Ван Дер Пул с пета световна титла в колокроса


Ван Дер Пул с пета световна титла в колокроса
Снимка: Getty Images/Guliver

1714 0

Нидерландецът Матю Ван Дер Пул спечели световното първенство по колокрос за мъже за пети път в своята кариера. Той се наложи на родна земя (Хоухерхайде, Нидерландия) над своя най-голям конкурент още от юношеските им години - Ваут Ван Аерт (Белгия). Топ 3 допълни друг белгийски състезател - Ели Изербит, който успя да разпредели най-добре силите си сред претендентите за бронза и заслужено се качи на подиума. В отсъствието на шампионът от миналата година - Том Пидкок (Великобритания), двамата фаворити се откъснаха почти веднага след началото и не дадоха шанс на останалите 38 състезатели дори да си помислят за спечелването на фланелката на дъгата (носена от световният шампион).

Надпреварата се проведе в град Хоухерхайде (Нидерландия), като интересен факт е, че трасето беше проектирано от бащата на победителя - Адрие Ван Дер Пул. Състезателите трябваше да направят общо 10 обиколки с дължина малко над 3,2км на предизвикателното и технично трасе, изпълнено с множество коварни завои и препятствия. Общо 40 колоездачи от 18 различни държави взеха участие в планетарния шампионат по колокрос.

Ван Дер Пул и Ван Аерт бяха неразделни от старта до самия финал на надпреварата, преди първият да поднесе кулминацията в състезанието, “изстрелвайки” се от задната капла на своя конкурент с мощно ускорение, което да му осигури златния медал пред домашна публика. Това беше поредна глава от съперничеството между двамата големи в колокроса, което вече продължава над десетилетие.

На 12 секунди зад тях Ели Изербит (Белгия) грабна бронзовия медал, побеждавайки Ларс ван дер Хаар (Нидерландия) в люта битка до последния метър.

“У дома и стените помагат”, мото, на което Матю определено разчиташе още от самото начало на състезанието. Веднага след старта, той и двама от съотборниците му - Ларс ван дер Хаар и Йорис Нювенхуис, окупираха челните позиции в опит да откажат Ван Аерт от опитите си да се “залепи” до задната капла на лидера на нидерландския отбор.

Едва три минути след старта на надпреварата, Ван Дер Пул излезе най-отпред, а Ван Аерт успя да се провре измежду неговите сотборници и да застане плътно зад своя съперник. От там нататък двамата започнаха да се отдалечават и повече никой не установи контакт с тях. При завъртането на първата обиколка, те бяха натрупали 16 секунди аванс пред най-близките си преследвачи.

Двамата продължиха да трупат преднина пред останалите и във втората обиколка. Първият опит за атака дойде по време на третия тур, когато Ван Дер Пул ускори на един от острите и къси баири, но Ван Аерт го последва неотлъчно. Те затвориха и следващата четвърта обиколка без видима умора и с преднина от 28 секунди пред следващите колоездачи.

С напредване на киломтрите продължаваше да няма какво да раздели лидерите един от друг. Единствената ралзика беше в това, че Матю преминаваше малко по-добре през високите бариери, с което успяваше да вземе метър - два аванс на своя съперник. Те си разпределяха водачеството равномерно, като по време на шестата обиколка Ван Дер Пул направи нов опит за откъсване, но отново без успех.

Най-близо до тях малко след преполовяването на дистанцията, се намираха белгийците Михаел Вантерхут и младият Гербен Койперс, които се намираха на 28 секунди зад лидерите. По-голяма група съставена от Ели Изербит, Уорънс Суийк (Белгия), Нилс Вандепуте (Белгия), Клемен Вентурини (Франция), Камерън Майсън (Великобритания) и Ларс ван дер Хаар, намиращите се на още 14 секунди изоставане.

В челото ситуацията оставаше същата - двамата си поделяха работата отпред, а Ван Дер Пул отново пробва атака, която не доведе до нищо. В битката за бронза обаче нещата се обърнаха “с краката нагоре”, Ван дер Хаар и Изербит се откъснаха от групата на преследвачите, а малко след това настигнаха и подминаха Вантерхут и Койперс. По този начин двамата се оказаха фаворити в съревнованието за последното място на подиума.

Осмата обиколка беше най-бавната за лидерите - 7 минути. Това позволи на преследвачите им да стопят разликата до близо 20 секунди, което обаче по никакъв начин не притесни Ван Аерт и Ван Дер Пул, като и двамата продължаваха да не желаят да положат големи усилия.

Водачите навлезнаха в последната обиколка така както и във всички други - плътно един до друг и далеч пред останалите. Зад тях Изербит и Ван дер Хаар бяха стопили своя пасив до 18 секунди. Двамата лидери си размениха водачеството на няколко пъти в последната обилка, но на излизане на финалната права Ван Аерт беше отпред. Нидерландецът се откъсна от каплата на белгийския си съперник, задмина го и успя да отвори разлика от около два метра, благодарение на страхотната си експлозивност. Ван Аерт също ускори и почти настигна Ван дер Пул, но беше твърде късно.

Така Матю Ван Дер Пул спечели своята пета световна титла по колокрос, а трикратният шампион Ваут Ван Аерт добави още един сребърен медал към своята колекция. Това е първото световно злато за Матю на родна земя след като предходните четири бяха спечелени в Чехия, Дания, Швейцария и Белгия.

Макар и за момент Ели Изербит да се намираше на 12-та позиция, той очевидно беше разпределил силите си по перфектен начин и успя да се пребори с Ларс Ван Дер Хаар за третото място. По този начин белгийският отбор имаше двама представители на подиума.

 

Генерално класиране СП по колокрос 2023 (Хоухерхайде, Нидерландия):

1.Матю Ван Дер Пул (Нидерландия)

2.Ваут Ван Аерт (Белгия)

3.Ели Изврбит (Белгия)

4.Ларс Ван Дер Хаар (Нидерландия)

5.Михаел Вантерхут (Белгия)

6.Гербен Койтерс (Белгия)

7.Нилс Вандепуте (Белгия)

8.Лорънс Суийк (Белгия)

9.Камерън Мейсън (Великобритания)

10.Клемент Вентурини (Франция)

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички