Том Дюмолен прекрати кариерата си


Том Дюмолен прекрати кариерата си
Снимка: Getty Images

756 0

31-годишният Том Дюмолен (Jumbo-Visma) реши да сложи край на професионалната си колоездачна кариера. Първоначално, нидерландецът беше обявил, че ще кара до края на този сезон, но вчера официално пусна информация, че не може да продължава повече и слага край още сега.

През 2017-та, Дюмолен стана първият и досега единствен колоездач от Нидерландия, който е печелил “Обиколката на Италия”. По-късно същата година, той стана и световен шампион в Индивидуалното бягане по часовник, както и в отборното такова.

“Осъзнах, че не мога да продължавам повече. Резервоарът е празен, краката ми се усещат тежки и тренировките не се получават така, както се надявах.”

Дюмолен флиртуваше с отказването още от началото на 2021-ва, когато обяви, че си взима почивка от колоезденето за неопределено време. Той се завърна към спорта през лятото и дори успя да спечели сребърен медал в часовника на Олимпийските игри в Токио. И макар този успех, неговата страст към живота като професионален колоездач, така и не се завърна.

След като през месец май прекрати участието си в “Джиро Д’Италия” заради проблеми с гърба, в началото на юни Дюмолен обяви, че ще сложи край на кариерата си в края на годината, като си поставя една последна цел - часовникът на световното първенство в Австралия през септември. Това обаче се оказа твърде много за Том и той сложи точката преждевременно.

“Преди около два месеца, аз обявих, че в края на годината ще се откажа от професионалното колоездене. През миналата пролет, въпреки любовта ми към колоезденето, осъзнах че нещата не се случват така както искам. Чувствах, че съм готов за нов етап от живота си. Но все още имах желание да завърша кариерата си с гръм и трясък - световното първенство в Австралия,” обясни Дюмолен.

“Исках да се справя със световното първенство, по начинът, по който го направих и на Олимпийските игри. С усет за свобода, без очаквания, с подкрепата на моя отбор и с моята присъща мотивация, като основно гориво. Това ме беше върнало към щастието от колоезденето”

Обяснявайки, че “резервоарът е празен”, Дюмолен допълни: “След моята тежка катастрофа на тренировка през миналия септември, нещо се пречупи отново. Трябваше да прекъсна своите опити да се завърна към старата си форма още веднъж и да се примиря с ново разочарование. Вече ми беше в повече”

Дюмолен слага край на кариерата си с генерална победа в “Обиколката на Италия” през 2017-та и световна титла в часовника същата година. През 2018-та, той завърши втори в “Джирото”, а после и втори в “Тура”. Печелил е етапи във всяка от трите големи обиколки. Има и два сребърни медала от чавовниците на Олимпийските игри в Рио 2016-та и Токио 2021-ва.

Натурален часовникар, който обаче стана и специалист в многоетапните надпревари. Той спечели 22 победи в 11-годишната си кариера. Изгря с тима на “Team DSM” (тогава още известен като “Sunweb”), преди да премине към “Jumbo-Visma” в началото на 2020-та.

Последната победа на 31-годишният колоездач ще остане спечелването на националната титла в часовника през 2021-ва. Още тогава обаче, Дюмолен живееше с нагласата, че ще се чувства по-добре извън спорта и в понеделник той официално направи и тази крачка.

“Макар сбогуването да не беше това, на което се надявах, гледам към кариерата си с изключителна гордост. Работих много за това, получих много страст и удоволствие през всички тези години и направих някои брилянтни представяния. Никога няма да забравя това."

Дюмолен завърши с думите: “Сега е време да се насладя на други неща и да бъда до хората, които обичам. Огромни благодарности до отбора ми и всички хора, които ме подкрепяха по време на фантастичната ми кариера. И специално благодаря на моята съпруга, която беше до мен през всичките тези години”.

Ще запомним Том Дюмолен с невероятните му качества в часовниците, непримиримостта, която показваше в планините, както и хъсът за победа. Една наистина запомняща се и впечатляваща кариера!

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички