Недооцененият олимпийски успех, равняващ се на медал за България


Недооцененият олимпийски успех, равняващ се на медал за България
Снимка: Liubomir Asenov / LAP.bg

5680 0

България изпраща една изключително успешна 2021 година в спортен план, в която страната ни завоюва три олимпийски титли, едно сребро и два бронзови медала. Ивет Горанова, Стойка Кръстева и ансамбълът по художествена гимнастика завоюваха златните медали на Олимпийските игри в Токио, Антоанета Костадинова се окичи със сребро, а боркините Тайбе Юсеин и Евелина Николова заслужиха бронз.

Някои български олимпийци останаха на крачка от медалите - като щангистите Божидар Андреев и Христо Христов, гимнастичката Боряна Калейн и борецът Георги Вангелов, които останаха на пето място. "Сребърната" Антоанета Костадинова пък остана четвърта в дисциплината 25 метра пистолет. Но един изключителен успех за българския спорт сякаш не получи нужното внимание, макар и като стойност да се равняваше на медал...

18-годишният Йосиф, който се гмурна при най-големите "акули" в плуването

Едно 18-годишно момче от Пловдив изуми света в един от олимпийските спортове с най-зверска конкуренция - плуването. Йосиф Миладинов показа, че и България може да се намеси сред най-силните нации във водата, след като записа исторически резултат на 100 метра бътерфлай. Йосиф се класира за големия финал в дисциплината, където се нареди осми в света - рекордно класиране за България на олимпиада.

Никога преди България не е имала толкова силен плувец в толкова конкурентна дисциплина като 100 метра бътерфлай. Йосиф Миладинов застана рамо до рамо с плувци като Кайл Дресел, който счупи световния рекорд на Майкъл Фелпс, Крищоф Милак и Ное Понти. Този факт сам по себе си доказва световната класа, с която разполага Йосиф - и то едва на 18 години!

Историческото 8-о място за България в плуването

На финала Миладинов не успя да разгърне плуването си и да се доближи до впечатляващия си национален рекорд от 50.93 секунди, поставен на Европейското първенство в Будапеща през май, който тогава му донесе и европейско сребро. Въпреки това българинът даде изключително сериозна заявка за Олимпийските игри в Париж през 2024 година, когато очакванията са да се намеси в битката за медалите.

След Игрите в Токио Йосиф бе самокритичен въпреки историческото 8-о място. Миладинов дори се извини на България, макар и да нямаше повод да се извинява за каквото и да е. Йосиф коментира, че не е успял да направи това, което иска в Токио. Все изказвания, които показват колко амбициозен, скромен и самокритичен може да бъде един 18-годишен спортист, пред който е цялото бъдеще на света.

Йосиф Миладинов и медалът, който го чака в Париж 2024

Йосиф Миладинов остана седми в класацията за "Спорист на годината" за 2021 година, веднага след олимпийските медалисти от Токио и Карлос Насар, който стана световен шампион във вдигането на тежести със световен рекорд. Неговият финал в плуването на Олимпийските игри обаче спокойно може да се сравни с олимпийски медал. Медал, който само можем да се надяваме да стане реалност през 2024-а...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички