Русия обжалва наказанията на ФИФА и УЕФА към отборите им


Русия обжалва наказанията на ФИФА и УЕФА към отборите им
Снимка: Getty Images/Guliver

1293 0

Руският футболен съюз ще отнесе наказанието си от международни турнири до Спортния арбитражен съд (КАС). Той обжалва санкциите на ФИФА и УЕФА в понеделник след инвазията в Украйна. Наказанията са до „второ нареждане“ и към момента руският национален отбор за мъже няма да играе в плейофите на Световното първенство по-късно този месец.

Женският отбор на „Сборная“ трябваше да участва на Европейското първенство това лято в Англия, а клубът Спартак Москва бе изхвърлен от Лига Европа, като съперникът им в осминафиналите РБ Лайпциг се класираха за следващата фаза без игра. Русия иска националните им отбори да бъдат върнати в предстоящите турнири и ако жалбата им до КАС бъде неуспешна, то тогава ще поискат спиране на въпросните надпревари.

"Ако ФИФА и УЕФА откажат подобна процедура, ще бъде поискано изискване за въвеждането на временни мерки под формата на спиране на решенията на ФИФА и УЕФА, както и турнирите, в които руските отбори трябва да участват. Руският футболен съюз вярва, че ФИФА и УЕФА нямат законова основа при решаването на премахването на руските тимове. Съюзът също така не получи правото да изложи своята позиция, което наруши фундаменталното право на защита. В добавка, когато са направили тези решения, ФИФА и УЕФА не са взели предвид други възможни мерки, освен за пълното изключване на участници на турнири от Русия“, обявиха от федерацията.

Съюзът ще търси и „компенсации за щети“ и твърди, че наказанието е само поради „натиск“ от директни съперници, които е трябвало да играят с руския национален отбор в плейофния полуфинал, както и Швеция и Чехия – и двата тима потенциални противници в плейофния финал. „Решението за оттегляне на националния отбор от класиране за Световното първенство 2022 е било взето под натиска на директни съперници в плейофите, което нарушило принципа на спорта и правилата на феърплея“, се казва в съобщението им. А ето какви мерки взе Формула 1 срещу руската инвазия в Украйна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички