Филипо Гана се прицели в жълтата фланелка на Тур дьо Франс и нов световен рекорд


Филипо Гана се прицели в жълтата фланелка на Тур дьо Франс и нов световен рекорд
Снимка: Getty Images

2835 0

Италианският колоездач Филипо Гана (Ineos Grenadiers) потвърди, че тази година се е прицелил към обличане на жълтата фланелка в “Обиколката на Франция”, престижни класирания в класиките “Милано - Сан Ремо” и “Париж - Рубе”, както и подобряване на световния рекорд за най-дълго изминато разстояние за един час на писта.

Действащият двукратен световен шампион в бягането по часовник спечели общо шест етапа в последните две издания на домашната му “Обиколка на Италия”, но тази година ще пропусне “Джирото” за сметка на “Тура”. Това ще бъде дебют за него в “Обиколката на Франция”, която тази година ще започне на 7-ми юли от Копенхаген (Дания) с кратък часовник дълъг едва 13 километра. Това ще бъде идеален шанс за Гана да облече жълтата фланелка още след първия етап.

Гана приключи своя сезон за 2021-ва през октомври и вече е жаден за състезания. Той направи своя дебют за новата година на “Etoile des Bessèges”, където успя да спечели финалният пети етап, който беше часовник с дължина 10,6км. Тази седмица той най-вероятно отново ще се завърне във Франция, където ще вземе участие в “Тур де Ла Прованс”. В плана на отбора му от Ineos, влиза Гана да участва и в “Париж - Ница”, с което да може да се подготви за класиките през пролетта.

Италианецът се е прицелил към родната класика “Милано - Сан Ремо”, където се надява на успех с една решаваща атака по митичното изкачване Поджо. А след това ще се бори за победа и по коварните павета на “Париж - Рубе”, състезание, което той спечели през 2016-та, но при младежите под 23 години.

Ако всичко след “Тура” е наред и Гана се намира в добра физическа форма, неговата подготовка ще бъде насочена към подобряване на едночасовия рекорд. Все още няма обявена дата за това кога се очаква той да направи своя опит за рекорд, но се очаква това да бъде в края на лятото. Колодрумът, на който ще се състой опита все още не е уточнен, но за момента това се очаква да бъде този в Манчестър. Единственото ясно е, че Гана ще опита да подобри рекорда на нивото на морското равнище, въпреки че действащия рекорд дело на Виктор Кампенаертс (Lotto Soudal) от 2019-та бе направен в Мексико на над 2000 метра надморска височина. Сегашният рекорд е с дължина от 55,089км, през миналата година Алекс Даусет се опита да подобри рекорда, но постигна 54,555км. Интересно е, че преди няколко месеца, Гана беше правил 30-минутен тест, в който средната му скорост е била над 57,5км/ч. Предстои да видим дали италиенеца ще успее да добави още един световен рекорд към визитката си.

В интервю за “Cycling news”, Филипо Гана обясни, че на този етап е фокусиран върху пролетните се изяви, подредил е целите си и иска да ги следва една по една без да прибързва нещата.

Сезон 2021 беше един от най-силните в кариерата на Гана, той спечели златен медал с тима на Италия в отборното преследване на Олимпийските Игри в Токио, за втора поредна година стана световен шампион в бягането по часовник, спечели два етапа от “Джирото”, бронзов медал от Европейското на шосе (отново на часовника) и още редица други победи и призови класирания.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички