Щефан Бисегер спечели бягането по часовник в “ОАЕ Тур”


Щефан Бисегер спечели бягането по часовник в “ОАЕ Тур”
Снимка: Getty Images/Guliver

1032 0

Щефан Бисегер (EF Education - Easypost) беше най-бърз в третия етап от “Обиколката на Емирствата”. Основният фаворит за днешната победа - Филипо Гана (Ineos Grenadiers) остана втори, а Том Дюмолен (Jumbo-Visma) - трети.

Часовникът беше с дължина от едва 9 километра, но кратката дистанция, определено не лиши деня от зрелище. Трасето беше предимно равно с обратен завой по средата на етапа. Условията бяха променливи и за по-късно стартиралите, страничният вятър във втората половина на дистанцията повлия значително на постиженията им.

Първият стартирал, който записа силен резултат, беше колоездачът Микел Бйерг (UAE Team Emirates). Датчанинът измина 9-те километра за 10’07”, с което поведе във временното класиране. Веднага след него, финалът прекоси и един от фаворитите за генералната победа - Александър Власов (Bora-Hansgrohe), руснакът беше само със секунда по-бавен от Бйерг.

Малко след тях, Бисегер се отправи по шосето. Швейцарецът беше облагодетелстван от попътния вятър и премина през междинната контрола за 4’26”, което прави средна скорост от 60,902км/ч. Той задмина състезателят, който беше стартирал минута преди него и на финала записа най-добро време от 9 минути и 43 секунди и впечатляваща средна скорост от 57,775км/ч.

Дълго време никой не можеше да се доближи до резултата на лидера, а също така и до постиженията на Бйерг и Власов, които след като почти половината колоездачи бяха финиширали, все още бяха 2-ри и 3-ти.

Жоао Алмейда (UAE Team Emirates) беше следващия, който направи много силен часовник, като завърши за 10’05” и така изпревари съотборника си Микел Бйерг и зае втората позиция във временното класиране.

Не много дълго след това, Филипо Гана се устреми по шосето в преследване на това да подобри постижението на Бисегер. Едрият италианец премина първата контрола на секунда изоставане от швейцарец. Обаче през втората част на дистанцията, Гана стана жертва на силния насрещен вятър и прекоси финалната линия със 7 секунди пасив от Бисегер.

След финиширането на Гана, нямаше кой друг да застраши времето на Бисегер и стана ясно, че той ще спечели днешния часовник. Но още няколко от фаворитите за генералната победа трябваше да запишат своите времена.

Щефан Де Бод (Astana Qazaqstan) се вклини между Бйерг и Власов с резултат от 10’07”, който по това време му отреждаше 4-та позиция.

Двамата най-големи съперници за голямата победа, Адам Йейтс (Ineos Grenadiers) и Тадей Погачар (UAE Team Emirates) стартираха точно един след друг. Йейтс постигна много силен резултат за своите възможности в тази дисциплина, като на междинната контрола изоставаше на 10 секунди,но до финала неговия пасив се увеличи до 29 секунди. Погачар от друга страна със доста по-завидни постижения в часовниците, финишира за 10’01” и трето място във временното класиране.

Последният, който можеше да разбърка сметките както за генералното класиране, така и за етапното, беше Нидерландецът Том Дюмолен (Jumbo-Visma) и той го направи. С време от 9’57”, Дюмолен остана само зад двамата топ часовникари в надпреварата, но беше по-бърз от всички свои конкуренти, което може да му даде голямо психологическо предимство в предстоящите планински етапи.

Много хубаво впечатление направи и 22-годишния датчанин Йохан Прайс Питерсен (Bahrain Victorious), който тази година дебютира за тим от световния тур. Младежът постигна време от 10’09”, което го остави на девето място днешния ден.

Лидерът в надпреварата след първите два етапа - Яспер Филипсен (Alpecin-Fenix), също изуми всички със своите часовникарски способности. Белгийският спринтьор записа време от 10’11”, което дори го нареди в топ 10 на етапното класиране, много по-напред от всички негови конкуренти в спринтьорските финали.

Интересен факт е, че до момента Филипо Гана и Щефан Бисегер са се състезавали в 6 бягания по часовник един срещу друг, като и трима са надделяли по три пъти.

След третия етап, лидер в генералното класиране вече е Бисегер, на 7 секунди пред Гана и на 12 секунди пред Филипсен.

Утре предстои и първия планински етап от Обиколката. Състезателите ще финишират на дългата 18,7км височинa “Jebel Jais” (среден наклон 5,7%).

Класиране на етап 3:

1. Stefan Bissegger (Sui) EF Education-EasyPost = 9’43”

2. Filippo Ganna (Ita) Ineos Grenadiers +7s

3. Tom Dumoulin (Ned) Jumbo-Visma +14s

4. Tadej Pogačar (Slo) UAE-Team Emirates +18s

5. João Almeida (Por) UAE-Team Emirates +22s

6. Mikkel Bjerg (Den) UAE-Team Emirates +24s

7. Stefan de Bod (RSA) Astana Qazaqstan +24s

8. Aleksandr Vlasov (Kaz) Bora-Hansgrohe +25s

9. Johan Price-Pejtersen (Den) Bahrain-Victorious +26s

10. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin Fenix, +28s

Генерално класиране след етап 3:

1. Stefan Bissegger (Sui) EF Education-EasyPost = 9h13’02”

2. Filippo Ganna (Ita) Ineos Grenadiers +7s

3. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin Fenix +12s

4. Tom Dumoulin (Ned) Jumbo-Visma +14s

5. Tadej Pogačar (Slo) UAE-Team Emirates +18s

6. João Almeida (Por) UAE-Team Emirates +22s

7. Stefan de Bod (RSA) Astana Qazaqstan +24s

8. Aleksandr Vlasov (Kaz) Bora-Hansgrohe +25s

9. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost +28s

10. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers +29s

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички