"Тур Дьо Франс": Кавендиш взе и 10-ия етап, Погачар запазва жълтата фланелка


"Тур Дьо Франс": Кавендиш взе и 10-ия етап, Погачар запазва жълтата фланелка
Снимка: Getty Images/Guliver

1164 0

Марк Кавендиш (Deceuninck - Quick-Step) спечели своята трета етапна победа в тазгодишната Обиколка на Франция, след финален спринт с перфектно извеждане. Британецът беше най-бърз в спринта до линията в град Валенс, като така 36-годишният Кавендиш записа своята 33-та победа в ‘Тура”, като така се доближи на само един етапен успех до рекорда от 34, поставен от Еди Меркс. Белгиеците Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma) и Яспер Филипсен (Alpecin-Fenix) се противопоставиха срещу Кавендиш, но без успех и останаха на 2-ра и 3-та позиция в етапа.

Отпочинали след първия ден на “Тура” без състезание, “пелотонът” тръгна от Албервил, малко градче в подножието на множество ски курорти във френските Алпи.

Откъсването за деня се сформира 7км след старта. Тош ван дер Санде от Lotto-Soudal и Хуго Уле от Astana-Premier Tech се обединиха и бързо изградиха предимство, което стигна до близо шест минути, преди да бъде стабилизирано на около четири минути, след като спринтьорските отбори излезнаха начело на групата и започнаха за задават темпото.

Междинният спринт беше спечелен от Ван дер Санде, докато обратно в групата Сони Колбрели (Bahrain Victorious) - който завърши трети на бруталният планински етап в неделя - спечели спринта за максималните 15 точки, а Майкъл Матюс (Team BikeExchange) взе 13. Кавендиш не се включи в битката за междинния спринт, запазвайки сили за финала.

Падане, в което бяха замесени Ричи Порт (Ineos Grenadiers) и по-голямата част от Jumbo-Visma се случи на около 50км преди финала.

На 40км преди финала, по една от некатегоризираните височини Ван дер Санде атакува Хуго Уле, докато двамата имаха едва 40 секунди останал аванс пред групата. В “пелотона”, от тима на BikeExchange определяха свирепо темпо в опита си да се откъснат от Кавендиш и Deceuninck - Quick-Step.

Работейки за своят спринтьор Майкъл Матюс, австралийският екип изглеждаше успял в своя план, но в крайна сметка Кавендиш успя да се справи с изкачването и скоро след това неговите съотборници от Deceuninck - Quick Step бяха тези, които задаваха темпото начело на групата.

Във финалните 20км, страничен вятър заплаши състезателите от предизвикване на разкъсване в групата. Тогава на лидерът в състезанието - Тадей Погачар (UAE Team Emirates) му се наложи да направи силно и дълго ускорение, за да преодолее малка пролука, която го беше отдалечила от челните позиции. Ineos Grenadiers работеха напрегнато за Ричард Карапаз, за да се опитат да разделят групата, но никой от фаворитите за генералното класиране не изостана назад.

Кавендиш получи още едно много силно извеждане от своя отбор, Каспер Асгрен, Давиде Балерини и Михаел Морков се наредиха в перфектна позиция пред Кавендиш в последните 1500 метра. Балерини остана начело до 300 метра преди финала, когато Морков пое лидерството преди Кавендиш да излети от колелото на датачанина.

Насер Боани (Arkea Samsic) беше вдясно от британецът, но не успя да го заобиколи, а след това пък Ваут Ван Аерт се опита да мине отляво, за да изпревари Кавендиш, но и той не успя и остана втори.

Резултатът означаваше, че въпреки че не се включи в спора за междинния спринт по време на етапа, Кавендиш увеличава преднината си в класирането за зелената фланелка (носена от най-добрият спринтьор), като вече има актов от 218 точки.

Етап 11 връща колоездачите отново в планинините, като те на два пъти ще трябват да се справят с изкачване на митичният връх Мон Венту.

 

Топ 10 на етап 10:

 

1. Mark Cavendish (GBr) Deceuninck - Quick-Step, in 4-14-07

2. Wout van Aert (Bel) Team Jumbo-Visma

3. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Fenix

4. Nacer Bouhanni (Fra) Team Arkéa-Samsic

5. Michael Matthews (Aus) Team BikeExchange

6. Michael Mørkøv (Den) Deceuninck - Quick-Step

7. André Greipel (Ger) Israel Start-Up Nation

8. Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe

9. Anthony Turgis (Fra) Team TotalEnergies

10. Cees Bol (Ned) Team DSM, all at same time.

 

Генерално класиране след етап 10:

 

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE Team Emirates, in 38-25-17

2. Ben O'Connor (Aus) Ag2r Citroën Team, at 2-01

3. Rigoberto Urán (Col) EF Education-Nippo, at 5-18

4. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma, at 5-32

5. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers, at 5-33

6. Enric Mas (Esp) Movistar Team, at 5-47

7. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe, at 5-58

8. Alexey Lutsenko (Kaz) Astana-Premier Tech, at 6-12

9. Guillaume Martin (Fra) Cofidis, at 7-02

10. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ, at 7-22

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички