Яспер Филипсен над всички в първия етап на “Обиколката на Емирствата”


Яспер Филипсен над всички в първия етап на “Обиколката на Емирствата”
Снимка: Getty Images

1135 0

Яспер Филипсен (Alpecin-Fenix) с престижна победа в първия етап от “ОАЕ Тур”. Белгиецът се наложи в битка срещу почти всички най-елитни спринтьори в света. На второ място остана завърналият се в “Bora Hansgrohe” - Сам Бенет, а топ 3 допълни Елиа Вивиани (Ineos Grenadiers).

Днешният ден предостави 184-километров етап със старт и финал в града Мадинат Заид. Любопитно бе, че в последните 55 нямаше нито един завой.

Стартът беше даден и още в първите километри група от петима колоездачи се откъсна напред. Два отбора имаха по двама колоездачи в откъсването, това бяха Лука Растели и Алесандро Тонели от тима на “Bardiani-CSF-Faizanè”, също така Павел Кочетков и Дмитрий Страхов от “Gazprom-RusVelo”, петицата допълваше Ксандерс Вервлоесем (Lotto Soudal).

На 88 километра от финала, от откъсналата се група имаха възможност да премерят сили на първия междинен спринт в етапа. Съотборниците от “Gazprom-RusVelo” обединиха услията си, което позволи на Дмитрий Страхов да премине пръв през спринта.

30км по-късно, дойде време за втория спринт, който също беше спечелен от Страхов пред Тонели и Вервлоесем. Без да има повече точки за взимане преди финала, руснакът намали темпото и беше застигнат от основната група, което съкрати бегълците до четирима.

На 50 километра преди финала, “пелотона” вече беше на по-малко от минута зад откъсналия се квартет и вече застигането изглеждаше неизбежно.

С приближаване към финала, скоростта в групата се покачваше, а заедно с това и напрежението. Това доведе и до сблъсък в групата, след който Рик Дзабел (Israel-Premier Tech) се озова на земята. За щастие, никой друг не пострада, а Дзабел успя да се изправи бързо и да се качи на своя велосипед. Без повече завои или кръгови кръстовища до края, отборите, които имаха спринтьори в състава си започнаха да се прокрадват към челото на групата.

На 11 километра от финалната линия, отборите на “Quick-Step Alpha Vinyl”, “Jumbo Vismа” и “Bahrain Victorious” бяха окупирали предната линия в “пелотона”. Скоростта, която се поддържаше в последните 10 километра беше изключително висока, а най-отпред в групата присъстваха състезатели и на “Ineos Grenadiers”, “Groupama FDJ” и “Bahrain Victorious”.

Със скорости, достигащи 70 км/ч в последния километър преди финалната линия, Филипсен излезе от въздушната струя на Паскал Акерман (UAE Team Emirates) и разгърна своята мощ покрай бариерите от дясната страна на пътя. Интелигентното позициониране на белгиеца не остави шанс на останалите колоездачи да му отмъкнат победата и така той триумфира в един безкрайно интересен финален спринт.

Утрешният етап е с дължина от 176км и почти изцяло равнинен, което ще позволи на най-бързите мъже отново да спорят за победата.

Класиране в етап 1:

1. Яспер Филипсен (Alpecin-Fenix)

2. Сам Бенет (Bora Hansgrohe)

3. Елиа Вивиани (Ineos Grenadiers)

4. Дилън Гроневеген (BikeExchange-Jayco)

5. Емилс Лиепинс (Trek-Segafredo)

6. Арно ДеМар (Groupama-FDJ)

7. Макс Кантер (Movistar Team)

8. Олав Кой (Jumbo-Visma)

9. Том Девриенд (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)

10. Паскал Акерман (UAE Team Emirates).

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички