Jumbo-Visma” спечелиха отборния часовник на старта на “Вуелтата”


Jumbo-Visma” спечелиха отборния часовник на старта на “Вуелтата”
Снимка: Getty Images

2161 0

Тимът на “Jumbo-Visma” грабна победата в първия етап от “Обиколката на Испания”, който беше отборно бягане по часовник. Робърт Хесинг (Jumbo-Visma) прекоси пръв финалната линия, с което си завоюва и Червената фланелка (за лидер в надпреварата).

Нидерландският отбор беше вдъхновен и от това, че етапът беше на тяхна родна земя - в Утрехт, което беше една допълнителна мотивация за тях. Те надделяха с 13 секунди пред вторите - “Ineos Grenadiers” и 14” пред третите “Quick-Step Alpha Vinyl”. Победителите преминаха 23-километровото трасе за време от 24 минути и 40 секунди и средна скорост от 56,665км/ч.

От “Visma” нямаха проблеми в нито един момент и завършиха етапа в пълен състав от 8 състезатели, макар и хронометъра да се спира, когато петият състезател от отбора премине през финалната линия. Роберт Хесинг завърши най-отпред, плътно следван от победителя във “Вуелтата” през последните три години - Примож Роглич.

Тимът на “BikeExchange-Jayco” бяха спрягани за едни от големите фаворити за етапната победа, но в крайна сметка останаха 4-ти на 31 секунди зад първенците. Колоездачите на австралийския отбор бяха сред по-рано стартиралите отбори, когато шосето още не беше изсъхнало напълно от дъжда, който се беше излял преди началото. “EF Education-EasyPost” бяха отборът с претенции за генерално класиране, който загуби най-много в първия ден. Те завършиха на 17-та позиция с 1’19” изоставане спрямо “Jumbo-Visma”.

Отборният часовник в Утрехт (Нидерландия) даде началото на 77-то издание на “Обиколката на Испания”. Освен този, вторият и третият етап също ще се проведат в пределите на Нидерландия, след което в понеделник (22.08) предстои почивен ден за колоездачите, в който те ще бъдат транспортирани на испанска земя.

23-те участващи отбора стартираха през интервал от 4 минути, първите потеглили бяха колоездачите на “Burgos-BH”, а последни тези на “Jumbo-Visma”. От “Burgos-BH” нямаха никакви надежди за престижно класиране в този етап и завършиха за 26’38”, което означаваше, че бяха преминали през трасето със средна скорост от 52,478км/ч. Испанският проконтинентален отбор се задържа на лидерската позиция едва за няколко минути, тъй като от “Intermarché-Wanty-Gobert” подобриха времето им с над 30 секунди.

Първите сериозни претенденти, които потеглиха по трасето бяха “BikeExchange-Jayco”. От австралийският отбор пристигат на “Вуелтата” с надежди техният лидер Саймън Йейтс да успее да спечели испанската обиколка за втори път в кариерата си. Те поставиха новото най-бързо време на финала - 25’11,24” (55,504км/ч), подобрявайки постижението на “Groupama-FDJ” със 7 секунди.

Следващите по-сериозни отбори, които стартираха бяха тези на “Bora-Hanshrohe” и “UAE Team Emirates”. По това време вече пътят беше изсъхнал значително, което беше предпоставка за още по-висока скорост. От “Bora” преминаха междинната контрола с 3 секунди по-бързо от “BikeExchange”, но в последната част изгубиха доста и в крайна сметка финишираха с 10 секунди по-слаб резултат. От “Емирствата” бяха на косъм от това да изместят австралийския тим от водещата позиция, но прекосиха линията с едва 2 секунди по-бавно постижение, което им отреди временната втора позиция.

Дойде ред и на много силният състав на “Ineos Grenadiers”. Техните колоездачи поставиха новото най-бързо време на междинната контрола, подобрявайки с 5 секунди резултата на “Bora-Hansgrohe”. На финалът техния аванс беше нарастнал значително, от “Ineos” спряха хронометрите на 24’53” и средна скорост от над 56км/ч, цели 18 секунди по-бързо от досегашното най-добро постижение на “BikeExchange”. От “Quick-Step Alpha Vinyl” бяха по-бързи от “Ineos” на междинната контрола, но изгубиха преднината си в последната част и записаха време с по-малко от секунда по-бавно спрямо това на британския тим.

Така, “Jumbo-Visma” останаха единственият отбор, който можеше да победи “Ineos”, както и стана. Те бяха с цели 14 секунди по-бързи на междинната контрола, загубиха само една в заключителната част от трасето и така подобриха досегашното най-добро време с 13 секунди. Робърт Хесинг имаше честта да прекоси пръв финалната линия и да облече Червената фланелка на родна земя.

“Вуелтата” продължава с втория етап, който ще бъде с дължина от 175 километра, стартът ще бъде в Хертогенбош, а финалът в отново в Утрехт. Маршрутът е почти изцяло равен, което ще позволи на спринтьорите да спорят за етапния триумф. Има една единствена височина, която пък ще може да определели кой ще бъде първият носител на фланелката за най-добър катерач.

Класиране в етап 1:

1. Jumbo-Visma

24’40”

2. Ineos Grenadiers

+13s

3. Quick-Step Alpha Vinyl

+14s

4. BikeExchange-Jayco

+31s

5. UAE Team Emirates

+33s

6. Groupama-FDJ

+38s

7. Bora-Hansgrohe

+41s

8. Trek-Segafredo

+42s

9. Bahrain-Victorious

+42s

10. Movistar

+43s

Генерално класиране след етап 1:

1. Robert Gesink (Ned) Jumbo-Visma, in 24-40

2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma

st

3. Chris Harper (Aus) Jumbo-Visma

st

4. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma

st

5. Rohan Dennis (Aus) Jumbo-Visma

st

6. Edoardo Affini (Ita) Jumbo-Visma

st

7. Sam Oomen (Ned) Jumbo-Visma

st

8. Mike Teunissen (Ned) Jumbo-Visma

st

9. Ethan Hayter (GBr) Ineos Grenadiers

+13s

10. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

st

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички