Президентът на ФИДЕ посочи какво не достигна на Нургюл Салимова за триумф със Световната купа


Президентът на ФИДЕ посочи какво не достигна на Нургюл Салимова за триумф със Световната купа
Снимка: Българска федерация по шах

5044 0

Президентът на Международната шахматна федерация Аркадий Дворкович обяви, че българката Нургюл Салимова имаше своите шансове, но не успя да спечели Световната купа по шахмат заради липса на опит. 20-годишната гордост на България отстъпи с 1,5:2,5 точки на рускинята Александра Горячкина във финалния мач.

Салимова пропусна да реализира печеливши позиции във втората партия по класически шахмат и в първата по ускорен, а във втората по ускорен загуби на 105-ия ход след грешка в равна позиция в ендшпила.

"Александра се явява една от най-силните шахматистки в света вече няколко години и бе един от фаворитите в Баку. Победата ѝ е закономерна, макар че имаше и други великолепни претендентки. Във финала инициативата се владееше от българската шахматистка, но видимо не ѝ достигна опит на такова високо ниво. Именно опитът бе нещото, което даде предимството на Горячкина", заяви Дворкович пред „ТАСС“.

"В края търпението на рускинята изигра роля. Тя знаеше, че не рискува нищо, но мъчеше съперничката си, докато я изтощи. След дебюта позицията на Горячкина беше по-добра и за Нургюл беше трудно да се защитава. Според мен тя се измори, въпреки че през целия турнир и във финала игра страхотно", коментира още шефът на ФИДЕ.

ВИЖТЕ ТУК как се разви драматичният финал между българската гордост и рускинята

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички