Доминацията на Верстапен и класата на Алонсо: Най-интересното от Гран При на Маями във Формула 1


Доминацията на Верстапен и класата на Алонсо: Най-интересното от Гран При на Маями във Формула 1
Снимка: Getty Images

2224 0

Гран При на Маями във Формула 1 за тазгодишния календар е вече в историята. Макс Верстапен си проправи път от деветото място в решетката, за да грабне победата, докато заемащият първа позиция Перес отстъпи място, за да завърши втори. Фернандо Алонсо от Астън Мартин пък зае последната стълбичка от подиума

В допълнение към победата в състезанието, Макс Верстапен спечели допълнителна точка за най-бърза обиколка. Той впечатли феновете и се прибра вкъщи с наградата "пилот на деня". Състезанието в щата Флорида обаче ни поднесе безкрайно интересни статистики, факти и рекорди, за които ще стане въпрос в настоящия материал.

1. Верстапен изравни Себастиан Фетел

С победата в Маями Макс Верстапен се изравни с 4-кратния световен шампион Себастиан Фетел за най-много победи (38) като пилот на Ред Бул. Той също така се изравни германеца на третото място за най-много победи във Формула 1 с един отбор, зад Люис Хамилтън (Мерцедес) и Михаел Шумахер (Ферари).

2. Безсмъртната класа на Фернандо Алонсо

Класирането на подиума на Фернандо Алонсо в Маями беше неговото четвърто в първите пет състезания от сезон 2023 и 102-ри подиум в кариерата. Сега му липсва само едно класиране в топ 3, за да се изравни с Кими Райконен на петото място в списъка с пилоти с най-много подиуми в историята.

3. Макс Верстапен копира Ники Лауда

Победата на Макс Верстапен в Мами дойде, след като той започна състезанието на деветата позиция. По този начин той стана първият пилот, който печели от девето място след великия Ники Лауда в Гран При на Франция през далечната 1984 година.

4. Доминацията на Ред Бул

За седми път в историята на Формула 1 един отбор печели първите пет състезания за годината. Ред Бул е първият отбор след Мерцедес през 2019 година, постигнал това, и едва петият различен в историята, който го прави.

В момента Ред Бул води за наградата при конструкторите със 122 точки - най-голямата преднина от точки, държана някога от отбор след петия кръг от сезона. Преди това рекордът се държеше от Mercedes - 113 точки през 2014 година.

5. Верстапен изравни и Шумахер

След като печели точки във всяко състезание от Гран При на Емилия Романя през 2022 година, победата на Верстапен в Маями го изравнява с Михаел Шумахер за четвъртата най-дълга поредица от спечелени точки в историята на Формула 1.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 3 причини ЗАЩО Макс Верстапен ще ликува със световната титла и през 2023 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички