Бенет отново не остави шанс на конкуренцията, спечели и етап 3 на “Вуелтата”


Бенет отново не остави шанс на конкуренцията, спечели и етап 3 на “Вуелтата”
Снимка: Getty Images

939 0

Сам Бенет (Bora-Hansgrohe) достигна до втора поредна етапна победа в “Обиколката на Испания”. Отново изведен по страхотен начин от съотборника си Дани Ван Попел, ирландецът профуча покрай Даниел Маклей (Arkéa Samsic), успя да задържи Мадс Педерсен (Trek-Segafredo) зад себе си и не позволи на никой да оспори превъзходството му в спринта.

Междувренно, Червената фланелка (за лидер в състезанието) отиде на раменете на трети различен състезател от “Jumbo-Visma”. След Робърт Хесинг и Майк Тьонисен, сега Едоардо Афини излезе начело в генералното класиране.

Бенет спечели спринта в Утрехт в събота, което очевидно му беше дало нужното самочувствие, за да може да стори същото и в неделя в Бреда (Нидерландия).

Неделният ден беше последния такъв на нидерландска земя, трасето беше с дължина 193,2 километра и правеше голяма обиколка из околностите на Бреда, където стартираше и финишираше етапа. Изцяло равният маршрут, в който имаше едва 250 метра положителна денивелация, не предразполагаше да станем свидетели на изненади, каквито и всъщност нямаше. Сценарият премина като по учебник за такъв тип етапи - рано установена отксъснала се група, която от “пелотона” контролираха от далеч преди да застигнат бегълците в заключителните километри и масов финален спринт накрая.

Веднага след старта, Юлиус Ван ден Берг (EF Education-EasyPost) атакува в опит да се откъсне напред, тъй като искаше да защити фланелката си за най-добър катерач, която облече след предния етап. Към него успяха да се присъединят още шестима колоездачи, това бяха: Хосе Херада (Cofidis), Ян Бакелантс (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux), Томас Де Хент (Lotto Soudal), Андер Окамика (Бургос-БХ), Пау Микел (Kern Pharma) и Микел Итурия (Euskaltel-Euskadi). Никой не пожела да се присъедини към тях и по този начин откъсването за деня се образува след само 2 километра.

Разликата варираше между 2 и 3 минути през дълъг период от време, като от основната група не оставяха бегълците дори и да си помислят, че ще имат шанс да спорят за етапната победа.

“Bora-Hansgrohe” и “Trek-Segafredo” бяха двата отбора, които вършеха най-много работа в челните редици на колоната. Те имаха желанието да предоставят перфектни позиции за спринт на своите най-бързи мъже, както и се случи в последствие.

Макар и на пръв поглед спокоен ден, не се мина и без падания. Още в началните километри Хенри Ванденабееле (Team DSM) и Филипо Конка (Lotto Soudal) катастрофираха, а 30 километра по-късно същото сполетя и колоездачите на “Israel-Premier Tech” Майкъл Уудс и Итамар Ейнхорн. Уудс, който е една от големите звезди на тима на “Israel”, се беше ударил доста и не можеше да продължи участието си, така канадецът стана първия състезател, който напусна тазгодишната “Вуелта”.

Бегълците достигнаха до единственото изкачване за деня - “Rijzendeweg”, което беше напълно символично 300м 3,5%), но пък даваше актив за фланелката на сини точки (за най-добър катерач). Двете точки бяха взети от Томас Де Хент, Ван ден Берг премина втори, което значеше, че си запазва фланелката за катерачи поне до края на етап 4.

Темпото беше много високо през целия ден, състезателите се движеха със средна скорост от над 46км/ч, като това беше в резултат както на интензивността, така и на равното като палачинка трасе.

Бегълците успяха да стигнат до междинния спринт в Синт Вилеброрд с аванс по-малко от половин минута пред основната група. Там отново Томас Де Хент победи всички, след което прецени, че няма какво повече да прави отпред и “охлаби краката”, изчаквайки да бъде застигнат от “пелотона”. Няколко километра по-късно се получи лека катастрофа, в която беше замесен Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers). Той беше изчакан от съотборниците си Павел и Сиваков и Карлос Родригес, който бързо успяха да го върнат в колоната.

11 километра преди финала и последните четирима от отксъсването - Микел, Ван ден Берг, Бакелантс и Окамика бяха хванати. “Bahrain-Victorious” бяха отборът, който беше начело до последните 3 километра, тъй като се стремяха да опазят от неприятности своите лидери за генерално класиране.

Във финалните 2 километра от “Alpecin-Deceuninck” поеха контрола над колоната, като в последствие към тях се присъединиха и “Bora”, “DSM” и “UAE Team Emirates”. Когато дойде време за финалния спринт Паскал Акерман (UAE Team Emirates) пръв ускори, но много скоро беше прихванат. Тим Мерлие (Alpecin-Deceuninck) отпадна от битката за победата, тъй като шпайкът му се откачи от педала и той не можеше да ускори. Даниел Маклей пое водачеството за момент, но беше изпреварен от Сам Бенет в последните 50 метра, който от своя страна отново успя да задържи Мадс Педерсен зад себе си и да стигне до нов триумф. Това е трета победа през този сезон за Бенет и общо 60-та в неговата кариера.

За колоездачите предстои почивен ден и преход до Испания, след което във вторник е време за етап 4 от “Вуелтата”. Това ще бъде първото планинско изпитание за състезателите, което до голяма степен ще покаже кой в каква форма е и с какви надежди е пристигнал в Испания.

1. Sam Bennett (Irl) Bora-Hansgrohe

4h05’53”

2. Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo

st

3. Daniel McLay (GBr) Arkéa Samsic

st

4. Bryan Coquar (Fra) Cofidis

st

5. Fabian Lienhard (Sui) Groupama-FDJ

st

6. Tim Merlier (Bel) Alpecin-Deceuninck

st

7. Kaden Groves (Aus) BikeExchange-Jayco

st

8. Cedric Beullens (Bel) Lotto-Soudal

st

9. Pascal Ackermann (Ger) UAE Team Emirates

st

10. Danny van Poppel (Ned) Bora-Hansgrohe

st

1. Edoardo Affini (Ita) Jumbo-Visma

8h20’07”

2. Sam Oomen (Ned) Jumbo-Visma

st

3. Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma

st

4. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma

st

5. Mike Teunissen (Ned) Jumbo-Visma

st

6. Robert Gesink (Ned) Jumbo-Visma

st

7. Ethan Hayter (GBr) Ineos Grenadiers

+13s

8. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

st

9. Carlos Rodríguez (Esp) Ineos Grenadiers

st

10. Pavel Sivakov (Fra) Ineos Grenadiers

st

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички