Колоездене: Кой с какви надежди пристига за “Обиколката на Италия”?


Колоездене: Кой с какви надежди пристига за “Обиколката на Италия”?
Снимка: Getty Images

2360 0

Време е за Джиро “Д’Италия”! Това традиционно е първата от трите триседмични напдревари за годината, като и този сезон не е изключение. Нестандартното в 105-тото издание на “Джирото”, е че ще започне не в Италия, а в Унгария и по-конкретно в столицата Будапеща. Интересното е, че и трите големи обиколки този сезон ще започнат в страни различни от обичйаното (“Обиколката на Франция” ще започне в Дания, а тази на Испания в Нидерландия).

От 6-ти до 29-ти май, 21 етапа, 3445км и общо 50580 метра положителна денивелация, това чака всички 184 колоездачи, които ще застанат на старт. Стартът е в Будапеща, а на унгарска земя ще се проведът още вторият и третият етап, след което състезанието се пренася в родината си Италия. Финалът ще бъде със 17,4-километрово бягане по часовник из улиците на Верона.

Всеки състезател пристига тук със своя собствена цел и мисия за състезанието. Едни ще се борят за спечелването на прочутата розова фланелка (носена на лидерът в генералното класиране), други ще помагат на съотборниците си, някои от най-добрите спринтьори ще спорят за етапни победи на равните финали, а изтъкнатите катерачи със сигурност са си набелязали не един или два етапа, в които да гонят победа. Нека разгледаме тези, които изпъкват в гореспоменатите категории:

Генерално класиране:

Стане ли дума за крайната победа, няма как да не споменем “Ineos Grenadiers” на първо място. Британският тим спечели три от последните четири издания на “Джирото”, като изключение прави само титлата на Ричард Карапаз с “Movistar” през 2019-та. Сега обаче, еквадорецът е част именно от “Ineos” и ще бъде главен лидер на отбора в състезанието. От както се премести тук, Карапаз има второ място във “Вуелтата на Испания” победен от Примож Роглич (Jumbo-Visma) и трето в “Тур Дьо Франс” победен от Тадей Погачар (UAE Team Emirates). Обаче и двамата словенци няма да са на старта в Будапеща, което може да е златна възможност за Олимпийският шампион Карапаз отново да триумфира в “Джирото”. Но освен на индивидуалните си качества, той ще може да разчита и на своите много силни съотборници. По височините основните му помощници ще бъдат Ричи Порт и Павел Сиваков, които са и като “План Б” за генерално класиране, ако нещо при Карапаз се обърка.

“Astana Qazaqstan” са един от отборите, които са застрашени да загубят лиценза си на отбор от световния тур в края на годината. За тях “Джирото” се явява като перфектна възможност да натрупат точки, с които да си подсигурят статута на “WorldTour team” и през следващите три сезона. Винченцо Нибали ще бъде лидер на тима, италиенецът е печелил два пъти родната си обиколка и е един от само седемте състезатели в историята, които са триумфирали в и трите триседмични надпревари. Успехите на “Акулата от Месина” са безкрайни и цял ден не би стигнал да ги изброим, но формата на ветеранът през тази година е под въпрос. Точно за това и Мигел Анхе Лопес ще бъде на линия. Колумбиецът показва добро представяне от както се завърна в “Astana” и вече има победа през този сезон. Успехите в “Джирото” също не са му чужди, тъй като през 2018-та завърши трети в генералното класиране тук. Дали “Супермен Лопес” или “Акулата от Месина” ще води отбора не може да се каже, ясно е обаче, че те ще могат да разчитат на силни съотборници като опитният Давид Де Ла Круз и нашумелият пред миналата година Джоузеф Домбровски.

Ако има отбор, който винаги може да поднесе изненада, това определено е “Bahrain Victorious”. Миналото издание на Обиколката беше доста успешно за тима, те спечелиха два етапа, а Дамиано Карузо завърши втори в крайното подреждане. Той няма да кара тук през тази година, което обаче съвсем не сваля надеждите на “Bahrain” за дори още по-успешна кампания от миналогодишната. Водачи на тимът ще бъдат испанците Пейо Билбао и Микел Ланда. И двамата са изключително опитни и са способни на голям подвиг. Билбао е в по-добра форма през сезона, но досега винаги е показвал някои пропуквания в триседмичните състезания. Все пак баскът има 5-то и 6-то място в “Обиколката на Италия” и може и да е дошло времето му за подиум. Ланда има трето място в генералното класиране през 2015-та и 4-то през 2019-та. От тогава насам редица проблеми преследваха испанецът и не се знае дали ще бъде способен да се завърне към най-силните дни в кариерата си. Двамата ще могат да разчитат на силни грегари в лицето на Ваут Пулс и Ян Тратник.

“Bora-Hansgrohe” също идват с големи претенции за генералното класиране. В немският отбор същож ще разчитат на доказани многоетапници - Джай Хиндли и Вилко Келдерман, които завършиха 2-ри и 3-ти в “Джирото” през 2020-та. Формата и на двамата през този сезон дотук не е впечатляваща, но може би пазят най-доброто именно за екшъна в Италия. Основни помощници на лидерите ще бъдат изтъкнати катерачи, сред които са Емануел Бухман, завършил 4-ти в “Тур Дьо Франс” през 2019-та и Ленард Кемна, спечелил етап от “Тура” през 2020-та.

Jumbo-Visma залагат на опитен коз в лицето на Том Дюмолен. Нидерландецът е победител в “Джирото” от 2017-та и се е доказвал не веднъж като претендент в големите обиколки. В последните две години обаче той страда от психически проблеми, които му пречат да намери най-доброто си физическо състояние. Сребърният медал от часовника на Олимпийските игри в Токио, беше знак, че Нидерландецът може да се завръща към своите най-силни времена. Само че този сезон той отново страдаше в опитите си да се задържи до най-добрите в планинските етапи, в които участваше. Готов ли е Дюмолен за още един подвиг в Италия - предстои да разберем. Другите двама колоездачи от тима на “Jumbo-Visma”, които си струва да наблюдаваме по изкачванията са Кун Бауман и Тобиас Фос, състезатели способни да спорят за етапни победи.

“Team BikeExchange - Jayco” също пристигат готови за люта битка в общото подреждане. Саймън Йейтс е човек, който има сметки за разчистване в Италия и може би е дошъл моментът да го направи. Британецът носи розовата фланелка в продължение на две седмици през 2018-та, но силите му не издържаха и той се пропука само два дни преди финала. Миналата година завърши на подиума тук, като беше победен от Еган Бернал (Ineos Grenadiers) и Дамиано Карузо (Bahrain Victorious), които обаче сега няма да участват. Йейтс вече има спечелена голяма обиколка - “Вуелтата” през 2018-та и многократно е показвал, че е колоездач, с който всички трябва да се съобразяват. Лукас Хамилтън и Матео Собреро ще са основните помагачи на Йейтс по пътят му към голям подвиг в голямата италианска обиколка.

Останалите многоетапници, които можем да смятаме като скрити фаворити за генералната победа са: намиращият се в страхотна форма Ромен Барде (Team DSM), ветеранът Алехандро Валверде и неговият съотборник от “Movistar” Иван Рамиро Соса, носителят на розовата фланелка цели две седмици през 2020-та Жоао Алмейда (UAE Team Emirates) и печелилият етапи в “Джирото” Джулио Чиконе (Trek-Segafredo).

Спринтьорската битка

Кейлъб Илън (Lotto Soudal) е печелил етапи в Италия в три издания на Обиколката и идва тук с надеждите да увеличи тази своя позитивна статистика. “Джобната ракета” има 4 победи през този сезон и показва израстване на формата във всяко едно състезание, в което е взел участие. Освен преследването на лични успехи, престижни етапни класирания ще донесат много ценни точки за “Lotto Soudal” в борбата за запазване на лицензът си на отбор от световния тур.

Марк Кавендиш (Quick-Step Alpha Vinyl) изживява втора младост и пристига в Италия с една цел - да покаже, че все още е най-добрият спринтьор в света! Британецът, който ще навърши 37 години по време на “Джирото”, има 15 етапни победи тук и е жаден за още такива. Представянето му в Италия ще бъде жизнено важно и в борбата със съотборника му Фабио Якобсен за титулярно място в “Обиколката на Франция”. За финалното извеждане в етапите, Кавендиш ще може да разчита на най-добрият колоездач в това изкуство последните години - Михал Морков.

Арно ДеМар (Groupama FDJ) пристига с надеждата да спечели своята първа победа този сезон. Французинът има 5 етапни победи в “Обиколката на Италия”, а през 2020-та спечели и цикламената фланелка (за най-добър спринтьор). През тази година обаче винаги нещо се обърква при извеждането на ДеМар и той все преследва първата си победа, предстои да видим дали това ще се случи на най-голямата сцена.

Останалите топ фаворити за спринтьорските финали и спечелването на цикламената фланелка (за най-добър спринтьор) са опитните Джакомо Ницоло (Israel–Premier Tech) и Фернандо Гавирия (UAE Team Emirates), Фил Баухаус (Bahrain Victorious), както и Кеес Бол (Team DSM).

Най-добър катерач?

За синята фланелка (носена от най-добрият катерач) ще се разяри не по-малка битка от тези за розовата и цикламената. Гьом Мартен (Cofidis), Доменико Поцовиво (Intermarché - Wanty - Gobert), Джеймс Нокс (Quick-Step Alpha Vinyl), Бауке Молема (Trek-Segafredo), Давиде Формоло (UAE Team Emirates), Естебан Чавес и Хю Карти от “Education Easypost” са най-изявените фаворити за спечелването на това класиране, което традиционно търпи най-много размествания по време на етапите.

Какво още?

Няма как да не споменем и някои колоездачи, които са способни да спечелят както полупланински така и спринтьорски етапи от Обиколката. Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix) пристига за първото си участие в “Джиро Д’Италия”. След като направи фурор в дебюта си на “Тур Дьо Франс” миналата година и носи жълтата фланелка в продължение на седмица, Нидерландецът ще иска да облече и розовото трико поне за няколко дни. Магнус Корт Нилсен (Education-EasyPost) е другият колоездач, който е способен на впечатляващи етапни изяви. Датчанинът направи едно блестящо представяне във “Вуелтата на Испания” миналата година, спечели три етапа и наградата за най-борбен състезател. За него това също ще е дебют в Италианската Обиколка и ще бъде интересно да видим кой от двамата ще се представи по-добре. Не изключено да видим Магнус Корт и Ван Дер Пул да разбъркат сметките на спринтьорите и за цикламената фланелка, което да доведе от още по-голямо зрелище.

“Обиколката на Италия” ще започне на 6-и май със старт в Будапеща. Желаем на всички фенове на колоезденето приятно гледане и наслада от изпълненията на състезателите!

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички