Макс Верстапен го стори - стартира девети, бори се здраво и издуха Перес за Гран при на Маями (ВИДЕО)


Макс Верстапен го стори - стартира девети, бори се здраво и издуха Перес за Гран при на Маями (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5628 0

Двукратният световен шампион - Макс Верстапен, постигна третия си успех от началото на сезона във Формула 1, след като надви съперниците си и големия си конкурент, дори и като съотборник - Серхио Перес, по време на Гран при на Маями.

По този начин двамата съотборници от Ред Бул продължават да печелят надпреварите от началото на сезона - 3 за неделния шампион и 2 за мексиканеца, като нидерландецът спечели за втори пореден път надпреварата зад Океана и остава единствения победител на това трасе.

Успехът на Верстапен бе забележителен по време на първото от общо три състезания в САЩ през сезона, след като в неделя вечер стартира девети, докато големият му конкурент Перес повече колоната.

Изключителен е фактът, че 25-годишният пилот изкара цели 45 обиколки преди да смени гумите си, но дори и след 3-секундния му престой в бокса - Перес си върна лидерството в рамките на броени обиколки преди нидерланецът окончателно да довърши състезанието по най-добрия начин с атака в 49-тата обиколка.

Развой на събитията

Точно в 22:30 пилотите стартираха пробната си обиколка, а няколко минутки по-късно не последва промяна в позициите на водещите състезатели след първата обиколка. 

На практика най-сериозната промяна се оказа около Верстапен, който спадна във временното класиране, след като Ботас го изпревари.

В 4-тата обиколка именно нидерландецът взе превес над Магнусен и Льоклер след двойно изпреварване за шестата позиция, докато Ръсел остана следващата цел.

По време на осмата обиколка Алонсо се превърна в последния пилот, който заговори с екипа си за гумите. Той стартира с твърдите гуми и към този момент изоставаше с 1,6 s от водача Перес, който пък е със средния комплект.

В следващите няколко обиколки не се стигна до сериозни промени, но борбата бе oжесточена. Най-голям пробив направи Макс Верстапен, който се изкачи до втора позиция, въпреки че стартира от девета позиция.

По време на 15/57 Перес имаше възможността да не мисли за конкуренцията, след като борбата се водеше между Верстапен и Алонсо. Междувременно и Магнусен излезе от бокса, като това го свлече с 10 позиции до 17-о място, но вече разполагаше с твърди гуми.

След 3 завъртания от Мерцедес решиха да сменят гумите си на двама от състезателите си - Ръсел и Льоклер, които се сдобиха с твърди гуми и не след дълго се озоваха отново на пистата. Тогава вторият застана плътно зад Магнусен.

Към 20-тата обиколка Перес имаше преднина от само 1,8 сек от своя съотборник. Алонсо остана трети, докато Окон се намираше на четвърто място. Трябва обаче да се отбележи, че те още не бяха влизали в бокса.

В 21/57 се стигна до изключително ключов момент, след като мексиканецът смени гумите си и така Верстапен зае лидерската поциция. Нидерландецът стартира надпреварата от 9-та позиция.

Перес остана 2,2 секунди в бокса. 

В следващите 10-тина турове не се стигна до инциденти, за щастие, а на върха Верстапен и Перес се бореха помежду си кой от двамата ще направи по-бърза обиколка. 

В 33/57 нидерландецът разполагаше с преднина от 15,7 секунди, като още не бе сменял гумите си. Междувременно Перес не се опитваше да го изпревари с висока скорост, за да не рискува гумите си. 

Към 39-тата обиколка Верстапен имаше преднина от 16,9 сек пред  своя съотборник, докато Ръсел изпревари Сайнц за четвърто място. 

В 43-тата обиколка двукрантият световен шампион вече разполагаше с 18 секунди преднина пред своя съотборник. След още три обиколки дойде и големият момент, в който той трябваше да смени гумите си - случи се в рамките на 3,1 секунди, като Перес взе превес в съперничеството със секунда и половина. 

В 49-тата обиколка Верстапен, стартирал от девета позиция, изравни временния водач Перес и след завоя отново взе аванс пред него, който изглеждаше, че ще подсигури неговия успех.

Преди състезанието

Настоящият победител в надпреварата от миналата година сега ще стартира едва от девета позиция, след като остана без време в Q3.

На практика Ган при на Маями е след чисто новите състезания на Формула 1, предвид факта, че първото състезание се проведе едва през 2022 г., спечелено от Верстапен. 

За последно пък пилотите се състезаваха в Азербайджан на 30-и април, когато Перес с "Ред Бул" спечели надпреварата. Той обаче продължава да изостава на Верстапен в общото класиране с 6 точки, като обаче при определени сценарии може да бъдат стопени още днес.

Стартова решетка за Гран при на Маями:

1. Серхио Перес Ред Бул - 1:26.841 минута

2. Фернандо Алонсо Астън Мартин + 0.361 секунди

3. Карлос Сайнс Ферари +0.508

4. Кевин Магнусен Хаас +0.926

5. Пиер Гасли Алпин +0.945

6. Джордж Ръсел Мерцедес +0.963

7. Шарл Льоклер Ферари +1.020

8. Естебан Окон Алпин +1.094

9. Макс Ферстапен Ред Бул - без време

10. Валтери Ботас Алфа Ромео - без време

11. Александър Албон Уилям» +0.954

12. Нико Хюлкенберг Хаас +1.062

13. Люис Хамилтън «Мерцедес +1.134

14. Гуанюй Чжоу Алфа Ромео +1.250

15. Ник де Врийс Алфа Таури +1.554

16. Ландо Норис Макларън +1.553

17. Юки Цунода Алфа Таури +1.588

18. Ланс Строл Астън Мартин» +1.635

19. Оскар Пиастри Макларън +1.643

20. Логан Сърджънт Уилямс +1.736

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички