Кемна взе 4-ия етап на "Джирото", изненадващ носител на розовата фланелка


Кемна взе 4-ия етап на "Джирото", изненадващ носител на розовата фланелка
Снимка: Getty Images

1050 0

Ленард Кемна (Bora-Hansgrohe) спечели четвъртия етап от “Обиколката на Италия”, след като цял ден беше част от откъсналата се група колоездачи. Германецът показа своите завидни умения по изкачванията и прекоси пръв финала на “Етна”. Това е шеста професионална победа за 25-годишният талант от “Bora-Hansgrohe”, като всички те са постигнати по много идентичен начин.

Втори остана испанецът Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo), който дълго време се движеше еднолично начело, но беше застигнат от Кемна 2,6км преди линията, а накрая не успя да отговори на финалната точка на герменеца. Второто място и авансът му пред останалите колоездачи обаче, позволиха на Лопес да облече розовата фланелка за лидер в състезанието.

Трети финишира Рейн Тарамяе от отбора на “Intermarché-Wanty-Gobert”. Естонецът беше “изръсен” от лидерската група по средата на финалното изкачване, но постепенно намери своето темпо и успя да застигне и задмине изостаналите от двамата лидери.

Междувренно, Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) пристигна на финала на 7-ма позиция, изпреварвайки останалите лидери за генералното класиране.

След трилогията от етапи в Унгария, четвъртият ден върна “Джирото” на родна земя в Италия. Днешният 172-километров етап се проведе във вътрешността на Сицилия, със старт в град Авола, преминавайки през Ното и финал на митичното изкачване “Етна”, което е с дължина от 23км и среден наклон 6%.

Опитите за откъсване започнаха веднага след старта, като дълго време те бяха неуспешни. Редица колоездачи пробваха късмета си, но акциите им бяха потушавани от основната група. В крайна сметка на 20 километра след старта, група от 14 колоездачи се откъсна пред “пелотона”. В нея се отличаваха имената на Ленард Кемна (Bora-Hansgrohe), Валерио Конти (Astana Qazaqstan), Рейн Тарамяе (Intermarché-Wanty-Gobert), Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo) и най-късно присъединилият се към тях Лилиян Калмежан (AG2R Citroën).

Назад от водачите, спринтьорът Марк Кавендиш (Quick-Step Alpha Vinyl), който спечели вторият етап, страдаше да се задържи в редиците на основната група, заради високото темпо, което се поддържаше преди да се образува откъсването. Саймън Йейтс пък (BikeExchange-Jayco) беше замесен в едно от ранните падания през деня, тъй като седеше в задната част на колоната. Британецът не беше пострадал сериозно, но на няколко пъти му се наложи да ходи до медицинският автомобил.

Авансът на групата започна да се трупа главоломно, тъй като в “пелотона” бяха доволни от това откъсване и укротиха темпото след шоковото начало на етапа. Не след дълго, разликата нарастна до над 11 минути, с което стана ясно, че групата на бегълците ще определи етапния победител.

Рано в етапът един от лидерите и основни претенденти за генерално класиране - Мигел Анхе Лопес (Astana-Qazaqstan) трябваше да напусне състезанието, заради проблеми с лявото си бедро. Това е второ поредно злощастно отпадане от “Джирото” за колумбиеца, който през 2020-та катастрофира още в първия етап и трябваше да слезе от своя велосипед.

Маури Вансевенант (Quick-Step Alpha Vinyl) беше най-напред в генералното подреждане от отцепилата се група, което го постави на първа позиция във виртуалното временно класиране. В същото време, реалният лидер и носител на Розовата фланелка - Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix) постепенно започна да минава на все по-задни позиции в основната група.

Отборите на “Ineos Grenadiers” и “Bahrain Victorious” държаха нещата в “пелотона” под контрол. Техните колоездачи бяха стопили авансът на откъсналите се състезатели до 7 минути. Дълго време и двете групи по трасето се движеха с идентична скорост, което застопори разликата между тях.

Колоездачите се насочваха към подножието на изкачването “Етна”, когато Стефано Олдани (Alpecin-Fenix) реши да тества своите конкуретни за етапен триумф и атакува на 28 километра от финала. Италианецът успя да си изгради преднина от 25 секунди при започването на митичната височина.

20 километра преди края, Олдани имаше аванс от около 55 секунди пред преследвачите си, докато съотборникът му и лидер в класирането - Матю Ван Дер Пул беше “изръсен” от основната група, която беше доста оредяла.

Първоначалната водеща група също се радели на две по изкачването, като шестима колоездачи изоставиха останалите седем. Предната шестица включваше Кемна, Вансевенант, Педро Лопес, Тарамяе, Силван Манике (Lotto Soudal) и Гай Леемрайзе (Jumbo-Visma). Въпреки въпреки тяхното ускорение по стръмнините, Олдани все още се намираше на значителна дистанция пред тях, 15км преди финала 50 секунди разделяха лидера и преследвачите му.

“Ineos” бяха поели контрола над нещата в това, което беше останало от “пелотона”. Въпреки че по това време изоставането им все още беше голямо - 6 минути и 30 секунди, скоростта, която започнаха да задават колоездачите на британският тим “стопяваше” разликата значително.

13 километра преди финалната линия, последва атака на Хуан Педро Лопес, която никой не последва. Така испанецът се откъсна сам и след няколко минути успя да застигне Олдани при 10 оставащи километра до края.

Лопес бързо дистанцира Олдани зад себе по стръмните участъци на “Етна” и стремглаво се беше насочил към първата професионална победа в кариерата си. Зад тях, Гай Леемрайзе се мъчеше да се задържи в първата група, докато съотборникът му и лидер на “Jumbo-Visma” беше “изръсен” от “пелотона” и започна да губи време спрямо конкурентите си за генарално класиране.

Тарамяе последва съдбата на Леемрайзе и Олдани и също изостана назад от първата група преследвачи, която вече наброяваше само трима души - Кемна, Вансевенант, Манике. Не след дълго Кемна се откъсна от двамата белгиици и продължи сам да преследва лидерът Лопес.

Неволите на “Astana Qazaqstan”станаха още по-големи, тъй като и вторият им лидер Винченцо Нибали не можеше да поддържа темпото задавано от “Ineos” и започна да изостава на 6 километра от финалната линия.

2,6км преди края Кемна застигна Лопес, двамата си размениха няколко думи, може би опитвайки се да се споразумеят един с друг. След като беше намерил своето темпо, Рейн Тарамяе беше задминал Вансевенант и Манике и беше “стопил” изоставането си от водачите до само 30 секунди при достигане на последните 1500 метра.

Във финалният километър започна и борбата за етапната победа между двамата. Кемна успя да влезе по-добре в последният техничен обратен завой на 150 метра преди линията, с което си гарантира и първото място в етапа. Лопес влезе по-лошо в този завой и нямаше как да преодолее разликата спрямо Кемна.

Това е шеста професионална победа в кариерата на Ленард Кемна, като и шестте идват след като германецът е бил част от откъсването за деня. 25-годишният талант на “Bora-Hansgrohe” се утвърждава като един от най-добрите колоездачи в откъсвания.

Макар и да не стигна до своята първа победа, Хуан Педро Лопес облече лидерската фланелка и е много вероятно тя да остане на раменете му поне няколко дни.

Зад двамата първенци днес, Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) се наложи във финален спринт над другите фаворити за генералното класиране, като премина линията на седма позиция на 2’37” зад Кемна, който освен етапната победа щеше да облече и синята фланелка (за най-добър катерач). 

Петият етап ще бъде нова възможност за победа на някой от спринтьорите. С дължина от 172,3км и само една категоризирана височина по трасето малко преди средата на дистанцията, се очертава един перфектен ден за най-бързите мъже в колоната. Стартът ще бъде в Катаня, а финалът в родния град на Винченцо Нибали - Месина.

 

Класиране в етап 4:

1. Lennard Kämna (Ger) Bora-Hansgrohe, in 4h32’11”

2. Juan Pedro López (Spa) Trek-Segafredo

st

3. Rein Taaramäe (Est) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+34s

4. Sylvain Moniquet (Bel) Lotto-Soudal

+2’12”

5. Mauri Vansevenant (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

st

6. Gijs Leemreize (Ned) Jumbo-Visma

+2’31”

7. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

+ 2’37”

8. Romain Bardet (Fra) Team DSM

st

9. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-Victorious

st

10. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

st

 

Генерално класиране след етап 4:

1. Juan Pedro López (Spa) Trek-Segafredo

14h17’07”

2. Lennard Kämna (Ger) Bora-Hansgrohe

+39s

3. Rein Taaramäe (Est) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+58s

4. Simon Yates (GBr) BikeExchange-Jayco

+1’42”

5. Mauri Vansevenant (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+1’47”

6. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

+1’55”

7. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-Victorious

+2’00”

8. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

st

9. Richie Porte (Aus) Ineos Grenadiers

+2’04”

10. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+2’06”

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички