“Гент - Вевелгем” - двойна победа и страхотна акция на “Jumbo Visma”


“Гент - Вевелгем” - двойна победа и страхотна акция на “Jumbo Visma”
Снимка: Getty Images

1135 0

Французинът Кристоф Лапорт (Jumbo-Visma) спечели класиката “Гент - Вевелгем” с помощта на своя съотборник Ваут Ван Аерт, който направи триумфът двоен. Двамата успяха да се справят най-добре с лошите метереологични условия и да прекосят финала с близо 2 минути аванс пред третия Сеп Ванмарке (Israel-Premier Tech).

Дуото Ван Аерт и Лапорт атакуваха при оставащи 52 километра от надпреварата. Те се откъснаха при предпоследното изкачване на “Kемелберг” и постепенно започнаха да трупат аванс пред останалите. Правейки двуминутна разлика, тандемът се хванаха за ръце на финалната във Вевелгем и Ван Аерт колегиално остави победата на своя съотборник и верен помощник.

Тази ситуация много напомни на миналогодишното издание на “E3 Saxo Bank Classic” (Е3 Харелбеке), където същите двама пристигнаха заедно на финала след подобно откъсване. Тогава обаче позициите им бяха разменени и белгиецът беше победител, а французинът втори.

Друг белгиец - Сеп Ванмарке успя да се наложи в спринт в малка група и да заеме почетното трето място на подиума.

Времето в неделния ден не беше никак благосклонно към колоездачите, които поеха по дългия 261 километра маршрут през Западна Фландрия увити с ветровки, елеци и дълги клинове. Трасето противпоставяше състезателите пред 9 тежки хелингена (изкачвания с павета), включително и три преминавания през могъщия “Кемелберг”.

Още веднага след старта темпото беше доста високо. Тъй като в първите 165 километра от надпреварата нямаше нито едно изкачване, желаещите да се откъснат напред бяха едва петима, като най-голямото име сред тях беше Люис Аски (Groupama-FDJ), но дори и той не представляваше заплаха за победата. Средната скорост в първите два часа беше 46,5/км, разликата между бегълците и основната група седеше малка, което даде шанс на още колоездачи да успеят да се включат в откъсването. Такива желаещи имаше и след изминати малко над 100 километра групата на бегълците нарастна до 14 души.

В “пелотона” екшъна започна по средата на дистанцията, когато от тима на Soudal Quick-Step успяха да разделят групата на две части, възползвайки се от вятъра, който духаше в откритите равнини. Получиха се и няколко катастрофи, сред пострадалите бяха Филипо Гана и Михаил Квятковски от “Ineos Grenadiers”, заедно с Лукаш Вишньовски (EF Education-EasyPost), като и тримата се наложи да прекратят своето участие. Победителят от миналата година Биниам Гирмай (Intermarché-Circus-Wanty) също беше сред онези, които срещнаха тялото си със земята, но еритреецът успя бързо да се изправи и да се качи отново на своя велосипед.

Когато изкачванията най-после започнаха, групата на бегълците имаше преднина от едва минута и половина. Времето продъжаваше да бъде все така лошо, а лицата на колоездачите започнаха да стават неузнаваеми от мръсотията, която се хвърляше от гумите на колелата. Скоростта в основната група се повиши значително, което доведе но оредяването ѝ, а също така и до застигане на последните оцелели бегълци 55 километра преди края, при подхода към последните пет изкачвания.

Стигайки до предпоследното преминаване на “Кемелберг” (6-то от общо 9-те възвишения за деня), Ван Аерт стартира своето ускорение, като единствен Кристоф Лапорт успя да се “закачи” за него. Зад тях се оформи малка група, в която обаче цареше безпорядък, нямаше добро сработване и така бавно, но сигурно шансовете им за застигане на двамата лидери се изправяха.

Двамата колоездачи на “Jumbo-Visma” водеха с минута при започване на финалното изкачване - по-трудната и стръмна страна на “Кемелберг”. Там за момент темпото на Ван Аерт се оказа твърде силно за неговия съотборник и започна да се отваря известна разлика между тях. Той обаче бързо намали скоростта, за да го изчака и заедно да се понесат към финала. В оставащите идеално километри към Вевелгем, съдействието на двамата даде резултат и тяхната преднина се увеличи до над две минути.

В групата на преследвачите, първо Джонатан Нарваез (Ineos Grenadiers), а след това и Микел Бйерг (UAE Team Emirates) опитаха късни атаки, с които да се откъснат и да достигнат до третото място, но акциите и на двамата бяха безуспешни.

След като два дни по-рано Ваут Ван Аерт успя да спечели E3 Saxo Bank Classic, белгиецът остави своя приятел и съотборник Лапорт да грабне първата си победа за сезона. Годината започна трудно за французина, които пропусна някои състезания заради боледуване, а след това не успяваше да намери най-добрата си форма. Този триумф със сигурност ще му вдъхне нужната увереност, а и ще бъде голям стимул за това да бъде верен помощник на Ван Аерт в състезанията.

Зад тях се стигна до спринт от четирима в спор за третата позиция. Сеп Ванмарке беше най-бърз след 260 километра и заслужено се поздрави с бронзовото отличие.

Това беше четвъртата павирана класика през 2023-та, като интересното е, че всички от тях бяха спечелени от “Jumbo-Visma”. Първо Дилън Ван Барле се наложи в “Omloop Het Nieuwsblad”, ден след това Тиж Бенот триумфира в “Курне - Брюксел - Курне”, Ван Аерт спечели “Е3”, а сега Лапорт “Гент Вевелгем”. Въпреки тези успехи, двете най-важни състезания за пролетта - “Обиколката на Фландрия” и “Париж - Рубе” тепърва предстоят, като единственото сигурно е зрелището, което ще се разяри за победите.

Генерално класиране “Гент - Вевелгем” 2023:

1. Christophe Laporte (Fra) Jumbo-Visma, in 5h49’39”

2. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

st

3. Sep Vanmarcke (Bel) Israel-Premier Tech

+1’56”

4. Frederik Frison (Bel) Lotto Dstny

st

5. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

st

6. Mikkel Bjerg (Den) UAE Team Emirates

st

7. Alexis Renard (Fra) Cofidis

+2’04”

8. Olav Kooij (Ned) Jumbo-Visma

st

9. Danny van Poppel (Ned) Bora-Hansgrohe

st

10. Dan McLay (GBr) Team Arkéa Samsic

st

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички