Нелепа грешка на Ван Аерт донесе победата на Годю в етап 3 от “Критериума”


Нелепа грешка на Ван Аерт донесе победата на Годю в етап 3 от “Критериума”
Снимка: Getty Images/Guliver

918 0

Давид Годю (Groupama-FDJ) спечели третия етап от “Критериум Дофине”, като така се изкачи до втора позиция в генералното класиране.

До голяма степен, победата на французина беше изкована от грешка на Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma). Белгиецът беше ускорил повече от всички останали и изглеждаше, че ще стигне до втората си победа в тазгодишния Критериум, но вдигна победоносно ръцете си твърде рано и Годю успя да го задмине.

И макар да остана втори в етапа, състезателят на “Jumbo-Visma” успя да поведе в генералното класиране с шест секунди пред Годю и 12” пред третия Виктор Лафе (Cofidis).

Третият ден из провинция Дофине поднесе на колоездачите 169-километров маршрут от Сен-Паулиен до Санси, в който бяха включени три категоризирани височини и множество малки хълмове.

Етапът започна с ранно откъсване на четирима състезатели - Омер Голдщайн (Israel-Premier Tech), Себастиан Шьонбергер (B&B Hotels-KTM), Йонас Грегор (Uno-X Pro Cycling) и Томас Шампион (Cofidis). В квартетър бързо успяха да си отворят над 90 секунди аванс, тъй като темпото в основната група беше доста лежерно.

40 километра след старта, 2 минути и 30 секунди разделяха двете групи по трасето. Голдщайн беше отпаднал от лидерската четворка и така в челото останаха само трима състезатели.

Дойде време за първото от трите категоризирани изкачвания за деня - “Côte de Saint-Vert” (3,5км 6%). Шьонбергер премина върха първи, с което спечели точки за фланелката за най-добър катерач. Тримата бегълци работеха добре помежду си и по спускането след височината увеличиха своята преднина до над 3’40”.

Междувренно, в основната група трима колоездачи от тима на “B&B Hotels-KTM” атакуваха и се откъснаха напред в преследване на лидерите. Не се мина много време, докато те хванаха Шьонбергер, Йонас Грегор и Томас Шампион и така челната група наброяваше шест души, от които четирима бяха съотборници от “B&B”.

Груповата работа на френския отбор даде желания резултат. Техният лидер Пиер Ролан спечели междинния спринт на 70 километра от финалната линия, а по-късно се изкачи пръв на върха на изкачването “Кот дьо Бес ан Шандес” (1,1км 5,8%). Оставаха малко повече от 30 километра до края, а “пелотонът” се намираше на 2’15” зад бегълците.

По време на изкачването на Шандес редица колоездачи бяха “изръсени” от основната група, тъй като скоростта рязко се беше покачила. От “Jumbo-Visma” контролираха нещата в колоната и стопяваха главоломно изоставането си спрямо първенците. С навлизане в последните 10 километра, само 35 секунди разделяха бегълците от преследвачите им.

В подножието на финалната височина за деня “Chastreix-Sancy” (6,2км 5,6%) последните трима оцелели от откъсването също бяха хванати, с което стана ясно, че победата ще се реши от останалите в основната група.

Тсгабу Грмай (BikeExchange-Jayco) атакува по средата на изкачването, като само Реми Каваня (Quick-Step Alpha Vinyl) реши да го последва. Акцията на двамата обаче продължи доста малко, тъй като Йонас Вингегаард (Jumbo-Visma) потушаваше всеки опит за изненада.

Победителят от етап две и носител на жълтата фланелка (за лидер в състезанието) - Алекси Вилермоз (Total Energies) не можеше да продължи с високото темпо на своите конкуренти и изостана от лидерската група. Не последваха нови атаки, но въпреки това Ваут Ван Аерт също “скъса” на 2 километра от финалната линия. Тогава обаче дойде и перфектният тактически ход от страна на Примож Роглич (Jumbo-Visma). Словенецът ускори, за да излезе начело и когато го направи рязко намали, с което “уби” скоростта в групата и позволи на Ван Аерт да се върне в колоната.

Изведен от Вингегаард, Ван Аерт започна своя финален спринт и изглеждаше така сякаш няма кой да го спре по пътя към втората му етапа победа в Критериума. Нещата обаче се преобърнаха буквално в последния метър, Ван Аерт вдигна ръцете си твърде рано, което позволи на Годю да се изплъзне пред белгиеца и да му открадне победата.

Следващият етап от “Критериум Дофине” ще бъде 31,9-километрово индивидуално бягане по часовник, което ще отвори разлики между фаворитите за генералното класиране преди последващите планински дни.

Класиране в етап 3:

1. David Gaudu (Groupama-FDJ)

2. Wout Van Aert (Jumbo-Visma)

3. Victor Lafay (Cofidis)

4. Ruben Guerreiro (EF Education EasyPost)

5. Kévin Geniets

6. William Schultz (Team BikeExchange Jayco)

7. Damiano Caruso (Bahrain Victorious)

8. Dylan Teuns (Bahrain Victorious)

9. Matteo Jorgenson (Movistar)

10. Brandon McNulty (UAE Team Emirates)

Генерално класиране след етап 3:

1. Wout Van Aert (Jumbo-Visma)

2. David Gaudu (Groupama-FDJ)

3. Victor Lafay (Cofidis)

4. Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe)

5. Matteo Jorgenson (Movistar)

6. Ruben Guerreiro (EF Education EasyPost)

7. Esteban Chaves Rubio (EF Education EasyPost)

8. Primož Roglič (Jumbo-Visma)

9. Steff Cras (Lotto Soudal)

10. Ben O’Connor (AG2R Citroën)

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички