Ще успее ли Роглич да спечели “Тура” от третия опит?


Ще успее ли Роглич да спечели “Тура” от третия опит?
Снимка: Getty Images

1658 0

Примож Роглич (Jumbo-Visma) за трета поредна година ще кара големите обиколки на Франция и Испания.

Въпреки жестоките разочарования, които Роглич понесе на последните две издания на “Тур Дьо Франс”, той не се предава и отново ще застане на старта в опит да спечели най-престижното колоездачно състезание. През 2020-та, словенецът водеше в надпреварата почти през цялото време, но бе победен от сънародникът му Тадей Погачар (UAE Team Emirates), който отмъкна победата от Роглич след смайващо представяне във финалния етап. Миналата година Роглич изглеждаше, че се намира във формата на живота си при започването на “Тура”, но падене в третия етап му причини твърде много наранявания, които доведоха и до неговото отказване в деветия ден от състезанието.

За разлика от Франция, в Испания нещата за Примож се развиха повече от перфектно. Той спечели “Вуелтата” три поредни години и през тази има възможност да стане първия колоездач, който печели “Обиколката на Испания” 4 пъти подред. Този сезон задачата му ще бъде усложнена, тъй като Погачар също планира да вземе участие в Испания. Двамата са се срещали веднъж в това състезание, това се случи през 2019-та, като тогава Роглич спечели, а Погачар остана трети. Освен двамата словенци, дебютно участие във “Вуелтата” планира да направи Еган Бернал (Ineos Grenadiers), което ще доведе до още по-голямо зрелище в борбата за титлата.

Но преди борбата за триумф в големите обиколки през лятото, Роглич ще има нелека програма и през пролетта. Той ще открие сезона си края на този месец във Франция с две еднодневни състезания, а именно “Faun-Ardèche Classic” и “Drome Classic”. След тях ще вземе участие и в Париж - Ница, където миналата година спечели три етапа, но падане в последния ден го лиши от генералната победа.

След Франция, Примож се насочва към Италия за “Милано - Сан Ремо”, където ще помага на съотнирника си Ваут Ван Аерт в опит за втора победа в състезанието след тази през 2020-та. Следва “Ла Флеш Валон”, където през миналото издание остана втори, победен от Жулиян Алафилип (Quick Step - Alpha Vinyl), голямата класика “Лиеж - Бастон - Лиеж”, която Примож спечели през 2020-та и “Обиколката на Баските”, в която е действащ шампион. В началото на лятото се очаква да застане на старт и на “Критериум Дууфине”, като последно подготвително състезание преди “Тур Дьо Франс”.

Роглич винаги е твърдял, че за него спечелването на “Тура” никога не е било на всяка цена и иска да бъде запомнен от феновете с това, че винаги се бори докрай и никога не се предава. Той показа, че лошият късмет от Франция не може да повлияе негавитно на останалите му резултати. Миналото лято, Примож спечели златен олимпийски медал в часовника на Игрите в Токио, спечели трета поредна “Обиколка на Испания”, а през есента спечели и няколко еднодневни класики в Италия.

През месец декември, словенският състезател поднови своя контракт с “Jumbo-Visma” до 2025-та. В изявление пред медиите, той заяви:

“Искам да продължа да се развивам в конкретни области, както физически, така и психически. Искам да се развивам като човек и като лидер на екип, затова чувствам, че тук съм на правилното място. Ще видим върху какво ще се фокусираме през следващите години.“

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички