Обиколката на ОАЕ: първото състезание от световния тур за 2022-ра


Обиколката на ОАЕ: първото състезание от световния тур за 2022-ра
Снимка: Getty Images/Guliver

2657 0

Тази неделя (20.02), сезонът в световния тур на колоезденето за поредна година ще бъде открит с Обиколката на Обединените Арабски Емирства. Това ще бъде 4-то издание на 7-дневната надпревара от Западна Азия. Нека разгледаме кои колоездачи ще имат най-голям шанс за победа и кой с какви цели ще застане на старта.

Общо 21 отбора и 147 състезатели ще застанат на старт, като сред тях присъстват някои от най-изявените имена през последните сезони.

Победителите от предните две години отново ще бъдат тук в спор за генералната победа. Това са Адам Йейтс (Ineos Grenadiers), който стана първи през 2020-та и втори през 2021-ва, както и Тадей Погачар (UAE Team Emirates), който пък остана подгласник през 2020-та и спечели миналата година. Двамата отново ще бъдат най-големите фаворити за генералната победа.

По-големите очаквания определено са хвърлени към Погачар и всичко освен победа за него ще бъде смятано за лош резултат. Това е домашната обиколка за тима на словенеца и това е и причината от “UAE Team Emirates” да са довели най-силния си състав от колоездачи. Помощници на Погачар ще бъдат изявените в тима Рафал Майка и Микел Бйерг, както и новите попълнения Жоао Алмейда и Джордж Бенет. В равнинните етапи, от “Емирствата” ще разчитат на новия си спринтьор Паскал Акерман и неговия извеждач - ветерана Максимилиано Ричезе.

В щаба на “Ineos Grenadiers” ситуацията не е по-различна, като и те пристигат с едни от най-силните си колоездачи. Английският тим се е доказал като най-добрия отбор в многоетапните състезания и тяхната цел винаги е генералната победа. Адам Йейтс ще може да разчита на Михал Квятковски, Люк Роу, Андрей Амадор и младия Лукас Плап, който стана шампион на Австралия миналия месец. В състава също са и Филипо Гана, който е фаворит за спечелването на бягането по часовник в третия етап, както и завърналият се в “Ineos” - спринтьора Елиа Вивиани.

Това ще бъде дебютен старт за Александър Власов и Джай Хиндли с екипа на “Bora-Hansgrohe”, като и на двамата ще се разчита за престижно класиране. В спринтьорските етапи, “Bora” ще заложат на завърналия се в тима, носител на зелената фланелка от “Тур Дьо Франс” през 2020-та Сам Бенет. Ирландецът отново облича одеждите на немския отбор, след като прекара там 6 сезона между 2014-та и 2019-та.

От “Jumbo-Visma” залагат на шампиона в “Джирото” 2017-та година - Том Дюмолен. Нидерландецът имаше труден минал сезон, като в продължение на 6 месеца не беше участвал в нито едно състезание, заради психически проблеми. Все пак, Дюмолен успя да се завърне подобаващо, като спечели сребърен медал в часовника на Олимпийските игри в Токио. Предстои да видим, дали той е възвърнал най-добрата си форма и дали ще може да спори с останалите многоетапници. Основните помощници на Дюмолен ще бъдат Кун Бауман и Крис Харпър, а в спринтовете от “Jumbo-Visma” залагат на Дейвид Декер.

Останалите по-сериозни претенденти за генералната победа ще бъдат Пейо Билбао и Гино Мадер от много силния състав на “Bahrain Victorious”, преминалият към “Astana Qazaqstan” Давид Де Ла Круз, както и вицешампиона от “Тура” през 2016-та - Ромен Барде (Team Dsm).

В равнинните етапи, конкуренция на Бенет, Вивиани, Акерман и Декер, ще бъдат също и: рекордьорът по етапни победи в “Тур Дьо Франс” - Марк Кавендиш, преминалият към “Team BikeExchange-Jayco” Дилан Гроневеген, Яспер Филипсен (Alpecin - Fenix), Арно ДеМар (Groupama FDJ), както и световния шампион от 2019-та Мадс Педерсен (Trek - Segafredo).

Конкуренция на Гана в бягането по часовник ще бъдат: световния шампион в тази дисциплина от 2017-та - Том Дюмолен, олимпийският шампион в отборното преслдване - Джонатан Милан (Bahrain Victorious), италианеца Едоардо Афини (Jumbo-Visma), както и швейцареца Щефан Бизегер (EF Education - Easypost).

Общата дължина на състезанието ще бъде 1058 километра, разпределени в 7 етапа. Първият етап, който би могъл да отвори разлика в генералното класиране, ще бъде индивидуалното бягане по часовник с дължина малко над 9км, което ще бъде третия етап от надпреварата. Другите два дни, които ще предложат зрелище за голямата победа и ще доведат до разкъсване в класирането, са 4-я етап с финал на височината “Jebel Jais” (18,7км 5,7%) и кралският финален етап със завършек на изкачването “Jebel Hafeet” (10,9км 6,7%).

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички