Ван Барле откри сезона си с победа в Белгия


Ван Барле откри сезона си с победа в Белгия
Снимка: Getty Images

854 0

Благодарение на страхотната си индивидуална атака, Дилън Ван Барле (Jumbo-Visma) успя да спечели още първото си участие в състезание през 2023-та година - класиката “Omloop Het Nieuwsblad”. Това беше и дебютното участие на нидерландеца за новия му отбор “Jumbo-Visma”.

Атаката на сребърния медалист от световното първенство през 2021-ва започна 38км преди края, от там до финала никой повече не успя да се доближи до него и така той грабна своята седма професионална победа. Ключова роля за този триумф изигра и съотборникът му Кристоф Лапорт (Jumbo-Visma), който беше част от първата група преследвачи и не позволи на останалите да настигнат Ван Барле. Освен страхотната работа, която свърши за победителя, Лапорт направи празненствата на “Visma” още по-големи, тъй като и самият той успя да се качи на подиума, завършвайки трети.

Между двамата съотборници от нидерландския тим се вклини младият белгийски талант Арно Де Ли (Lotto Dstny). Младежът, който мнозина експерти смятаха за фаворит успя да се наложи сред останалите в спринта за втората позиция и да даде голяма заявка за предстоящите еднодневни състезания.

“Omloop Het Nieuwsblad” традиционно е състезанието, което дава старт на колоездачния сезон на класиките. Стартирайки от Гент, колоездачите трябваше да преодолеят 207,3 километра през фламандската провинция, за да стигнат до финала в Нинове. Маршрутът включваше 12 стръмни, остри и много трудни изкачвания, сред които бяха и прочутите “Muur van Geraardsbergen” и “Bosberg”, където много често са идвали и решаващите атаки.

Малко след началото на надпреварата се сформира и първата откъснала се група, която наброяваше 7 души, четирима от които белгийци. И докато в основната група все още “спяха”, седмината отпред постепенно успяха да си натрупат аванс от над 7 минути.

Малко повече от час след старта, катастрофа сложи край на надеждите на Бен Търнър (Ineos Grenadiers) и Михаел Шар (AG2R Citroën), като и двамата бяха принудени да прекратят своето участие.

В последните 100км целият отбор на “Jumbo-Visma” излезе начело в основната група и значително повишиха скоростта. Двама от техните състезатели - Ян Тратник и Нейтън Ван Хойдонк поеха нова атака, като към тях се присъединиха Фред Райт (Bahrain Victorious) и Конър Суифт (Ineos Grenadiers). С напдредване на километрите и зачестяването на калдъръмените участъци, разликата между двете откъснали се групи рязко намаля. От “пелотона” застигнаха преследвачите, а оцелелите от оригиналното откъсване се движеха с аванс от едва 30 секунди на 50 километра от финала.

10 километра по-късно на изкачването “Моленберг”, всички групи по трасето се събраха, но само за кратко. Действащият шампион в “Париж - Рубе” Дилън Ван Барле се впусна в ускорение, като “въвлече” със себе си Джонатан Милан (Bahrain Victorious), Матис Льо Бер (Arkéa Samsic) и Флориан Вермееш (Lotto Dstny). Макар и да се откъснаха, четиримата все още бяха в полезрението на останалите фаворити.

Усещайки, че това може и да е печелившото откъсване, Кевин Генийтс (Groupama-FDJ) и Яспер Щойвен (Trek-Segfredo) се впуснаха в преследване, но много скоро след това бяха прихванати от основната група

Отпред последва ново мощно ускорение от страна на Ван Барле и този път единствен Льо Бер имаше сили да го последва. Двамата “изръсиха” Милан и Вермееш, които на свой ред бяха хванати от преследвачите.

При достигане на предпоследното изкачване “Muur van Geraardsbergen”, Ван Барле вече се беше откъснал от своя 21-годишен френски съперник, който получи механичен проблем и изостана. На “Bosberg”, което беше и последното категоризирано възвишение за деня, Ван Барле имаше преднина от около 20 секунди. Зад лидера, Тим Веленс (UAE Team Emirates) пое атака, като към него веднага се присъединиха Матей Мохорич (Bahrain Victorious), Арно Де Ли и Кристоф Лапорт, но разликата се запази около 15 секунди.

Критичният момент за Ван Барле дойде около 8 километра преди края, когато неговото предимство остана едва 12 секунди, преследвачите му го виждаха и изглеждаше така сякаш ще бъде настигнат. Той обаче не спря да натиска педалите с всички сили и успя да откаже останалите от надеждите им за победа.

Преминавайки покрай табелките за последните метри, Ван Барле поклати глава невярващо, след това разпери широко ръцете си, ясно показвайки жълтата фланелка на новия си отбор, докато се наслаждаваше на своята заслужена и трудно извоювана победа.

Битката за останалите две места на подиума се разяри буквално в последните метри, когато голямата група преследвачи настигнаха четиримата пред тях, Де Ли и Лапорт обаче бяха най-бързи в спринта и успяха да завършат на втора и трета позиция.

Следващата класика в света на колоезденето отново ще бъде в Белгия, а именно 191-километровото състезание “Курне - Брюксел - Курне”.

 

Генерално класиране “Omloop Het Nieuwsblad” 2023:

1. Dylan van Baarle (Ned) Jumbo-Visma

4h55’15”

2. Arnaud de Lie (Bel) Lotto Dstny

+20s

3. Christophe Laporte (Fra) Jumbo-Visma

st

4. Alexander Kristoff (Nor) Uno-X

st

5. Tom Pidcock (GBr) Ineos Grenadiers

st

6. Davide Ballerini (Ita) Soudal Quick-Step

st

7. Nils Politt (Ger) Bora-Hansgrohe

st

8. Andrea Pasqualon (Ita) Bahrain Victorious

st

9. Rui Oliviera (Por) UAE Team Emirates

st

10. Sep Vanmarcke (Bel) Israel-Premier

st

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички