Милиметър реши победителя в шестия етап на "Джирото" (ВИДЕО)


Милиметър реши победителя в шестия етап на "Джирото" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

1072 0

Арно Демар (Groupama-FDJ) спечели втори пореден етап от “Обиколката на Италия”. По-малко от милиметър раздели победителя от подгласника му Кейлъб Илън (Lotto Soudal). Двамата пресякоха финалната линия заедно и не се видя с просто око кой печели етапната победа, но след преразглеждане на фотофиниша стана ясно, че французинът е бил първи.

Подиумът допълни ветеранът от “Quick-Step Alpha Vinyl” - Марк Кавендиш, а четвърти остана младият талант от Еритрея Биниям Гирмай (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux).

Генералното класиране не претъпя никакви размествания, водачът в надпреварата Хуан Педро Лопес (Trek-Segafredo) нямаше никакви проблеми с това да запази розовата си фланелка (за лидер в състезанието).

През днешният ден “Джирото” се насочи към южните части на Италия и по-специално региона Кала̀брия. Етапът започна в Па̀лми и финишира в курортното градче Скалѐа, колоездачите трябваше да преодолеят 192 километра, в които имаше само една категоризирана височина (3,9км 3,9% 4-та кат.). Това е един от най-равнинните етапи в цялата Обиколка, което даваше перфектна възможност за нова страхотна битка между спринтьорите на финала.

Денят започна доста кротко, нямаше колоездачи, което да поемат акция за откъсване и цялата група се движеше в пакет с доста ниска скорост.

След като повече от 20 километра не се предприемаха действия за отцепване, Диего Роза (Eolo-Kometa) реши сам да атакува и единствен се откъсна пред основната група. Италианецът се отправи по изкачването “Aeroporto L.Razza”, по което неговият аванс пред останалите се увеличи драстично. В крайна сметка, разликата достигна до почти пет минути и тогава в предните редици на колоната излезнаха от тима на “Lotto Soudal” и започнаха да налагат темпо, с което да спрат покачването на изоставането си спрямо Роза.

Първият междинен спринт дойде на 150 километра от финала. Тогава трима от колоздачите на “Drone Hopper-Androni Giocattoli” предприеха отборна атака с цел Филипо Таляни да вземе точки, с който да затвърди позицията си на лидер в класирането на междинните спринтове. В групата, Гирмай изпревари Демар и грабна последните точки за цикламената фланелка (за най-добър спринтьор).

Диего Роза продължи с индивидуалната си езда. С напредването на дистанцията, неговата преднина постепенно намаляваше. Дълги километри по трасето нямаше никакви значителни действия, колоездачите се наслаждаваха на слънчевия ден и нямаха никакви намерения да ускоряват темпото. Всъщност, това беше най-бавният равнинен етап в “Джирото” от 9 години насам.

Вторият междинен спринт беше поставен на 45 километра преди края. Роза взе трите бонус секунди за генералното класиране, Филипо Таляни две, а вторият в генералното класиране Ленард Кемна (Bora-Hansgrohe) грабна последната секунда, с което намали изоставането си от Лопес, макар и с малко.

След като премина повече от 140 километра в самостоятелно каране, Диего Роза най-после беше застигнат от основната група. С акцията си в етапа, италианецът заслужено беше награден с приза за най-борбен колоездач през деня.

Оставаха 15 километра, когато спринтьорските отбори се наредиха в предните редици на колоната и значително повишиха скоростта. Финалът беше по равен и широк път, което до голяма степен предотврати инциденти в групата.

Отборите на “Groupama-FDJ” и “Quick-Step Alpha Vinyl” бяха останали с най-много колоездачи в последния километър и логично направиха най-добрите извеждания на своите спринтьори. Кавендиш започна да спринтира първи, Кейлъб Илън, който се беше “залепил” за задната капла на британеца го последва моментално, но точно тогава Арно Демар като че ли “прелетя” покрай двамата си конкуренти. Демар и Илън прекосиха финалната линия заедно и фотофинишът щеше да покаже кой печели етапа реално.

След 2-3 минути на напрегнато чакане, стана ясно, че Демар е успял да прецени спринта си до съвършенство и да стане първият двоен победител в тазгодишното “Джиро”. Така французинът увеличи и преднината си в класирането за цикламената фланелка и вече е основен фаворит за спечелването на тази класация. Интересен факт е, че колоездачът, който за последно е печелил два етапа подред в “Обиколката на Италия” отново е Демар, през 2020-та той триумфира в шестия и седмия ден от състезанието.

Триседмичната надпревара продължава със седмият етап, който може да доведе и до размествания в генералното класиране. С дължина от 198 километра, 4 категоризирани височини и над 4600 метра положителна денивелация за преодоляване, ще бъде интересно да видим дали Хуан Педро Лопес ще успее да запаси лидерската си фланелка.

Класиране в етап 6:

1. Arnaud Démare (Fra) Groupama-FDJ

5h02’33”

2. Caleb Ewan (Aus) Lotto-Soudal

3. Mark Cavendish (GBr) Quick-Step Alpha Vinyl

4. Biniam Girmay (Eri) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

5. Giacomo Nizzolo (Ita) Israel-Premier Tech

6. Phil Bauhaus (Ger) Bahrain Victorious

7. Andrea Vendrame (Ita) AG2R Citroën

8. Simone Consonni (Ita) Cofidis

9. Vincenzo Albanese (Ita) Eolo-Kometa

10. Edward Theuns (Ita) Trek-Segafredo

 

Генерално класиране след етап 6:

1. Juan Pedro López (Spa) Trek-Segafredo

23h23’40”

2. Lennard Kämna (Ger) Bora-Hansgrohe

+38s

3. Rein Taaramäe (Est) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+58s

4. Simon Yates (GBr) BikeExchange-Jayco

+1’42”

5. Mauri Vansevenant (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

+1’47”

6. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

+1’51”

7. João Almeida (Por) UAE Team Emirates

+1’54”

8. Pello Bilbao (Spa) Bahrain Victorious

+1’56”

9. Richie Porte (Aus) Ineos Grenadiers

+2’04”

10. Romain Bardet (Fra) Team DSM

+2’06”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички