Погачар надви Вингегор в първия им двубой за сезона


Погачар надви Вингегор в първия им двубой за сезона
Снимка: Getty Images

1680 0

Тадей Погачар (UAE Team Emirates) спечели по безапелационен начин своето дебютно участие в многоетапното състезание “Париж-Ница”. Словенецът триумфира в три от провелите се седем етапа и не остави шанс на конкурентите си. Това беше и първи двубой за годината между него и победителят в “Тур Дьо Франс” за 2022-ра Йонас Вингегор (Jumbo-Visma). По време на едноседмичната надпревара си пролича, че словенецът е в много по-добра форма от датчанина в тази ранна фаза от сезона.

Звездата на домакините Давид Годю (Groupama-FDJ) успя да се вклини между двамата големи, оставайки втори в генералното класиране. 26-годишният французин беше най-близо до Погачар през цялото състезание и ясно показа, че е готов да се бори за място на подиума на “Тур Дьо Франс” през лятото.

Освен борбата за генералното класиране, “Пътят към слънцето” (както е известно състезанието) ни предостави много оспорвани битки и между спринтьорите, а и в отборния часовник, който имаше ново правило за измерване на времето. Ето и най-интересното от осемте дни във Франция:

Етап 1: Перфектно извеждане на “Quick-Step” и победа за Мерлиер

Спринтьорът Тим Мерлиер (Soudal-QuickStep) спечели своята пета победа за годината, триумфирайки след масов финален спринт накрая.

Стартът на 81-вото издание на “Пътят към слънцето” беше даден в Ла Вериер, откъдето за колоездачите предстояха 169 километра с едва едно изкачване, което се преминаваше на два пъти и финал отново в Ла Вериер.

30-годишният белгиец надви Сам Бенет Bora-Hansgrohe) и Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) в края на етап, който ни предложи и малка искрица за генералното класиране благодарение на самия Тадей Погачар и Нейлсън Паулес (EF Education-EasyPost), които опитаха късмета си с атаки при второто преминаване на височината “Côte de Milon-La-Chapelle”.

Макар и нито един от претендентите за голямата победа да не сполуки в опитите си за откъсване, Погачар беше този, който успя да вземе шест бонус секунди на върха на последното изкачване, печелейки ранно предимство пред съперници като Йонас Вингегор и Саймън Йейтс (Jayco-AlUla).

С победата си в първия етап Мерлиер излезе начело в генералното класиране с 4 секунди аванс пред Бенет и Погачар.

Етап 2: Победа и първо място в генералното класиране за Педерсен

Датчанинът Педерсен се справи най-добре с хаотичния финал, побеждавайки Олаф Кой (Jumbo-Visma) и Магнус Корт Нилсен (EF Education-EasyPost) в спор за триумфа.

164 километра от Базенвил до Фонтенбльо с предимно равнинен маршрут и вятър, който обаче не повлия на ситуацията в групата.

Катастрофа случила се на малко повече от километър преди края предизвика хаос в групата и извежданията на голяма част от отборите се объркаха. Последното препятствиe преди финалната линия беше кръгово кръстовище, с което най-добре успяха да се справят Педерсен, Кой и техните съотборници Алекс Кирш (Trek-Segafredo) и Едоардо Афини (Jumbo-Visma), зад които се отвори лека пролука. Младият Олаф Кой не успя да се справи със скоростта на Педерсен и така световният шампион от 2019-та стигна до своята втора победа през сезона.

След като вече беше спечелил четири бонус секунди за третото си място вчера, състезателят на “Trek-Segafredo” добави още 10 секунди с победата си и се изкачи на върха в генералното класиране, тъй като досегашният водач Тим Мерлиер (Soudal-QuickStep) остана едва 14-ти.

Етап 3: Победа с по-малко от секунда за “Jumbo-Visma” в отборния часовник

Нидерландският тим очаквано се оказа най-бърз в отборното бягане по часовник, надделявайки само със секунда пред вторите “EF Education-EasyPost” и техният колоездач Магнус Корт Нилсен, който изледе начело в генералното класиране.

След двата спринтьорски спектакъла, третият етап беше един от най-интересните и определено най-нестандартният. 32,2-километра отборно бягане по часовник, като нововъведението тук беше, че времето на финала се засичаше не както сме свикнали - когато 4-ят или 5-я колоездач от всеки тим премине линията, а когато това стори първият от тях!

Промяната в правилата на часовника не разтърси особено класирането в етапа, но атаката на Корт в последния километър му гарантира, че той, а не Нейтън ван Хойдонк от “Jumbo” , ще облече Жълтата фланелка за водач в надпреварата.

Това обаче по никакъв начин не разочарова седемте състезатели на жълто-черния отбор, тъй като техният лидер Йонас Вингегор успя да спечели време спрямо всички свои конкуренти за генералното класиране включително 14 секунди пред Погачар.

“Jayco-ALULa” поставиха рано най-доброто време на трасето и доста дълго се задържаха на първа позиция преди в крайна сметка да бъдат изпреварени с 4 секунди от “Jumbo-Visma” и с три от “EF Education-EasyPost”. Това означаваше, че дори и да не стигнаха до етапната победа, техният лидер Саймън Йейтс успя да спечели ценни секунди пред всички конкуренти за голямата победа с изключение на Вингегор.

Големите губещи в този ден бяха отборите на “Ineos Grenadiers” и “Bahrain-Victorious”, които изостанаха с 45 секунди от първенците.

След три дни по френските шосета генералното класиране беше интересна комбинация от катерачи, часовникари и по-мощни състезатели, с Вингегор, Йейтс, Паулес, Погачар и Давид Годю (Groupama-FDJ) всички в рамките на 15 секунди.

Етап 4: Пирова победа и Жълта фланелка за Погачар

След предимно равните първи три етапа, в четвъртия беше време за първото по-сериозно планинско изпитание и финал на изкачване от първа категория. 165-километровият етап отведе колоездачите от “Saint-Amand-Montrond” до “La Loge des Gardes” и финал на 6,7-километрово изкачване със 7,1% среден наклон.

Тадей Погачар спечели безапелационно първата тазгодишна битка между него и Йонас Вингегор. Датчанинът беше този, който пръв атакува на 4,3 километра от финалната линия, но словенецът бързо парира действията му и на свой ред ускори 2 километра преди края. Лидерът на “UAE Team Emirates” прихвана малко по-рано избягалият Давид Годю (Groupama-FDJ), двамата достигнаха заедно до последните метри, където беше ясно, че Погачар е много по-бърз и ще вземе своята пета победа през 2023-та година.

Джино Мадер (Bahrain-Victorious) успя да се добере до третото място в етапа, завършвайки на 34 секунди зад победителя. Големият губещ в този ден определено беше Вингегор, който не само, че не успя да отговори на ускорението на Погачар, но и закъса значително в последните 2 километра, финиширайки на шеста позиция с изоставане от 43 секунди.

Действащият шанпион от “Тур Дьо Франс” обаче далеч не беше единствения загубил ценно време в този ден. Трима от големите фаворити за генерално класиране - Ромен Барде (Team DSM), Даниел Фелипе Мартинес (INEOS Grenadiers) и Саймън Йейтс (Team Jayco AlUla) прекосиха финалната линия на 51 секунди зад първенеца.

С победата си в етапа, дебютантът в пробега “Париж-Ница” за пръв път поведе и в генералното класиране на това състезание. Словенецът излезе начело с 10 секунди пред местния любимец Давид Годю и с 44 пред детрониралия го от трона на “Тура” Йонас Вингегор. На по-малко от минута изоставане се намираше и Саймън Йейтс, а топ 5 на общото подреждане допълваше Джино Мадер на 1’19”.

Етап 5: Олаф Кой се наложи над всички в последната битка на спринтьорите

След четвърто и второ място по-рано през седмицата, 21-годишният спринтьор на “Jumbo-Visma” успя да стигне и до победа на френска земя.

Най-дългият етап в тазгодишното издание на “Пътят към слънцето” беше с дължина от 212 километра, стартира в “Saint-Symphorien-sur-Coise” и финишира в “Saint-Paul-Trois-Châteaux”. Маршрутът включваше общо 4 категоризирани изкачвания, три от които почти веднага след старта и още едно на близо 30 километра от банера обозначаващ края на етапа. Пътят към финалната линия беше сравнително лесен, с изключение на няколко кръгови кръстовища, последното от тях на 300 метра преди края, което направи позиционирането на спринтьорите решаващо в битката за победата.

Мадс Педерсен пръв отвори своя спринт, но Кой търпеливо изчака най-точния момент, за да ускори и да изпревари датчанина. Победителят от първия етап в надпреварата Тим Мерлиер успя да прекоси финала на трета позиция. Бен Суифт (Ineos Grenadiers) атакува на излизане от последното кръгово, но беше застигнат на финалния завои, откъдето Педерсен започна да спринтира, но в крайна сметка беше хванат и задминат от Олаф Кой.

Тадей Погачар завърши в основната група и продължаваше да води в генералното класиране преди последните три планински етапа. Той води с 6 секунди пред французина Давид Годю, който успя да вземе 4 бонус секунди на междинния спринт и да стопи част от изоставането си спрямо словенеца. Йонас Вингегор продължаваше да заема последното място на подиума с 45 секунди пасив от Погачар.

Етап 6: Силните ветрове наложиха отмяната на етапа

Още в сутрешните часове бурни ветрове причиниха падането на множество дървета, което доведе до блокирането на редица пътища. Първоначално организаторите обявиха, че етапът ще бъде съкратен и първите 117 километра ще бъдат неутрализирани поради метеорологичните условия. Това означаваше, че колоездачите щяха да карат само последните 79 от предвидените по график 197 километра. По-късно обаче съдиите на състезанието решиха, че ще бъде твърде опасно за колоездачите да бъдат пуснати в условия, при които поривите на вятъра достигаха над 100км/ч и решиха да отменят целия етап.

По този начин стана ясно, че в петъчния ден състезание няма да има и надпреварата ще продължи по график в събота с етап номер 7.

Етап 7: Погачар успя да държи всичко под контрол и да спечели отново

Словенецът увеличи преднината си в генералното класиране, спечелвайки втора етапна победа след като надви двамата си преки конкуренти - Годю и Вингегор на върха на финалното изкачване “Col de la Couillole”.

Макар и сравнително кратките 143 километра от Ница до “Col de la Couillole”, маршрутът включваше две много дълги височини от първа категория. Първата от тях беше “Côte de Tourette du Chateau”, 17,8 километра с 4,6% среден наклон. След преодоляването на това изкачване, трасето продължи да се движи с тенденция на изкачване още близо 15 километра. Втората височина - “Côte de La Couillole”, в чийто край беше и финалът на етапа беше малко по-кратка, но за сметка на това доста по-стръмна - 15,7 километра със 7,1% среден наклон!

При достигането на “Côte de La Couillole” Вингегор беше първия, който реши да пробва атака, на която основите бяха положени от неговите съотборници от “Jumbo-Visma”. Шампионът от “Тур Дьо Франс” обаче бързо беше хванат, а в последствие изпита трудности с прихващането на острите ускорения, които поеха Годю и Погачар. Тримата се катереха в тандем през повечето време от дългото 15,7 километра финално изкачване. Датчанинът беше този, които най-често се озоваваше в изостанала позиция, но това не му попречи да рискува и да опита нова атака 1600 метра преди върха. Той дори се осмели пръв от тримата да отвори своя спринт, но беше задминат и от двамата си съперници. Погачар на свой ред направи така, както и на върха на “La Loges des Gardes” в етап 4 и спечели “под носа” на Годю своята седма победа през годината.

Благодарение на двете секунди, с които изпревари Годю и четирите бонус секунди повече, които взе, Погачар удвои аванса си в генералното класиране от 6 на 12 секунди. Изоставането на третия Вингегор нарастна до 58 секунди.

Етап 8: Погачар завърши със стил и трета етапна победа

Състезателят на “UAE Team Emirates” финишира с 53 секунди аванс пред Вингегор, Годю и Йейтс. Удивителната му поредица от успехи по време на първите седмици от този сезон продължи и в последния ден от “Пътят към слънцето”, той се откъсна напред от своите съперници по време на последното изкачване “Col d’Eze”.

Както обикновено се случва във финалния 118-километров етап със старт и финал в Ница, екшънът беше неистов още от самото начало. Редица колоездачи се включиха в откъсванетo, но от основата група не позволиха разликата да нарастне до повече от минута дори и за миг, с което стана ясно, че бегълците няма да могат да се борят за етапна победа.

Стигайки до “Col d’Eze”, съотборниците на Погачар застигнаха и последният оцелял от откъсналите се състезатели - Ваут Пулс (Bahrain-Victorious). 19 километра преди финала дойде и първата атака на някой от фаворитите, тя беше дело на Саймън Йейтс. Британецът беше последван мигновенно от тримата лидери в генералното класиране, но те не се задържаха с този тандем за дълго, тъй като няколкостотин метра по-нагоре Погачар ускори и “изръси” останалите.

След като никой не успя да отговори на атаката на лидера, той прекоси върха на изкачването с аванс от 45 секунди. Тази ралзика се задържа и по спускането към финала в Ница, до който Погачар стигна без никакво напрежение и приемайки аплодисментите на публиката около шосето.

Междувременно, зад победителя се разяри спринт за второто място в етапа, който малко изненадващо беше спечелен от Йонас Вингегор. Давид Годю прекоси финала трети, а за Йейтс остана четвъртото място.

С 33-те секунди, с които спечели етапа, Погачар увеличи преднината си в генералното класиране до 53 секунди пред подгласника и местен любимец Давид Годю. Вингегор, който детронира Погачар по време на “Тур Дьо Франс” през миналата година, определено не беше на нивото на своя словенски съперник и изостана с 1’39” от него в общото подреждане.

Следващият старт на Тадей Погачар ще бъде на 18.03 (събота) в Италия, там той ще участва в първия монумент за годината “Милано - СанРемо”. Лидерът на “UAE Team Emirates” ще се опита да спечели италианската класика, в която остана пети през 2022-ра.

1. Tadej Pogačar (Slo) UAE-Team Emirates

24h01’38”

2. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+53s

3. Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

+1’39”

4. Simon Yates (GBr) Jayco AlUla

+2’14”

5. Gino Mäder (Sui) Bahrain-Victorious

+2’56”

6. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost

+3’17”

7. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+3’19”

8. Matteo Jorgensen (USA) Movistar

st

9. Pavel Sivakov (Fra) Ineos Grenadiers

+4’05”

10. Jack Haig (Aus) Bahrain Victorious

+4’56”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички