Филипо Гана с два световни рекорда за седмица!


Филипо Гана с два световни рекорда за седмица!
Снимка: Getty Images

1867 0

Италианският колоездач Филипо Гана успя да подобри два световни рекорда в пистовото колоездене в рамките на едва седем дни. 26-годишният любимец на хиляди хора по света се намира в страхотна форма и първо “разби” Едночасовият рекорд на писта, а след това подобри най-доброто постижение в Индивидуалното преследване.

Първото му изумително представяне дойде на 8-ми октомври на колодрумът в Гренхен (Швейцария). Там Гана се впусна в опит да направи рекорд, за който беше спряган от години - за най-дълга измината дистанция в рамките на един час. Италианецът не просто задмина досегашното най-добро постижение от 55,548км на съотборника си от “Ineos Grenadiers” Даниел Бигъм, ами вдигна летвата толкова високо, че едва ли някой в близките години би се осмелил да се мери с превъзходството му и тези 56,792км, които постигна той.

И макар той и екипът му да бяха пресметнали всичко - екипировка, разпределяне на силите по оптимален начин, постепенно усилване на темпото и т.н., часът съвсем не мина без проблеми за Филипо. В интервю след края на събитието, той обясни, че е започнал да усеща ужасен дискомфорт на седалката в последните 10-15 минути, страдал е в опит да си намери удобна позиция и краката му се издули. Колоездачът на “Ineos” все пак съумя да се “събере” за заключителната част и да измине общо 227 обиколки на 250-метровият колодрум в рамките на 60 минути.

На провеждащото се Световно първенство на колодрума в Париж (Франция), Гана успя да си върне и рекорда в Индивидуалното преследване, което е неговата коронна дисциплина. Той измина 4-те километра във финала на преследването за време от 3’59,636”. “Богът на ватовете”, както е определян от мнозина, свали три десети от досегашното върхово постижение на Ащън Ламби (САЩ) и стана едва вторият човек, който преодолява четириминутната бариера. Още по-впечатляващото е, че Филипо стигна до този връх след като вече беше карал три отборни преследвания за два дни, където спечели сребърен медал с тима на Италия, а само 24 часа по-късно кара и в сериите на индивидуалните 4км.

Интересното е, че Гана кара преследването със същият велосипед, с който преди седмица беше подобрил едночасовият рекорд и използва почти същото оборудване както тогава. Той отново разчиташе на предпочитаната от него стратегия - по-бавно тръгване и постепенно нарастване на скоростта. Измина първите 500 метра с цели 1,5сек по-бавно от своя съотборник, но съперник на финала Джонатан Милан (Италия). Оттам нататък Гана ускори, започна да се движи с много по-висока скорост и прекоси финала 4 секунди преди Милан, който спря хронометрите на 4’03,790”, време, което би било немислимо само преди години.

Тези страхотни постижения от страна на Гана идват след един незадоволителен сезон на шосе за него, в който той загуби световната си титла в часовника и не успя да спечели нито един етап в голяма обиколка. Изглежда, че след лятото, той е насочил подготовката си именно върху своята стара любов - пистата. В колекцията на Гана вече присъстват три световни рекорда - Едночасовият, Индивидуалното и Отборнотото преслдедване.

С това приключва състезателната 2022-ра за Филипо Гана, година, която той ще запомни както с някои много силни часовници, така и с други, от които ще остане разочарован и със сигурност ще иска да се реваншира догодина. Що се отнася до пистата обаче, там Гана припомни, че е властелинът на колодрума и продължава да бъде класа над всички.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички