Неразгаданата мистерия във Формула 1: Защо Гран При на Индия изчезна от календара?


Неразгаданата мистерия във Формула 1: Защо Гран При на Индия изчезна от календара?
Снимка: Getty Images

3699 0

Формула 1 е преминала през 34 държави до тазгодишния сезон. Имаше много емблематични писти и места, където пилотите правеха редица "завързани" състезания, а на Гран При на Индия винаги беше напечено.

Формула 1 организира общо три състезания - през 2011, 2012 и 2013 година в Индия, всички от които бяха спечелени от Себастиан Фетел. Германецът, заедно с Ред Бул като конструктор, естествено са и единствените победители в Гран При на Индия.

Спортът пристигна в страната, за да могат пилотите да се състезават за пръв път там през 2011 година на пистата "Бъд Интернешънъл" след подписване на петгодишен договор. Асоциацията обаче прекрати контракта след само три състезания.

Причината за края

Формула 1 планираше да се състезава в Индия още през 1997 г. Тогава обаче не беше лесно поради липсата на популярност на спорта, а също и защото имаше само две постоянни писти в Индия.

Освобождаването от данъци, предоставено на спорта в страната, не беше предоставено за Формула 1, а митническите такси за двигатели и гуми не бяха отменени. Тези проблеми доведоха до пауза в договора.

Ф1 обяви, че спортът ще се завърне през 2015 година, след прекъсване през 2014, което по-късно беше променено за 2016 година, а събитието в крайна сметка беше тотално отменено.

Оттогава Формула 1 въведе нови писти на места като в Лас Вегас и Катар. Редица индийски фенове призоваха състезанието да се върне в календара, особено след като "MotoGP" обяви влизането си в Индия на международната писта "Бъд", но досега нищо не се е случило.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Ралф Шумахер разкритикува жестоко пилотите на Ферари.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички