Олимпийска шампионка от Русия изригна срещу лицемерието и заговори за исторически срам в спорта


Олимпийска шампионка от Русия изригна срещу лицемерието и заговори за исторически срам в спорта
Снимка: Getty Images

109874 0

Олимпийската шампионка по художествена гимнастика от Игрите в Атина през 2004 година - Алина Кабаева, определи като "най-срамна страница в историята на световния спорт" мерките, които различните световни федерации и спортни организации взимат като санкции към Русия след нападението ѝ над Украйна.

Пред руската информационна агенция ТАСС тя заяви, че действията по отношение на Русия са лицемерни:

"Смятам, че никога не е имало по-срамна страница в историята на световния спорт. Ръководствата на много международни спортни организации отдавна се занимават с напълно неспортсменски дела под различни предлози. Сега вече това дори не е скрито. Тяхната "загриженост" за света е толкова лицемерна, колкото и борбата за чист спорт".

"Те не се притесняваха и не лишиха от състезания нито една страна, участвала в унищожаването на стотици хиляди цивилни в Югославия, Ирак, Либия, Сирия. Но спортните служители бяха много ядосани, когато Русия реши да защити Донбас и Луганск от нацистите", каза Кабаева.

Носителката на 9 златни медала от световни първенства в художествената гимнастика припомни санкциите срещу руските атлети след разкриването на мащабна схема за прикриване на употреба на допинг в страната. От 2014 година насам спортистите на Русия участват на олимпийски игри под името Руски олимпийски комитет, не използват знамето и химна си.

"Толкова много се опитахте да унижите руснаците, забранихте нашите символи, знаме и химн. На всички състезания руските атлети бяха следени под микроскоп. За три молекули, които не влияят на нищо, те веднага бяха отстранени от състезанието. Но ние все пак побеждавахме!".

"Нашите успехи на следващата олимпиада потвърдиха, че руският спорт е на високо ниво не поради допинг и терапевтични изключения, а благодарение на таланта на нашите спортисти. Русия беше, остава и ще бъде велика спортна сила - и вие не можете да направя нищо по въпроса. Лицемерието на висшите спортни служители е много мощен допинг. Ако имаше тестове за лицемерие, никой от лицемерите никога нямаше да получи разрешение да управлява спорта с най-високите постижения. Мисля, че ще преживеем всички забрани", разпалено говори Кабаева, която се смята за особено приближена до руския президент Владимир Путин.

***Всичко около отраженията, които дава конфликтът между Русия и Украйна в спорта, можете да четете в SportLive.bg (посетете оранжевата връзка).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички