европейското първенство, което се проведе в Тренто (Италия), Гана се представи зашеметяващо, но се класира втори за голямо съжаление на домакините. Предстои да разберем, дали италианецът ще може да надгради класирането си от европейското първенство, като спечели нова световната титла.

Щефан Кюнг (Швейцария)

Щефан Кюнг стана европейски шампион за втори път през тази година, като победи именно Филипо Гана, за да грабне втрората си поредна титла. Профилът на двете трасета е много идентичен, което със сигурност ще вдъхне още повече увереност на швейцареца. Кюнг е трети от миналогодишният планетарен шампионат и четвърти от Игрите в Токио, но припомняме, че никой от първите трима няма да участва тук. Товя поставя Кюнг на пол позишън за световното отличие.

Ваут Ван Аерт (Белгия)

Ваут Ван Аерт е смятан от мнозина за най-големият фаворит за победа и определено има защо. Ван Аерт спечели няколко часовника тази година, като в единия от тях победи Кюнг и Гана наведнъж. Никой не успя да спори с белгиеца и във втория часовник в Обиколката на Франция тази година, който той спечели безапелационно. На миналото световно, Ван Аерт остана втори, а сега се надява на родна земя да успее да подобри това класиране и да грабне така жадуваното световно злато.

Ремко Евенпул (Белгия)

Ремко Евенепул е другия представител на домакините, който ще се бори за победата. 21-годишният белгиец стана трети на европейското първенство, но има самочувствието, че може да направи нещо повече на световното. Преди две години, когато беше едва на 19, Ремко финишира втори в бягането по часовник на световното първенство, победен единствено от Роан Денис.

В кариерата си, той има победи над всеки един от своите най-големи конкуренти, което му вдъхва допълнително увереност.

Каспер Асгрен (Дания), Тадей Погачар (Словения), Щефан Бисегер (Швейцария), Едоардо Афини (Италия), Реми Каваня (Франция), Брендън Макнълти (САЩ) и Ригоберто Уран (Колумбия) са част от скритите фаворити, които не бива да бъдат подценявани.

България също ще има своя участник в бягането по часовник на световното първенство в лицето на Спас Гюров!

Стартът на часовника е утре (19.09) от 16:00 часа българско време!

Автор: Иван Андреев

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички