Погачар си взе своето в четвъртия етап от “Обиколката на Емирствата”


Погачар си взе своето в четвъртия етап от “Обиколката на Емирствата”
Снимка: Getty Images

1514 0

Най-голяма звезда в колоезденето в момента Тадей Погачар (UAE Team Emirates) победи всички в четвъртия етап на “ОАЕ Тур”. Благодарение на бонус секундите, които получи заради победата в етапа, словенецът успя да поведе и в генералното класиране със само две секунди пред Филипо Гана (Ineos Grenadiers).

Интригата за генералната победа остава отворена, тъй като големите конкуренти на Погачар завършиха плътно зад него, Адам Йейтс (Ineos Grenadiers) прекоси финала втори, а Александър Власов (Bora-Hansgrohe) - трети.

Започвайки от източното крайбрежие на Емирствата във Форт Фуджейра, етап четири се насочи на север към “Джебел Джайс” - първото планинско предизвикателство в състезанието тази година. 181-те километра бяха предимно равни, до достигане на финалната височина, която започна от 20 километра преди края на етапа и беше със среден наклон над 5,5%.

След развяването на флага за старт, само двама колоездачи се пуснаха напред в опит да се откъснат от основната група. Лука Растели (Bardiani-CSF-Faizanè) и Якоб Егхолм (Trek-Segafredo) бяха двамата осмелили се колоездачи и след малко повече от 20 километра след началото, техният аванс възлизаше на цели 5 минути. Дълго време в групата поддържаха разликата с бегълците между 5 и 6 минути.

С приближаването на височината, скоростта в “пелотона” плавно започна да се покачва, с което и пасивът спрямо бегълците да става все по-малък.

Рано след започване на изкачването, голяма част от спринтьорите изостанаха от основната група. В началният стадий на височината, тимът на лидера в състезанието Щефан Бисегер - EF Education Easypost задаваше темпото.

Малко преди преполовяването на “Джебел Джайс”, Микел Бйерг и Джордж Бенет от “UAE Team Emirates” излезнаха на най-предни редици с цел да “разкъсат” групата. И планът сработи, голяма част от колоездачите изостанаха от челото, включително и 4-ят във временното класиране Том Дюмолен (Jumbo-Visma).

8км преди края, Рафал Майка (UAE Team Emirates) излезе отпред, плътно следван от Погачар, но и от Власов и Йейтс, който все още имаше двама съотборника до себе си - Филипо Гана и Лукас Плап.

Последваха поредици от кратки атаки, но нито една не беше успешна за повече от 300-400 метра.

Последните 2 километра, Рейн Тарамае (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) задаваше темпото най-отпред за своя съотборник Ян Хирт, който атакува в най-стръмния участък от деня на 1500 метра от финалната линията. Атаката успя да намали още броя на колоездачите в първата група, но основните лидери все още бяха там.

Люк Плап (Ineos Grenadiers) правеше много силно впечатление през целия ден. Той на няколко пъти излизаше отпред и поддържаше сериозно темпо, на което само малцина успяха да отвърнат. Освен, че изкара цялата височина с лидерите, младият австралиец дори се осмели да атакува 500 метра преди линията. Атаката на обещаващия талант обаче не беше успешна и той беше задминат.

Вълнуващият етап завърши с победа на Погачар, който показа, че и тази година всички ще трябва да се съобразяват с него в многоетапните състезания. За миг изглеждаше, че Филипо Гана ще облече лидерската фланелка, тъй като италианецът завърши само на 3 секунди зад Погачар, но имаше 11 секунди преднина от предния ден. Благодарение на 10-те бонус секунди обаче, който словенецът взе за победата в етапа, то той излезе на 2 секунди пред Гана в генералното класиране.

До края на обиколката остават още три етапа и все още нищо не е решено. Утрешният ден ще предостави нова възможност на най-бързите мъже да спорят за победата в дългия 182 километра етап.

Класиране в етап 4:

1. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates, in 4h49’24”

2. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers st

3. Aleksandr Vlasov (Kaz) Bora-Hansgrohe st

4. Ruben Guerreiro (Por) EF Education-EasyPost + 3s

5. Damien Howson (Aus) BikeExchange Jayco st

6. Romain Bardet (Fra) Team DSM st

7. Jai Hindley (Aus) Bora-Hansgrohe st

8. Geoffrey Bouchard (Fra) AG2R Citroën Team st

9. Jan Hirt (Cze) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux st

10. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious st

 

Генерално класиране след етап 4:

1. Tadej Pogačar (Svn) UAE Team Emirates 14h02’34”

2. Filippo Ganna (Ita) Ineos Grenadiers +2s

3. Aleksandr Vlasov (Kaz) Bora-Hansgrohe +13s

4. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers +15s

5. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost +23s

6. João Almeida (Por) UAE-Team Emirates +28s

7. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious +35s

8. Óscar Rodríguez (Esp) Movistar +38s

9. Ruben Guerreiro (Por) EF Education-EasyPost +40s

10. Geoffrey Bouchard (Fra) AG2R Citroën Team +41s

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички