Матю Ван Дер Пул е номер 1 в първия етап от “Джирото”


Матю Ван Дер Пул е номер 1 в първия етап от “Джирото”
Снимка: Getty Images

1101 0

Матю Ван Дер Пул се наложи над всички по финалното изкачване в първия етап от "Обиколката на Италия" и така успя да облече розовата фланелка (за лидер в състезанието). Нидерландецът прави своят дебют в италианската триседмична надпревара.

Достигайки последните 400 метра, Матю се “изстреля” от 5-та позиция, на която седеше и задмина всички останали. Биниам Гирмай (Intermarché-Wanty-Gobert) беше най-отпред до финалните 100 метра, но силите не му достигнаха да задържи Ван Дер Пул зад себе си. Така нашумелият през този сезон 21-годишен талант от Еритрея завърши втори и облече бялата фланелка (за лидер при колоездачите до 25 години).

Пейо Билбао (Bahrain-Victorious) остана трети, но беше най-напред сред спряганите за фаворити за генералната победа. Спринтьорът Кейлъб Илън (Lotto Soudal) също се намеси в спора за етапен триумф, но се “закачи” за каплата на Гирмай на метри от финала и падна на земята, като охлузни лявото си рамо.

Първият етап от тазгодишната “Обиколка на Италия” започна в Будапеща (Унгария), като на унгарска земя ще се проведат първите три етапа. Досега никога “Джирото” не е гостувало в Унгария, дори нещо повече - това е първото състезание от Световния тур някога, което да се провежда в централноевропейската страна. Днешният ден предостави на колоездачите етап с дължина от 195 километра и финал във Вишеград на изкачване дълго 5,5 километра с 4,2% среден наклон.

Веднага щом всички състезатели преминаха неутралната зона и стартът беше даден, двама от италианския тим “Drone Hopper-Androni Giocattoli” се откъснаха напред от “пелотона”. Това бяха Матиа Баис и Филипо Талиани.

Никой друг колоездач не пожела да последва акцията на двамата италианци и така откъсването за деня остана от едва двама души. Това е типично развитие за “Джиро д’Италия”, тъй като през годините откъсванията в първия етап рядко са били многобройни.

Двойката отпред натрупа преднина от над 11 минути в един момент, докато в основната група цареше пълно спокойствие, това беше и най-голямата разлика през деня. Отборите на “EF Education-EasyPost”, “Team DSM” и “Alpecin-Fenix”, които имаха фаворити за етапната победа, седяха в челните редици на групата, но часове наред не предприемаха каквито ѝ да е действия за застигане на двамата самотни лидери.

Първият междинен спринт беше спечелелен от Талиани пред Баис, докато отзад някои от спринтьорите с надежди за цикламената фланелка (за най-добър спринтьор) нанесоха първите си удари. Джакомо Ницоло (Israel Premier Tech), Арно Демар (Groupama-FDJ), Марк Кавендиш (Quick-Step Alpha Vinyl) и Фернандо Гавирия (UAE-Team Emirates), всички те взеха точки за цикламеното трико още при първата си възможност.

50 километра преди финалната линия, авансът на откъсналата се двойка вече възлизаше само на малко над една минута. Темпото обаче все още не беше високо, заради което всички отбори бяха в пълен състав в основната група. С толкова малко стрес и напрежение през първите три четвърти от етапа, беше ясно, че трябва да очакваме хаотичен финал, точно както се и случи.

Във втория междинен спринт се раздаваха бонус секунди за генерално класиране, а не точки за спринтьорската фланелка. Двамата от “Drone Hopper” този път размениха позициите си, а трети мина Томас Де Гент (Lotto Soudal), с което взе и последната бонус секунда.

Оставаха само 13,7 километра, когато Талиани и Баис най-после бяха хванати от “пелотона”. Отборите окупирали челните редици на групата бяха тези на “Lotto Soudal”, “EF”,“Groupama-FDJ”, “Eolo-Kometa”, “Quick-Step Alpha Vinyl” и “UAE Team Emirates”.

Катастрофа на малко повече от 6 километра преди финала беше породена от рязкото покачване на темпото. Трима колоездачи се озоваха на земята, като най-лошо пострадал беше белгиецът Харм Ванхуке (Lotto Soudal).

При започване на финалното изкачване, “Lotto” и “Alpecin” бяха най-предно позиционираните отбори. Първата атака дойде от редиците на “AG2R Citroën” и по-специално Лорънс Наесен. Белгиецът успя да се откъсне на 7 секунди пред останалите само три километра преди края. Тогава акция по догонването предприеха от “Ineos Grenadiers”.

Ново падане се получи на 2,5км от финала, пострадалият колоездач беше Давиде Балерини (Quick-Step Alpha Vinyl). Наесен беше хванат и веднага последва нова атака, този път от страна на Ленард Кемна (Bora-Hansgrohe). Германецът мина през банера за последен километър 6 секунди преди останалите, което обаче се оказа крайно недостатъчно за етапна победа.

Точно както и очаквахме, получиха се много хаотични последни метри. Матю Ван Дер Пул излезе отпред в най-точният момент и успя да грабне победата и така да облече и розовата фланелка.

Интересен факт е, че нидерландецът дебютира на “Тур Дьо Франс” през миналата година и тогава също спечели първият етап и облече лидерската фланелка.

В топ 10 на етапа завършиха двама от основните фаворити за крайната победа, това бяха Пейо Билбао, който завърши трети и успя да вземе 4 бонус секунди и Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) завършил шести.

“Обиколката на Италия” продължава с 9-километров часовник по улиците на Будапеща във втория етап.

Генерално класиране след етап 1:

1. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix

4h35’18”

2. Biniam Girmay (Eri) Intermaché-Wanty-Gobert

+4s

3. Pello Bilbao (Esp) Bahrain-Victorious

+6s

4. Magnus Cort (Den) EF Education-EasyPost

+10s

5. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

st

6. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

st

7. Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo

st

8. Diego Ulissi (Ita) UAE-Team Emirates

st

9. Andrea Vendrame (Ita) AG2R Citroën

+14s

10. Mattias Skjelmose Jensen (Den) Trek-Segafredo

st

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички