Невиждан триумф за “Jumbo-Visma” в първия етап на “Париж-Ница”


Невиждан триумф за “Jumbo-Visma” в първия етап на “Париж-Ница”
Снимка: Getty Images

1603 0

Тройна победа за тима на “Jumbo-Visma” в първия ден на многоетапната надпревара “Париж-Ница”. Новото попълнение на отбора Кристоф Лапорт спечели, след като се беше откъснал заедно с двамата лидери в състава - Примож Роглич и Ваут Ван Аерт, които завършиха втори и трети. Тримата се откъснаха напред от всички останали по последната височина и прекосиха финала на повече от 20 секунди пред основната група от преследвачи.

Първият етап от юбилейното 80-то издание на пробега “Париж-Ница” беше с дължина от 159,3км, със старт - финал в “Манте-Ла-Вил” и 4 категоризирани изкачвания (всичките от 3-та категория). Очакванията за масов финален спринт не се осъществиха, заради страхотната групова атака на Нидерландския отбор, на която никой от спринтьорите не успя да отвърне.

Пиер Латур (TotalEnergies) направи късна акция и се откъсна от основната група, финиширайки на 20 секунди зад първите трима. 2 секунди по-късно, финалът прекосиха и “пелотона”, където се намираха повече от конкурентите на Роглич за генералното класиране. Максимилиян Шахман (Bora-Hansgrohe), който е шампион в последните две издания на “Париж-Ница”, завърши на 34 секунди изоставане, като това беше първи състезателен ден на германеца през тази година и си пролича, че той все още не е в оптимална спортна форма.

Акцията на “Jumbo-Visma” започна доста преди последното изкачване, като първо Роан Денис и Майк Тьонисен ускориха в секцията със страничен вятър, като това доведе до отпадане на колоездачи от челото, сред които бяха и европейския шампион Сони Колбрели (Bahrain Victorious), както и една от надеждите на “Ineos Grenadiers” за добро класиране - Ейтън Хейтър.

Решителната атака стана при подхода към височината “Côte de Breuil-Bois-Robert” (1,2км 6% наклон). Нейтън Ван Хойдонк (Jumbo-Visma) поведе колоната в началото на изкачването и започна да разкъсва групата, благодарение на високото темпо, което успя да наложи. След като Хойдонк се отметна, Лапорт излезе най-отпред и увеличи скоростта още повече, като дори атакува и се откъсна напред. Двамата лидери на тима останаха плътно зад него и заедно започнаха да отварят разлика между себе си и всички останали. Единствено чехът Жденек Щибар (Quick-Step Alpha Vinyl) се задържа с тях за малко, но и той не успя да отговори на свирепата скорост и бързо изостана назад.

Шест километра разделяха Роглич, Ван Аерт и Лапорт от финала, те бяха съпътствани от вятър в гърба в равнинната част след височината, а след това и при спускането към навлизане в града. Тримата се сменяха начело и поддържаха скорост, на която в основната група не успяха да отговорят.

Логично, Лапорт беше оставен от своите съотборници да грабне победата, като награда за добре свършената работа през целия ден. Действия, които със сигурност ще сплотят още повече колектива в “Jumbo-Visma”.

Така французинът облече и жълтата фланелка за лидер в състезанието. Благодарение на бонус секундите, които получават първите трима в етапа, преднината на Лапорт е 4” пред Роглич, 6” пред Ван Аерт и 29” пред четвъртия Пиер Латур.

Считаният за най-голям конкурент на Примож Роглич за генералната победа - Адам Йейтс (Ineos Grenadiers), днес завърши на 43-та позиция с 28 секунди изоставане от словенеца.

Утрешният етап ще бъде почти изцяло равнинен, което ще предостави страхотна възможност на спринтьорите да спорят за етапната победа.

*

Класиране в етап 1 от “Париж-Ница”:

1. Christophe Laporte (Fra) Jumbo-Visma 3h48’28”

2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

st

3. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

st

4. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies

+19s

5. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo +22s

6. Biniam Girmay Hailu (Eri) Intermaché-Wanty-Gobert-Matériaux

st

7. Ivan Garcia Cortina (Esp) Movistar

st

8. Fred Wright (GBr) Bahrain-Victorious

st

9. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Fenix

st

10. Florian Senechal (Fra) Quick-Step Alpha Vinyl

st

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички