Илиана Раева коментира подробно Световната купа в Пезаро


Илиана Раева коментира подробно Световната купа в Пезаро
Снимка: Оф. страница на федерацията по ХГ във Фейсбук

1347 0

Президентът на БФХГ Илиана Раева коментира подробно участието на българските гимнастички в първия ден на Световната купа в Пезаро (Италия) и заяви, че ансамбълът се е затвърдил на трето състезание като един от основните претенденти за титлата.

"Ансамбълът ни е с втора оценка, с много уверена и стабилна игра. Получи най-висока оценка на изпълнение, което е много важно. 6 десети по-малко получи на D1, 2 десети по-малко на D3, за което нашите съдии Даниела Велчева и Филипа Филипова ще потърсят мнението на своите колежки. На първо време имаме обяснение с една от смените, в които 4 уловиха в кълбо назад, или ако не са преброили правилно пируета на Ерика Зафирова, която завъртя отлични 5 атетюда, но по-важно е да получим мнението на съдиите. Независимо от това, ансамбълът се затвърди на трето състезание като един от основните претенденти за титлата. Както предрекох след Световната купа в Баку, нашите конкуренти са направили сериозни промени по съчетанията си и са ги усложнили повече. Разбира се, това по никакъв начин не се е отразило на силата на българските съчетания, а и това не е нашата последна дума", коментира Раева във Фейсбук.

"Дано днес имаме ден и момичетата изиграят силно и уверено шедьовъра си с обръчи и бухалки. Истински се наслаждавам на невероятната битка при ансамблите. Желанието в претендетите за медал е огромно, конкуренцията е все по-голяма и силна, а на фона на това ние сме от най-силните! Това е спорт!", добави президентът на БФХГ.

Тя коментира и представянето на дебютантките Стилияна Николова и Тататяна Воложанина при жените.

"Много съм доволна и от двете! Независимо от грешките, които допуснаха, независимо от това, че не всички пируети им се получиха, което е силата и на двете, показаха възможности за бъдещето. Оценките са много добри на фона на неизпълнените елементи и грешки. И двете състезателки са ярки и запомнящи се. Разбира се, вълнението да участваш на Световна купа с най-силните в света е голямо, но това е пътят към развитието на втората генерация. Участие във финали ще бъде огромен успех на фона на тази страхотна конкуренция! Дано! Красивата "битка" и при индивидуалното е много силна. Развитието на гимнастичките от страни, които доскоро бяха след 15-20 място показва еволюцията на този спорт. Гърция, Полша, Унгария, Узбекистан, САЩ и други имат все повече апетити за призови места. Най-радостното от всичко е, че българският ансамбъл, Боряна Калейн и Катрин Тасева са сред основните претенденти за медали, а младите ни надежди успяват до момента да влизат в осмицата и да грабнат по някой медал на някое състезание", каза още Раева.

"Най-спокойна съм, че в България клубовете разбраха каква гимнастика трябва да преподават, работят и започнаха да подготвят състезателки, които имат съвсем различна визия за националния отбор. Дългогодишните ми усилия за промяна не само в подготовката на гимнастичките, но и в мисленето и анализа на треньорите дава вече своите плодове и в индивидуалното (ансамблите ни в националния отбор отдавна работят правилно). Младите състави на треньорската и съдийската комисия работят впечатляващо. Има какво още да се желае, но резултатите са видими. А треньорите в националния отбор заслужават много висока оценка, независимо че сме подвластни на спецификата на любимия спорт!", написа Илиана Раева.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички