За първи път в България ще се проведе мач по австралийски футбол


За първи път в България ще се проведе мач по австралийски футбол
Снимка: Getty Images

4789 0

София Магпайс приема Загреб Хоукс в първия мач по Австралийски футбол в България. "Свраките" посрещат “Ястребите” на стадиона в столичния кв. Требич на 06. април в 16:00 ч. в своя дебют на терена.

Събитието се организира от първия клуб по ози рулс и Район “Надежда” на Столична община. “Черно-белите” изказват благодарности към кмета на “Надежда” инж. Димитър Димов и неговия екип за съдействието по време на подготовката на двубоя и предоставените отлични условия на стадиона в Требич. Очаква се сред зрителите да бъде заместник-ръководителят на мисията на Австралия за Гърция, Румъния и България в Атина г-н Андреа Биги.

За тези в публиката, които изпитат желание да опитат и да се научат да практикуват този спорт, след края на мача ще се проведе специална игра с ограничен контакт, подходяща за всички - жени, мъже и деца, без оглед на предишен спортен опит.

Гостите от Загреб пристигат в София само седмица преди старта на местния шампионат, който е един от най-силните в Европа. "Ястребите" ще спестят пътуването на част от основните си състезатели, за да дадат шанс за изява на някои от младите си таланти. Срещу този леко експериментален хърватски тим ще се изправи наскоро сформирания и съставен предимно от българи отбор на “Свраките”, в който обаче личат и играчи със сериозен опит в юношески надпревари в Австралия, както и бивш национал на Исландия. Предвид че срещата е приятелска, софийският тим ще даде шанс и на две редовно трениращи с мъжете дами в хода на мача с надеждата повече жени ще да се влюбят в играта и в последствие да стартират свой отбор.

Единственият клуб по австралийски футбол в България прави първите си стъпки в края на лятото на 2018 г. Целите на клуба за 2019-а са да бъдат изиграни няколко приятелски мача срещу отбори от Европа, докато се появи съперник в България, да увеличат броя състезатели в редиците си и да тренират редовно.

Дни преди първия си двубой тима стана партньор на отборът на Порт Аделейд в щатската лига на Южна Австралия SANFL, където "Свраките" имат 36 титли. Магпайс са най-титолувания клуб не само в щата си, но и в цяла Австралия в първите нива на щатските надпревари, печели рекордните 4 пъти вече несъществуващия турнир Шампион на Австралия, изправял в миналото един срещу друг първенците от всички щати.

Най-старият и най-титулуван хърватски клуб е основан през 2005 г. През 2013 и 2014 г. "Ястребите" не губят мач, печелейки местния шампионат, купата на страната и Централноевропейската австралийска футболна лига. Треньор на тима е Йосип Хабляк, играл за един от най-успешните отбори от Южна Австралия - Стърт. Титлата в Хърватска лига по австралийски футбол е основната цел на "Златистите" през тази година след няколко сезона суша.

Ози рулс или фути, както още е известен австралийският футбол е контактен отборен спорт с овална топка. Играе се от 2 отбора с по 18 играчи на терена и 4 резерви. Целта им е да отбележат гол – топката да премине между двете вътрешни греди (от общо 4) след удар с крак. Голът носи 6 точки, а ако топката премине между вътрешна и външна греда се отсъжда бихайнд, носещ 1 точка.

Играта се практикува от средата на XXI век. На 10 юли 1858г. „Bell’s Life in Victoria and Sporting Chronicle“ публикува писмото на изтъкнатия състезател по крикет Том Уилс, който приканва към създаването на клуб по футбол и правила на играта, за да се поддържат здрави играчите през зимата. На 17 май 1859г. Том Уилс представя написаните от него за новосформирания футболен клуб към Мелбърн крикет клуб правила на играта. Така започнало разпространението им в мелбърнските училища и сред останалите клубове по крикет, откъдето тръгнало развитието на тази разновидност на футбола като спорт.

Национално първенство обаче се появява едва през 1990 г., когато Викторианската футболна лига се разраства и променя името си на Австралийска футболна лига.

В Европа спортът идва през 80-те години на миналия век и се практикува по модифицирани правила. Вместо овално игрище с дължина от над 150 метра, на Стария континент най-често се играе на футболни или ръгби игрища, а отборите са съставени от деветима титуляри и 3 резерви.

Повече за правилата и историята на спорта на сайта на AFL Bulgaria.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички