Именит колоездач се отказа от руското си гражданство след санкциите заради войната


Именит колоездач се отказа от руското си гражданство след санкциите заради войната
Снимка: Getty Images

2664 0

Руският колоездач Павел Сиваков взе решение да смени гражданството си с френско такова. Спортистът е роден в Италия, а във Франция започва кариерата си, има жилище в Андора. През 2017 година той получи френско гражданство, но продължи да се състезава за Русия. Войната в Украйна обаче го е принудила да вземе друго решение.

До известна степен, на фона на рестрикциите от другите организации, колоездачите имаха малко късмет. Международната федерация не ги изключи от състезанията си, а само ги лиши от знамето и химна на страната им. Сиваков обаче не иска да застрашава кариерата си заради руската инвазия.

"Чудех се кое е най-доброто за моята кариера. Инфраструктурата на френския отбор е много по-добра от тази на руския. Все си мислих: По-добре ли е да си френски спортист, отколкото руски? Само за да дойдат повече спонсори. Всъщност, разбирам, че няма значение. Не ми пука нито за френското, нито за руското знаме. Все пак съм Павел Сиваков. Но не мога да си представя себе си с френския флаг, за смяна на гражданството си не мисля", заяви състезателят преди около година.

На професионално ниво Сиваков спечели Обиколката на Алпите и Обиколката на Полша, а като руски национал участва на Олимпиадата в Токио.

"Родих се в Италия и се преместих във Франция, когато бях на една година. Франция е мястото, където бях отгледан и образован и където се влюбих в колоезденето и влязох в състезанията. Това е като мой дом. Отдавна исках да стана френски гражданин и подадох молба до UCI, но предвид това, което се случва в Украйна сега, исках да ускоря процеса", заяви Сиваков относно решението си. А ето коя бивша олимпийска шампионка от Русия изригна срещу санкциите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички