Шокиращ Уайлдър: Бе направен на пух и прах от Джоузеф Паркър - стана за смях в края, но избегна нокаута (ВИДЕО)


Шокиращ Уайлдър: Бе направен на пух и прах от Джоузеф Паркър - стана за смях в края, но избегна нокаута (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

32828 0

Дионтей Уайлдър бе бледа сянка на себе си в първия си мач през 2023-та година. Той бе направен на пух и прах от Джоузеф Паркър и загуби по точки след обединено съдийско решение. Това бе и предпоследният мач от епичната карта на "Денят на Страшния съд".

Това бе трета загуба в кариерата на Бронзовия бомбардировач, като Паркър стана вторият боксьор, който го е побеждавал след Тайсън Фюри (на два пъти). За трети път в мачовете на Уайлдър се стигна и до 12 рунда, като иначе имаше 42 нокаута от 43-те си победи.

Това несъмнено е най-голямата победа на Паркър в неговата кариера. Още по-впечатляващ е фактът, че той я постигна толкова категорично срещу именития си съперник. Още от първия рунд до самия край 31-годишният състезател бе по-агресивният и по-добре движещият се на ринга, като вкара и доста повече на брой, както и по-чисти удари.

Уайлдър се хвърли по-смело в търсене на единствения вариант за победа - нокаут, чак в последния рунд, с което изненада мнозина. Дори тогава обаче той остана далеч от това да го постигне, а съперникът му отново бе по-близо.

Джоузеф Паркър срещу Дионтей Уайлдър

Като по чудо самият Паркър не стигна до нокаута, като бе най-близо до него в осмия рунд. Тогава Уайлдър бе сериозно разклатен при една от поредните агресивни атаки от съперника, в която използва всичко от арсенала си - крошета, куки и прави. Тези с лявата ръка не попадаха толкова в целта, но тези с по-силната му дясна бяха право за главата на Уайлдър.

Това поражение за американеца сякаш слага край и на мечтата за мач между него и Антъни Джошуа!

Битката Дионтей Уайлдър - Джоузеф Паркър

Описание на целия мач Дионтей Уайлдър - Джоузеф Паркър рунд по рунд.

Първи рунд

Първият рунд започна в изчаквателна позиция и за двамата. Те бяха нащрек, а Уайлдер първи опит удар - след около 25 секунди - десен, който не попадна в целта. Видимо Паркър се стремеше да стои далеч от обхвата на Бронзовия бомбардировач и да се пази от поразителната му деснячка. Почти през цялото време от рунда двамата поддържаха сериозна дистанция и никой така и не посмя да опита нещо по-атакуващо. Изключение прави серия ляв-десен, която новозеландецът опита около 50 секунди преди края на рунда, като десният почти попадна чисто в целта.

Втори рунд

Този път на старта на рунда Паркър вкара добър ляв прав в тялото на Бронзовия бомбардировач, след което опита и мощно дясно кроше, което обаче не попадна в целта. В средата на рунда Паркър реализира нов добър прав в тялото на опонента. Уайлдър продължаваше да бъде предимно в изчакваща и дефанзивна позиция, сякаш дебнейки своя момент да пусне дясната ръка. До момента той използваше предимно леви прави. При оставаща една минута за първи път влязоха в близък бой, но клинч бързо прекрати потенциално зрелище и нямаше по-сериозна размяна на удари. До края на рунда новозеландецът опита по-агресивни крошета, но Уайлдър ги избегна.

Трети рунд

В почивката преди третия рунд Паркър получи съвет от щаба си да търси повече удари в тялото на Уайлдър. Някои доста опасни куки и ъперкъти не попаднаха в целта и от двамата. Чак след средата на рунда новозеландецът натрупа няколко прави в тялото на американеца. Към края на рунда нов зловещ ъперкът от Уайлдър не попадна в целта, а малко след това Паркър вкара прав, който дори прати Уайлдър на въжетата. Сякаш след тези три рунда именно новозеландецът има предимство по точки.

Дионтей Уайлдър срещу Джоузеф Паркър

Четвърти рунд

При оставащи 2 минути и 15 секунди от четвъртия рунд се стигна до първа по-сериозна размяна на удари. Първо Паркър се откри и атакува агресивно, като вкара добра серия в главата на Уайлдър, но след това Бронзовия бомбардировач също порази целта, макар и по-неуспешно. Секунди след това новозеландецът отново стана по-агресивен и вкара серия леви и десни крошета в главата на американеца, който пак опита контраатака, но този път тя бе още по-неуспешна. След два прави при оставаща под една минута от страна на Уайлдър Паркър потърси клинча. В края на рунда и двамата станаха по-открити и рискуваха една идея повече, като Паркър вкара по-чисти удари.

Пети рунд

Още в началото на петия рунд Паркър отново атакува агресивно и разнообразно, притискайки съперника в ъгъла. До момента и в четирите изминали рунда той има предимството. Мощен десен в главата на американеца донесе нови точки за Паркър, който секунда след това вкара първо здрав прав десен, а след това и мощна кука с лявата ръка. И този рунд бе на сметката на Джоузеф.

Шести рунд

Паркър продължи да бъде по-активен и агресивен от своя съперник, като започна да се приближава все повече в близост до Уайлдър. Дионтей пък следваше своята стратегия търпеливо. При по-малко от оставаща минута загърби защитата и опитва две изключително мощни крошета - второто намери Паркър, макар и да не бе чисто. Планът на американеца изглежда ясен - да приключи всичко с един удар. Първи по-равностоен рунд, въпреки че накрая Паркър вкара отличен десен в тялото на опонента.

Седми рунд

Паркър отново залепи Уайлдър за въжетата с атака с ляв прав в началото на рунда, а веднага след това американецът влезе в клинч. При оставаща минута Бронзовия бомбардировач пусна ръката с мощен десен, който облиза главата на съперника отгоре. При 30 секунди от рунда обаче Паркър вкара доста чисто дясно кроше, което съвсем леко поразклати Дионтей.

Осми рунд

Паркър сякаш започна доста по-предпазливо този рунд, предвид факта, че спечели по точки предишните. Около средата на рунда обаче Уайлдър вкара много тежко кроше в главата на новозеландеца. След това последва нов такъв при по-близка дистанция, но той не влезе толкова чисто. Последва ново дебнене, след което Паркър опита няколко леви прави в тялото и в главата на опонента. При малко над 30 секунди новозеландецът потърси нокаута след яростна атака. Той вкара крошета, куки и прави - предимно с дясната ръка - всеки от тях изключително мощен срещу безпомощния и натикан в ъгъла съперник, но нокаутът се размина, а съдията не прекрати срещата. Уайлдър оцеля.

Девети рунд

В деветия рунд Паркър отново изглеждаше далеч по-дисциплиниран и агресивен. На няколко пъти отново залепи Уайлдър за въжетата. В средата на рунда направи поредна успешна серия тяло и кука в главата, с което го постави в критична ситуация, макар и не чак толкова, колкото в предния рунд. А Уайлдър продължаваше да изглежда в изчаквателна позиция. В последните секунди от рунда Уайлдър опита да вкара мощния си десен, но това не се случи. В последната секунда опита и страховита кука, спряла се в гарда му.

Десети рунд

И отново в средата на рунда Паркър се хвърли като разярен бик върху Уайлдър. Към края на рунда американецът опита няколко леви прави, но те не попаднаха чисто в целта. Имаше и един мощен десен, който Паркър избегна умело с глава. В последните секунди пък Уайлдър опита страховита кука, но опонентът предвидливо си вдигна главата и го избегна.

Единадесети рунд

При оставащи два рунда - вече изглежда сигурно. Уайлдър ще трябва да рискува много и да търси нокаут, ако иска да стигне до победата. В началото на предпоследния рунд и двамата използваха предимно леви прави, а страховита кука от Паркър не намери целта. Такава обаче влезе в целта в средата на рунда. Към края на рунда Паркър вкара и добри попадения в тялото на съперника.

Дванадесети рунд

Въпреки че имаше предимство във всички рундове Паркър потърси нокаута в началото на последния рунд и двамата влязоха в близка размяна на удари, макар и неособено чисти. Чак сега и Уайлдър започна да търси повече директните атаки, но бе спрян от изключителна дясна кука от опонента. Паркър логично влизаше доста често в клинчове в този рунд, а Уайлдър така и не вкарваше страховитите си десни, като вместо това получи и няколко куки. Именно с клинч приключи и мачът, а новозеландецът категорично печели по точки.

Преди Дионтей Уайлдър - Джоузеф Паркър

Дионтей Уайлдър и Джоузеф Паркър на кантара

На официалния кантар преди "Денят на страшния съд" Дионтей Уайлдър се оказа доста лек - 96,6 килограма, докато неговият съперник бе с близо 15 повече - 111,2 килограма.

За последно Бронзовия бомбардировач се би срещу Роберт Хеленииус през октомври миналата година. Той стана и поредният нокаутират от Уайлдър, след като Дионтей е спечелил с нокаут цели 42 от 43-те си победи на професионалния ринг. Той има и две загуби - и двете след нокаут от Тайсън Фюри.

Американецът е на 38 години и е висок 201 сантиметра. Новозеландският му съперник пък е на 31 години и е висок 193 сантиметра. Паркър има 33 победи - 23 от които след нокаут, както и 3 загуби, от които една след нокаут. Поражението му са от Антъни Джошуа, Дилиън Уайт и Джо Джойс, който му нанесе последната загуба (в единствения му двубой през миналата година - през септември).

Всичко за епичните битки от събитието, защо двубоите обещават да са толкова оспорвани, защо всеки говори за галавечерта, както и какъв е залогът във всеки мач от "Денят на страшния съд"?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички