Макларън настоява за промяна в тавана на бюджетите във Формула 1


Макларън настоява за промяна в тавана на бюджетите във Формула 1
Снимка: Getty Images

1927 0

Макларън призова Формула 1 да направи драстични промени в правилата за таван на бюджетите, за да се осигури устойчивото развитие на спорта, без да се правят компромиси с представянето.

Изпълнителният директор на Макларън Зак Браун заяви, че отборите не трябва да избират между това да развиват колата си и това да участват в инициативи за устойчивост, които в момента също се причисляват към сумата за позволените разходи.

"Силно вярваме, че трябва да има таван на бюджетите и това не трябва да се променя. Но при настоящите условия има препятствия, които пречат за постигането на устойчиво развитие. За да отключим пълния потенциал на нашия спорт чрез технологии за устойчиво развитие, които да доведат до промяна в глобален мащаб, ние трябва да направим някаква промяна. Това, което бихме искали да видим, е известна адаптация на финансовите разпоредби, която да позволява ясно да се инвестира в устойчивост", посочи Браун в интервю.

Припомняме, че през 2021 година Формула 1 въведе таван на бюджетите, за да няма огромна разлика между малките и големите отбори. Тази година таванът е на 135 милиона долара. Тази сума обаче е базирана на 21 състезания, като за всяко допълнително бюджетите на отборите се увеличават с 1.8 милиона. Математиката сочи, че за 23 кръга през сезон 2023 тимовете ще разполагат със 138.6 милиона долара.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Експерт вярва, че Мерцедес е "изгубен" с болида си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички