ЖАЛКО! Гросмайстор стори "невъзможното", за да бие Нургюл Салимова! Нашето момиче загуби финала на Световната купа по шах (ВИДЕО)


ЖАЛКО! Гросмайстор стори "невъзможното", за да бие Нургюл Салимова! Нашето момиче загуби финала на Световната купа по шах (ВИДЕО)
Снимка: FIDE / Maria Emelianova

50900 0

Нургюл Салимова загуби финала (в тайбрек) на Световната купа по шах в Баку, Азербайджан. Българката бе сломена от рускинята Александра Горячкина в третия ден от финала. Това се случи след втората партия от тайбрека между представителките на България и Русия!

В партия №6 между двете родната състезателка допусна някои неточности, но чрез отлична защита възстанови позиции и равенството изглеждаше "сигурен" развой (за 6-ти пореден път). Ключов ход отсреща обаче позволи а Горячкина да "избяга" с  с цар и две пешки напред. Още тогава за Салимова бе невъзможно да обърне развоя, въпреки че стори всичко както трябва.

В крайна сметка дуелът завърши по следния начин: Рускинята изнесе царя ("f7") и една пешка ("g7"), а офицерът на българката стоеше "h7". Впоследствие българката извади дама с последната си пешка, но тя бе веднага ликвидирана. С позиции цар ("e7") и пешки ("f7" и "g7") българката бе в ситуация без шанс за победа (с един офицер, който моментално щеше да бъде взет при развитие) и се предаде.

Рускинята бе във водеща позиция през цялото време с белите си фигури, като регулярно предлагаше равносилни размени, които логично бяха отхвърляни. При първата партия от тайбрека обаче българката бе във водеща позиция.

Тогава тя отново бе изключително близо до спечелена партия, но спорно решение да жертва топ за офицер върна рускинята в играта. И в двата случая трябва да се отбележи, че времето притискаше Нургюл Салимова, докато опитната Александра Горячкина действаше по-бързо, което ѝ осигуряваше по-голямо спокойствие и повече време за обмисляне в заключителните етапи.

Независимо от загубата, Салимова беше приятната изненада в турнира и накара цяла България да се интересува от шах и как достига финал на най-високо равнище, въпреки тоталния непукизъм на държавата към шаха като спорт. 

В същото време Салимова се поздрави и с най-големия чек в кариерата си за представянето си в Баку. 

Подробен развой на целия финал за Световната купа по шах Нургюл Салимова - Горячкина

Тайбрек финал на Световната купа: Нургюл срещу Горячкина (партия №1 от тайбрека)

*Българката ще бъде с белите фигури в първата партия от тайбрека.

Първият ход на българката бе пешка на "d4". Още в самото начало тя извади двата си коня и единия офицер, като малко след това противничката направи идентични ходове. Първата размяна на фигури бе пешки на "d4", като първо рускинята атакува.

За отваряне на шаха бе използвана Лондонската система, при която белите отварят и развиват офицера с тъмно поле, след което подкрепят пешката "d4" с други две пешки (в случая - с една). Другият офицер бе развит до "d5", а конете бяха постепенно разположени напред.

Първа по-сериозна размяна на фигури

Първата по-сериозна размяна дойде в полето на рускинята - на "c6", където Нургюл жертва офицера си за противников кон. След първите ходове българката все още не бе помръднала своята дама, за разлика от рускинята, която често я използваше. В 12-ия ход от партията пък се стигна и до рокада от Салимова.

С 13-ия ход от партията Горячкина премести коня си на "d5" и заплаши офицера на българката, позициониран на "f4". Последва отстъпване от офицера вместо подсигуряване, с което избегна нова подобна размяна, каквато имаше на старта. Още преди изминаването на 15 хода (до 14-ия) пък отново Салимова имаше нужда от значително по-дълго време за решенията си на дъската, като след 15-ия ход ("b3"), дошъл от нейна страна, тя разполагаше с по-малко от 14 минути, докато съперничката бе с малко над 23 минути в таймера.

Въпросният ход "b3" хвърли в размисъл рускинята, която предварително предвиди сценарий, при който можеше да се окаже в шах, а успоредно с това и със застрашен топ. Тя го предотврати няколко хода по-рано и премести топа си.

След топ на "1c" Горячкина се забави значително със своя отговор, който дойде с пешка на "5c", а това я доближи до времето, с което разполага и Нургюл. Българката не подсигури застрашената си пешка от "4d", като предпочете кон на "5a", с което да принуди съперничката да премести дамата си от "7b".

Салимова и Горячкина размениха топове

Ключов бе 19-ият ход, при който Салимова прие размяна на топове, осъществила се на "c5", където се озова офицерът на рускинята. След този ход от Горячкина разликата във времето на двете бе от 4 минути. Логично Салимова отговори с пешка на "b4", подсигурена от офицер на "2d".

След 20-ия си ход Салимова напредна още с кон и пешка към половината на гросмайстора, който отговори с рокада в ход номер 22. Проблемът към този момент изглеждаше времето, с което разполага българката. При 5 оставащи минути тя премести дама на "f3" (в този момент рускинята разполагаше с над 13 минути).

Българката заплаши офицера на рускинята, а след подсигуряването от гросмайстора Салимова предложи размяна на Горячкина. Рускинята предпочете да жертва коня си (а не офицера), за да вземе офицера на българката, като доста време обмисляше хода си. Последва и още една размяна, при която този път Нургюл жертва коня си за офицер на рускинята на "f5". Последва и изкарване на дамата от страна на българката до "d5".

След 30-ите ходове Салимова бе с цар, дама, кон и пет пешки, а Горячкина - с цар, дама, топ, офицер и четири пешки. След 32-рите ходове българката бе с по-малко от 2 минути, а рускинята - с над 7.

С оставащо значително по-малко време Салимова логично на няколко пъти предложи размяна на дами, но рускинята отказа. В ход 35 Салимова жертва топа си, за да вземе офицер. 

Нургюл Салимова играе със секунди време

Българката играеше на ръба на времето и изпусна сериозно предимство, с което разполагаше. Тя остана с под 30 секунди, които варираха след всеки ход, получавайки по допълнителни 10 след преместване. Рускинята разполагаше с над 4 минути.

Реми и в третата партия между Нургюл Салимова и Горячкина

В крайна сметка двете си стиснаха ръцете за равенство. Нургюл бе с добро разположение на фигурите, но с много малко оставащи секунди. След няколко позиции на шах с дамата срещу българката бе взето решението за реми. Следва другата партия по същите правила, но там Салимова ще бъде с черните фигури.

Тайбрек финал на Световната купа: Нургюл Салимова - Горячкина (партия №2 от тайбрека)

*Във втората партия рускинята има предимството да играе с белите фигури. При реми, тайбрекът продължава, но при успех за една от двете - всичко приключва (вижте по-горе регламента). Партията започва малко след края на предната.

Бърза размяна на топове

На старта от втората партия рускинята избра да изкара три пешки, преди да премести офицер на "g2". Българката раздвижи офицера ("e7") и коня ("f6"), след което последваха рокади и от двете страни. С десетия си ход Александра направи размяна на топове на "a8". След първите 12 хода българката бе с по-малко от 22 минути, а рускинята - с над 25.

На 13-ия си ход Салимова се забави с решение след пешка на "c5" от съперничката, с което тя отне още една пешка от Нургюл. Българката не грабна пешката на "c5", като вместо това заплаши позицията ("c5") и с кон на "a6".

Нургюл гони дамата на Горячкина

Горячкина изкара дамата си напред към "c4", взимайки още една пешка,  но бързо бе заплашена от двойно подсигурен офицер на "d5" и трябваше да я спасява. След 15-ите ходове рускинята бе отнела с две пешки повече, а българката опитваше да притисне дамата ѝ. Времето за игра на двете стана изравнено, след като гросмайсторът обмисляше доста повече време последните си ходове.

Дами и топове паднаха

С 16-ия си ход Горячкина спаси дамата си, като я постави на "d1", с което предложи размяна на дами. Българката не я стартира, като вместо това взе пешката от "c5". Още със следващия си ход гросмайсторът осъществи желаната размяна на дами, след който топът на Салимова отиде на "d8".

Напористата игра от Александра продължи и с ход номер 19 - топ на "d1", с което предложи и размяна на топове, която бе приета от българката.

След размяната българката обмисли следващия си ход в продължение на няколко минути и отново изостана значително с времето. В крайна сметка премести офицер на "a4", но той моментално бе застрашен от кон на "c3", което принуди Нургюл да пласира офицера си дълбоко от страната на съперника - на "c2", като гонитбата продължи и в следващите ходове, като бе застрашен и другият офицер.

Голямо тактическо надлъгване между Салимова и Горячкина

След 22 хода Горячкина бе с цар, два офицера, два коня и пет пешки, докато Салимова бе с цар, два офицера, два коня и четири пешки.

Следващите ходове бяха използвани и от двете състезателки, за да преподредят позициите на фигурите си отзад. Българката блестеше с добри защитни ходове, като никоя не предприемаше по-агресивна атака.

Рускинята предложи размяна кон за офицер и опростяване на ситуацията, но Салимова не прие. Все пак тя осъществи размяна на коне в 29-ия ход на "b4". След няколко минути обмисляне, българката укрепи царя си на "e7", но веднага след това бе в позиция на шах след офицер на "b4", след което отново върна царя си назад, този път на "d8".

Горячкина отново си изпроси размяна на фигури, този път на офицери, като тя се осъществи на "d4". След 33 хода белите фигури на дъската бяха цар, офицер, кон и пет пешки, а черните - цар, офицер, кон и четири пешки.

След добри тактически ходове с коня Салимова възвърна позиции и пласира на тактическо място своята фигура. След 40-ите ходове Горячкина остана с цар, офицер, кон и четири пешки срещу напълно идентична ситуация за българката, но с една пешка по-малко. Александра предложи нова размяна - кон за офицер (премсти коня си на "e5", защити офицера си от противниковия цар и заплаши офицера на Нургюл), но българката логично отново отказа.

На 48-ия ход последва размяна на пешки, която доближи развитието до ново реми. Фигурите на Салимова бяха с една пешка по-малко, но тя се бе разположила отлично от страната на рускинята, която бе притисната в половината си. Нейните опити за размяна на по-значими фигури продължаваха да бъдат отклонявани.

В 55-ия ход Салимова прие размяна, като даде коня си, за да вземе офицер. Последваха и скоростни ходове. Позицията на българката продължаваше да бъде добра и предполагаше реми, ако не бъде допусната груба грешка. Тя отново играеше на ръба на времето - под 1 минута (съперничката ѝ бе с над 1 минута и го поддържаше до ход номер 60, когато и тя падна под 1 минута). 

След дълга гонитба и тактическо надиграване бяха разменени пешки на "f3". На дъската за рускинята останаха цар, кон и две пешки, а за българката - цар, офицер и една пешка.

Критична ситуация за Нургюл Салимова

Рускинята изнесе царя ("f7") и една пешка ("g7"), а офицерът на българката стоеше "h7".

В края българката извади дама с последната си пешка, но тя бе веднага ликвидирана. С позиции цар ("e7") и пешки ("f7" и "g7") българката бе в ситуация без шанс за победа (с един офицер, който моментално щеше да бъде взет при развитие) и се предаде.

ПРЕДИ ТАЙБРЕКА ВЪВ ФИНАЛА НУРГЮЛ САЛИМОВА - ГОРЯЧКИНА

20-годишната българка шокира целия свят с феноменалното си представяне на Световната купа по шах в Баку, Азербайджан. Тя се справи с класни съпернички, за да стигне до големия финал срещу Александра Горячкина.

Руският гросмайстор игра с белите фигури в първата партия, където Салимова отново се представи на много високо ниво и стигна до реми. Във втората пък българката имаше предимство и бе в изгодна позиция, въпреки че през голям период имаше значително по-малко време от рускинята.

Ключов бе моментът, в който Салимова жертва кон за пешка. В края на партията, продължила 5 часа и половина, дълго време рускинята бе с цар, топ и кон срещу цар и топ за българката, като ремито трудно можеше да бъде избегнато, но Горячкина се надяваше и чакаше груба грешка от Нургюл. Такава не дойде и в края си взеха топовете, с което и партията приключи при реми.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички