Матей Мохорич спечели Обиколката на Хърватия!


Матей Мохорич спечели Обиколката на Хърватия!
Снимка: Getty Images

1780 0

Матей Мохорич (Bahrain Victorious) остана втори в последния 6-ти етап от Обиколката на Хърватия, с което успя да измести Йонас Вингегор (Jumbo-Visma) от лидерската позиция и да триумфира в генералното класиране. Словенецът взе три бонус секунди на междинния спринт и още 6” на финала, като по този начин успя да заличи пасива си спрямо Йонас Вингегор (Jumbo-Visma).

Елия Вивиани (Ineos Grenadiers) грабна победата в етап 6, който финишира в центъра на Загреб, а сънародникът му Винченцо Албанезе (Eolo-Kometa) допълни топ 3. Това беше доста дълго чакана победа за италианският спринтьор, който нямаше триумф в състезание на шосе повече от 7 месеца.

Голямото разочарование в този ден беше за шампиона в тазгодишния “Тур Дьо Франс” - Йонас Вингегор, който загуби надпреварата с едва една секунда разлика. Датчанинът беше замесен в падане на малко повече от километър преди финалната линия, което на практика го лиши от възможност да спори срещу Мохорич за генералната победа. Това беше първо състезание за Вингегор след победата му в Обиколката на Франция и въпреки че не спечели тук, той може да бъде доста доволен от своето представяне, тъй като триумфира в два от етапите по-рано тази седмица.

Последният шести етап беше с дължина от 158 километра, стартира от Света Неделя и финишира в Загреб. Колоездачите трябваше да се справят с три височини от трета категория по трасето, но всички те бяха твърде леки и не представляваха трудност дори и за спринтьорите в групата.

Именно Мохорич и съотборниците му от “Bahrain Victorious” бяха най-активни още от самото начало и се заеха с това да контролират ситуацията на шосето. Словенецът успя да спечели първият междинен спринт, който беше разположен на малко повече от 70 километра от началото, като по този начин стопи изоставането си спрямо Вингегор от 8 на 5 секунди.

Петима състезатели се откъснаха напред от основната група, това бяха Тимо Розен (Jumbo-Visma), Дани Ван Дер Тук (Kern Pharma), Александър Катадорф (Israel-Premier Tech), Джакопо Моска (Trek-Segafredo) и Алекс Мартин (Eolo-Kometa). Те обраха секундите на втория междинен спринт, в нито един момент не успяха да изплъзнат на повече минута разлика пред колоната, където от “Bahrain” продължаваха да държат ситуацията изкъсо.

Логичното застигане се случи на 10 километра преди края, като тогава от “Ineos Grenadiers” също си проправиха път към челните позиции на основната група. Именно от британският тим успяха да подредят най-доброто извеждане за Вивиани и той логично пресече финалната линия на първа позиция. Мохорич се бори докрай и стигна до второто място, което му беше напълно достатъчно, за да спечели обиколката с едва секунда пред Вингегор.

Това е общо втора победа през този сезон за Матей Мохорич, който през месец март спечели монумента “Милано - Санремо”. Именно един от съотборниците на словенеца в “Bahrain Victorious” беше и най-голямото откритие на обиколката - Джонатан Милан. 22-годишният италианец, който е олимпийски шампион в отборното преследване на писта, впечатли със спринтьорските си умения и дори успя да спечели две етапни победи, както и фланелката за най-добър спринтьор. Младият талант даде сериозна заявка за това, че ще бъде голям фактор в колоезденето през следващите години.

Колоездачният сезон на шосето е към своя край, но остават още няколко еднодневни надпревари като монументът “Обиколка на Ломбардия” и спринтьорската класика “Париж Тур”, които не са за изпускане!

Генерално класиране в Обиколка на Хърватия:

1. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) 24h54’05”

2. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) +01”

3. Oscar Onley (Team DSM) +11”

4. Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) +21”

5. Axel Laurance (B&B Hotels - KTM) +26”

6. Brandon Rivera Smith (Ineos Grenadiers) +31”

7. Torstein Træen (Uno-X Pro Cycling) +39”

8. Jonathan Lastra (Caja Rural - Seguros RGA +47”

9. Chris Hamilton (Team DSM) +1’11”

10. Omar Fraile (Ineos Grenadiers) +1’43”

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички