След убийствена атака: Погачар остави без отговор конкурентите си


След убийствена атака: Погачар остави без отговор конкурентите си
Снимка: Getty Images

1088 0

Тадей Погачар (UAE Team Emirates) спечели “Страде Бианке” след солова акция дълга повече от 50 километра. Втори остана ветеранът Алехандро Валверде (Movistar team), а трети се нареди Каспер Асгрен (Quick-Step Alpha Vinyl). Това е трета победа за словенеца през този сезон, след двете етапни победи в “Обиколката на Емирствата”.

16-тото издание на “Белите пътища” (както се превежда от италиански името на състезанието), стартира и завърши в град Сиена и беше с дължина от 184км, в които се разпростираха общо 63км по чакълени пътища, разделени в 11 сектора из цялото трасе.

Вълнообразният терен на трасето не позволяваше на колоездачите да си отдъхнат дори и за миг, докато преминаваха през италианската провинция Тоскана. Група от 9 души успяха да сформират откъсване пред “пелотона” рано след старта на надпреварата, като сред тях най-голяма заплаха за победа беше Тако ван дер Хоорн (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux).

Бегълците натрупаха 4 минути аванс, докато преминаваха по първите чакълени участъци от “Белите пътища”.

Междувременно, в основната група цареше страхотен хаос. Близо 100 километра преди финала се получи и голямо падане, заради силния страничен вятър, в което бяха замесени и някои от най-големите фаворити като световният шампион Жулиян Алафилип (Quick-Step Alpha Vinyl), Тиж Бенот (Jumbo-Visma), Матей Мохорич (Bahrain Victorious) и много други.

Съотборниците на Алафилип се погрижиха да върнат своя лидер в основната група, тъй като той беше изостанал, заради катастрофата.

Тиж Бенот пък беше принуден да слезе от своя велосипед и да прекрати участието си, заради болки причинени от инцидента.

От основната група настигнаха бегълците при започването на най-дългия участък с чакъл “Монте Санте Мари”, там последва и атаката на Погачар при 50 оставащи километра до финалната линия. Само за няколко минути, той успя да направи повече от 30 секунди преднина пред втория по това време Карлос Родригес (Ineos Grenadiers) и близо минута пред групата на останалите фаворити.

На 25км от финала, талисманът на “UAE Team Emirates” имаше аванс от близо 1’20” пред оредялата основна група, където бяха застигнали испанеца Родригес.

Много силна група от петима колоездачи се откъсна напред в преследване на самотния лидер Погачар. Това бяха Тим Веленс (Lotto Soudal), Куин Симънс (Trek-Segafredo), Джонатан Нарваез (Ineos Grenadiers) Асгрен и Валверде.

Падането на Алафилип очевидно му се беше отразило зле, французинът не успя да отговори на решителните атаки на своите конкуретни и остана назад.

Асгрен атакува в последните 15 километра и Валверде беше единствения, който успя да го последва. Двамата скъсиха част от пасива си спрямо Погачар, като на 10 километра от края, той беше близо минута.

Асгрен беше този, който полагаше по-големите усилия, докато Валверде седеше плътно зад задната капла на датчанина. Така стана ясно, че двамата няма да настигнат Погачар, който се беше насочил към стръмното финално изкачване “Пиаца дел Кампо” с 45 секунди преднина и с пълната яснота, че ще спечели едно от най-големите еднодневни състезания.

Валверде атакува Асгрен по изкачването и се откъсна напред от него, за да завоюва втората позиция. Това е рекордно класиране в “Страде Бианке” за Валверде. Досега ветеранът, който скоро ще навърши 42 години имаше две трети места тук.

Асгрен трябваше да се задоволи с третото място, но определено има от какво да бъде доволен. Датчанинът беше един от най-активните колоездачи през целия ден, първо с работата си за Алафилип, а след това и в атаките във решителните километри.

Топ 10 “Страде Бианке” 2022:

1. Tadej Pogačar (Slo), UAE Team Emirates 4h47’49”

2. Alejandro Valverde (Spa), Movistar Team

+37s

3. Kasper Asgreen (Den), Quick-Step Alpha Vinyl

+46s

4. Attila Valter (Hun) Groupama-FDJ +1’07”

5. Pello Bilbao (Spa) Bahrain-Victorious +1’09”

6. Jhonathan Narváez (Ecu) Inoes Grenadiers

st

7. Quinn Simmons (USA) Trek-Segafredo +1’21”

8. Tim Wellens (Bel) Lotto Soudal

+1’25”

9. Simone Petilli (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

+1’35”

10. Sergio Higuita (Col) Bora-Hansgrohe +1’53”

Автор: Иван Андреев

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички