Отборната работа на Бауман и Дюмолен доведе до успех в седмия етап на "Джирото"


Отборната работа на Бауман и Дюмолен доведе до успех в седмия етап на "Джирото"
Снимка: Getty Images

957 0

Кун Бауман (Jumbo Visma) спечели седмия етап от “Обиколката на Италия” след като беше част от откъсването за деня. Победата до голяма степен беше изкована и от съотборникът на Бауман - Том Дюмолен, който свърши перфектна работа за своя приятел и сънародник.

Днешният етап може да се смята за “завръщането” на нидерландския тим в надпреварата. “Джирото” започна доста неприятно за отбора след като Дюмолен загуби време спрямо конкурентите си за генералното класиране. Но освен победата, точките който натрупа Бауман го изведоха начело в подреждането за синята фланелка (за най-добър катерач).

Дуото на “Висма” оцеля в един доста тежък ден, изпълнен с множество изкачвания, като на финала с тях бяха останали Бауке Молема (Trek-Segafredo) и Давиде Формоло (UAE Team Emirates).

Преумореният Дюмолен не успя да спори с другите трима при започването на финалния километър и прекоси финала на 4-та позиция. С навлизането в доста стръмните последни 300 метра, в който наклона за момент беше над 13%, Бауман пръв започна своят спринт и никой от двамата му конкуренти не успя да оспори неговата първа победа в голяма обиколка. Бауке Молема все пак се оказа по-силен от Формоло и финишира втори 2 секунди зад победителя, а италианеца от “UAE Team Emirates” трябваше да се задоволи с третото място днес.

Лидерът в генералното класиране Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo) запази розовата си фланелка за водач в състезанието. Испанецът финишира във вътрешността на основната група на 2’59” зад първенеца, но никой от колоездачите в откъсването не беше заплаха за общото класиране и така Лопес продължи да води с 38 секунди пред втория Ленард Кемна (Bora-Hansgrohe).

След като предните два етапа бяха насочени за спринтьорите, днес беше време и катерачите да проведат битка за победа. Денят протече по пътищата на Южна Италия, със старт в пристанищното градче Диама̀нте и финал в Потенца. Дължината от 196км и четирите категоризирани височини (две от трета и по една от първа и втора кат.), правеха този етап най-тежкият досега.

Многобройни атаки започнаха още в първите километри. Сред атакуващите бяха и един от главните претенденти за генералната победа - Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers), но логично неговите действия бяха потушени от останалите отбори в колоната.

Първото успешно откъсване беше дело на Ваут Пулс (Bahrain-Victorious), който 155 километра преди края се отдели напред от другите. Пулс продължи да кара сам доста време, но в крайна сметка след неспирните атаки отзад, още шестима колоездачи успяха да се присъединят към него.

Така челната седмица се състоеше от Ваут Пулс, Кун Бауман, Том Дюмолен, Давиде Формоло, Бауке Молема, Диего Камарго (EF Education-EasyPost) и Давиде Вилела (Cofidis). Те се сработиха доста добре и техният аванс достигна до 5’30” на 75 километра преди финала.

Няколко минути по-късно, част от състезателите в предната група започнаха да страдат с поддържаното темпо. Пулс, Вилела и Камарго бяха дистанцирани по изкачването “Виджано”. Все пак, Вилела и Камарго успяха да се завърнат при останалите лидери, но Пулс беше “изръсен” за постоянно.

От “Ineos Grenadiers“ поеха контрола над “пелотона” с навлизането в последните 40 километра. Разликата спадна под 4 минути, но се виждаше, че в основната група нямат намерение да догонват откъсването.

Следваше изкачването “La Sellata”, по което в откъсналата се група отново започнаха разкъсвания, този път с още по-големи последствия. Двамата състезатели на “Jumbo-Visma” захванаха темпо, на което Камарго и Вилела не успяха да отговорят и този път изостанаха без възможност да се върнат обратно отпред. Малко по-късно започнаха и атаките, като Дюмолен беше първият, който ускори на 30 километра от финалната линия.

Атаката на Дюмолен беше краткотрайна, точно както тези, които последваха и от страна на Формоло и Молема. Единствено Кун Бауман не предприе каквито и да е действия, дори за момент изостана, но когато другите трима се укротиха, той ги прихвана отново. В крайна сметка, четиримата изкачиха “La Sellata” с аванс от 3’20” и 24 оставащи километра. Вече беше ясно, че няма да бъдат застигнати от “пелотона” и ще решат всичко в помежду си.

Молема пробва да се откъсне на 8,5км преди края и прекара няколко стотин метра сам преди да бъде прихванат от Бауман придружен от Формоло. Нова атака от страна на нидерландеца дойде при оставащи 7 километра, като отново Бауман тушира действията, следван от Формоло. Този път обаче Дюмолен изостана на няколко секунди и трябвяше да догонва сам.

Следваше полегато спускане, по което Дюмолен се завърна към челната тройка. Той не се поколеба и за миг и веднага щом настигна другите застана най-отпред, за да работи за своят съотборник. По този начин Дюмолен (който през 2017-Та спечели генералното класиране в “Джирото”) жертва всякакви шансове за победа, но явно беше сигурен във възможностите на Бауман, а може би и самият той “намаше краката”, с които да спори за етапна победа.

И така Бауман пръв започна да спринтира в стръмните последни 300 метра. Разликата, която отвори пред Молема и Формоло, му позволи да вдигне победоносно ръце и да се наслади на своята първа етапна победа в голяма обиколка.

Почти три минути по-късно, линията преминаха и от основната група, а Хуан Педро Лопес запази лидерската си фланелка.

Осмият етап може да предостави нова битка за генералното класиране. Стартът и финала са в Наполи, дистанцията ще бъде 149 километра, изпълнени с множество къси и стръмни изкачвания.

Класиране в етап 7:

1. Koen Bouwman (Ned) Jumbo-Visma, at 5h12’30”

2. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo

+2s

3. Davide Formolo (Ita) UAE Team Emirates

st

4. Tom Dumoulin (Ned) Jumbo-Visma

+19s

5. Davide Villella (Esp) Cofidis

+2’25”

6. Lennard Kämna (Ger) Bora-Hansgrohe

+2’59”

7. Vincenzo Albanese (Ita) Eolo-Kometa

st

8. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

st

9. Alejandro Valverde (Esp) Movistar

st

10. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

st

 

Генерално класиране след етап 7:

1. Juan Pedro López (Esp) Trek-Segafredo

28h39’05”

2. Lennard Kämna (Ger) Bora-Hansgrohe

+38s

3. Rein Taaramäe (Est) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+58s

4. Simon Yates (GBr) BikeExchange-Jayco

+1’42”

5. Mauri Vansevenant (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+1’47”

6. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

+1’55”

7. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+1’58”

8. Pello Bilbao (Esp) Bahrain Victorious

+2’00”

9. Richie Porte (Aus) Ineos Grenadiers

+2’04”

10. Romain Bardet (Fra) Team DSM,

+2’06”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички