Федерацията отвърна на удара: Спря правата на Антъни Иванов за 3 години


Федерацията отвърна на удара: Спря правата на Антъни Иванов за 3 години
Снимка: Vasilen Dragomanski / LAP.bg

1795 0

Управителният съвет на Българска федерация по плувни спортове (БФПС) е взел единодушно решение за спиране на състезателните права на състезателя на ПСК "Черно море" Варна - Антъни Иванов, за срок от три години. Това обявиха от федерацията, допълвайки, че налагат на плувеца парична глоба в размер на 2000 лв.

Причина за санкцията са серия медийни изяви на Иванов, в които чрез "неверни твърдения, клевети, внушения и обиди" той "уронва престижа както на БФПС, отделни състезатели, треньори, членове на Управителния съвет на централата, така и на спортни институции като Министерството на младежта и спорта (ММС), Българския олимпийски комитет (БОК) и Антидопинговия център", обявяват оттам.

 

От УС на федерацията по плувни спортове отбелязват, че в продължение на месеци са "запазили неутралитет" след редица атаки на Иванов срещу тях, останалите плувци, ММС и БОК. И че твърденията си плувецът е подал и до международни сайтове, ангажирани с отразяване на този спорт.

"УС на БФПС се запозна с всички предоставени изявления на Антъни Иванов и констатира, че Иванов умишлено цели дискредитиране на ръководството на федерацията, на българското плуване като цяло и на елитни български състезатели.

Ръководният орган на федерацията счита за недопустими и целящи оклеветяване твърденията на състезателя на ПСК “Черно море” Варна, че световният рекордьор на 400 м св. стил за юноши Петър Мицин е постигнал своите резултати през 2023 г. чрез използването на субстанции, които попадат в забранителния списък на Световната антидопингова агенция. За тези свои твърдения Иванов не предоставя никакви доказателства", пишат от федерацията.

"Решението на УС е взето и в съблюдаване на Етичния кодекс на БФПС, в който е заложено, че лицата, свързани с плувните спортове, са длъжни да имат поведение, съобразено с общоприетите принципи на почтеност, лоялност и отговорност.

Същите трябва да уважават правилата, достойнството и ценностите на всеки човек, като недопустимо от състезателите е използването на нецензурни изрази, отправяне на обиди и клевети, в т. ч. и в средствата за масова информация, социалните мрежи и други комуникационни и информационни технологии", се казва в съобщението. Наскоро Антъни Иванов загатна, че може да плува за друга държава.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички