Шампионът във Формула 1 разработва специални апарати за болните от коронавирус


Шампионът във Формула 1 разработва специални апарати за болните от коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver

1600 0

Отборът на Мерцедес, който е тотален доминатор във Формула 1 в последните години, се зае с разработката на машини, които спомагат дишането на пациенти, болни от коронавирус. В момента най-престижното автомобилно състезание е в пауза поне до средата на юни, заради пандемията от COVID-19, а в това време инженерите на Мерцедес ще се опитат да помогнат на Националната здравна служба (NHS) на Великобритания.

Учени от Юнивърсити Колидж в Лондон работят заедно с експертите на Мерцедес, за да изработят апарати, които доставят кислород до белите дробове на пациентите, без да се налага те да бъдат интубирани. Подобни апарати се използват в някои болници в страната, но има голям недостиг.

Намесата на Мерцедес вече е успяла да спомогне за изграждането на 40 такива машини, които са доставени до четири лечебни заведения в Лондон, а ако техният тестови период бъде успешен, то от Мерцедес са обещали, че могат да произвежда до хиляда бройки на ден. Регулаторната агенция за лекарства и здравни грижи във Великобритания вече е дала одобрението си за употребата на новосъздадения апарат.

Помощ на Националната здравна служба оказа и английският футболен шампион Манчестър Сити, който предостави стадиона си "Етихад" за ползване по време на кризата (подробности четете тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички