Джошуа. Уайлдър. Цял свят говори за "Деня на страшния съд": Епичните битки, които ще видим в мегасъбитието


Джошуа. Уайлдър. Цял свят говори за "Деня на страшния съд": Епичните битки, които ще видим в мегасъбитието
Снимка: GettyImages

3899 0

Като своеобразен реванш от световния бокс към феновете на този спорт за неособено "плодовитата" година - изпращаме 2023-та със зрелище след зрелище. И всичко това побрано в една нощ, в една карта - гответе се за "Деня на страшния съд" с участието на Антъни Джошуа, Дионтей Уайлдър, Джоузеф Паркър, Дмитрий Бивол, Даниел Дюбоа и общо 16 от най-добрите бойци в топ категориите на професионалния бокс! 

Гледайте Джошуа, Уайлдър, Паркър и

Защо "Деня на страшния съд" е най-великото събитие в близката история на бокса?

На 23 декември ще станем свидетели на куп боксови мачове на топ ниво. А "черешката на тортата" няма да бъде само една. Основните битки ще противопоставят Антъни Джошуа срещу Ото Уолин и Дионтей Уайлдър срещу Джоузеф Паркър.

Още: Трайчо Бокьора трупа мач след мач след Усик - Джошуа: Какво се случва на ринга и каква контузия получи?

С какво обаче въпросната карта е толкова специална и защо е нещо невиждано в историята на бокса за последните години? В Рияд, Саудитска Арабия, ще видим 8 сблъсъка, а в тях участие ще вземат световни шампиони, бивши световни шампиони, както и претенденти за световния връх, а категориите, които ще наблюдаваме, са няколко.

Защо мачовете обещават да бъдат толкова интересни и защо всеки боксов фен настръхва и очаква с огромен интерес нощта в Рияд? В този материал ще направим дисекция на така интересните сблъсъци, чертите, с които се отличават, както и някои "скрити" фактори.

Дионтей Уайлдър и Джоузеф Паркър се срещат в

Дионтей Уайлдър срещу Джоузеф Паркър

Когато говорим чисто и просто за имена, то сякаш Уайлдър срещу Паркър е мачът на вечерта. Трудно би било другояче, имайки предвид, че ще наблюдаваме един срещу друг двама бивши световни шампиони в най-тежката категория. Паркър носеше колана на WBO от 2016-а до 2018-а, а Уайлдър бе шампионът на WBC от 2015-а до 2020-а.

Още: Време е за бойна седмица! "Денят на Страшния съд" е тук и ще бъде незабравимо зрелище (ВИДЕО)

Победителят остава сред най-добрите, докато загубилият рискува да изпадне от боксовата карта и да прекара още месеци в търсене на пътя нагоре. А пътят нагоре изглежда предначертан - сблъсък с Антъни Джошуа през 2024-та година.

Уайлдър, който е с 43 победи (42 от тях след нокаут!) и 2 загуби на професионалния ринг, преговаряше да се бие на тази дата с Джошуа, но ще трябва да почака. След двете поредни загуби от Тайсън Фюри (22.02.2020 и 09.10.2021) записа само един мач през миналата година, когато победи Роберт Хелениус, за да се завърне сега на ринга.

 

Новозеландският му съперник пък е на другия полюс, като това му е четвъртият мач за годината. Паркър има 33 победи (23 след нокаут) и 3 загуби в кариерата си. Той ще опита да поддържа по-динамичен двубой и разбира се - трябва да покаже отлична скорост, за да избегне разрушителната дясна ръка на американеца, който винаги може да стигне до нокаут със само един удар от всяка позиция.

Победа за Уайлдър почти със сигурност ще означава нов мач с Джошуа през 2024-та година. Те се срещнаха през 2018-а, когато британецът спечели по точки, така че определено американецът ще иска своя реванш.

Още: СНИМКИ: Вавржик прегърна Кобрата след боя и го определи като "абсолютен топ боксьор"

Антъни Джошуа срещу Ото Валин

Антъни Джошуа и Ото Валин един срещу друг преди

И докато Уайлдър поема по-големия риск срещу Паркър, то това в пълна сила важи за Джошуа срещу Валин. Освен че може да заличи прогреса му, направен с двете победи след двете поредни поражения от Олександър Усик и загубените титли, то този мач е неудобен за него и поради друга причина.

Месеци се твърдеше, че за него предстои дуел срещу Уайлдър. А сега имаше само шест седмици, за да се подготви с коренно различна стратегия. И то срещу "южна лапа" - иначе казано състезател с по-силна лява ръка.

Очаква се Джошуа да подходи по подобен начин, по който го стори и срещу Роберт Хелениус през август. Тогава британецът поддържаше дистанция и бе внимателен в първите рундове, след което бе по-офанзивно настроен и агресивен към последните рундове.

Още: Кубрат Пулев остана без трети шанс за световната титла, но очакват още един мач със залог

Уолин има само една загуба в професионалната си кариера и 26 победи (14 след нокаут). Поражението идва от Тайсън Фюри през 2019-а, но по точки, а не след нокаут. Дали Ей Джей ще стори това, което Циганския крал не съумя? Ще бъде любопитно и представянето му срещу левичар, предвид факта, че рядко излиза в такива мачове.

Дмитрий Бивол срещу Линдън Артър

Бивол (21 победи и 0 загуби) е най-високо ранкираният състезател на картата и с по-силна победа на сметката (срещу Канело Алварес в най-добрата му форма) в сравнение с всеки от останалите. От другата страна Артър пък получи шанса за тази битка до голяма степен изненадващо и ще има нужда от повече от най-доброто от себе си, за да се надява на нещо повече от поражение.

Дмитрий Бивол в мача, в който победи Канело Алварес

Залогът е коланът на WBA, който е собственост на Бивол в полутежка категория. Той се отличи с брилянтни победи по точки над Алварес и над Жилберто Рамирес. Очакванията са и този път сблъсъкът да се разреши по точки.

Още: В Полша не останаха впечатлени от Кубрат Пулев, който "не може да заблуди възрастта"

Даниел Дюбоа срещу Джарел Милър

Милър има 26 победи (24 от тях с нокаут) и нито една загуба, но в последно време не демонстрира нивото, което младият претендент Дюбоа (19 победи - 18 с нокаут, и 2 загуби) показва. Той се представи доста достойно и срещу Усик през август, макар и да допусна поражение.

Очаква се Дюбоа да спечели битката, след като тя бъде преполовена. Има големи надежди конкретно към този двубой, като боксовите експерти се обединяват около мнението, че това може да бъде най-зрелищният сблъсък за вечерта.

Даниел Дюбоа демонстрира срещу Усик, че е един от най-трудните съперници в тежка категория

Джей Опетая срещу Елис Зоро

Още: В Полша са изумени: Никой не очакваше това - Вавржик изненада Кубрат Пулев

Опетая е първи в своята дивизия и е фаворит в сблъсъка. Австралиецът може да се похвали с 23 победи и 0 загуби в кариерата си. Цели 18 от успехите му пък идват след нокаут. За неговия съперник Елис Зоро това е голям шанс да блесне и влиза в дуелите след две добри победи през годината.

Опетая се справи с играч с подобен опит преди два месеца, като го стори за четири рунда. Австралиецът поставя на карта световната титла на IBF в лека тежка категория, а при успех може да доближи мач за обединяване на коланите през 2024 година. Той е най-добрият в категорията си към момента и не крие амбициите си да мине при тежката категория в бъдеще.

Филип Хъргович срещу Марк Де Мори

Непобеденият Хъргович трябва да даде заявка срещу австралийския си съперник, ако иска да има шанс за още по-голям мач догодина. Той е претендент номер 1 за титлата на IBF и трябва да победи, за да остане най-отпред на опашката за един от коланите, които Усик притежава.

Още: Франсис Нгану заговори за следващото си предизвикателство и се закани на Антъни Джошуа

Балканецът се справи в последния рунд при най-скорошната си битка, но срещу 41-годишния Де Мори всички ще очакват да го стори далеч по-рано. Австралиецът не е сред най-добрите имена от 2016-а година и сякаш този мач е най-малко очакваният от картата.

Филип Хъргович ще се бори да запази статута си на задължителен претендент на IBF

Арсланбек Махмудов срещу Агит Кабайел

Едни от най-малко популярните имена в картата са Махмудов и Кабайел, но този сблъсък далеч не бива да бъде подценяван. Това са двама от перспективните боксьори, които преследват мечтата до две години да стигнат до мач за световната титла при най-тежките.

Живеещият в Канада руснак (18 победи, 17 след нокаут, 0 загуби) се изправя срещу европейския шампион от Германия, който е с 23 победи и 0 загуби. Все пак се очаква мачът да продължи доста повече, отколкото последният на Махмудов, когато пречупи опонента си за 70 секунди. Победителят запазва статута си на непобеден и се придвижва с крачка напред към най-добрите. Махмудов се бие доста открито и нокаут в мача изглежда неизбежен.

Още: Как се побеждава Дионтей Уайлдър? Тайсън Фюри с блестящ и прост съвет до близък приятел

Франк Санчес срещу Джуниър Фа

Санчес е друго име сред най-тежките, което се надява да бъде забелязано на сцената в Рияд и да остане непобеден (23 успеха - 16 след нокаут). Фа пък опитва да възроди кариерата си след пораженията от Лукас Браун и Паркър, но не се е бил от над една година (последният му мач бе през октомври 2022 година). Ще има нужда от нещо сензационно и огромно, за да промени затъващата му кариера. Очакванията са Санчес да победи преди да е изтекло времето.

Как да гледаме шоуто "Денят на Страшния съд"? 

8-те битки от галавечерта в Рияд, включително мачовете на Антъни Джошуа у Дионтей Уайлдър, могат да се гледат само по един начин - чрез абонамент и заплащане на "pay-per-view" събитие в DAZN,com (линк към платформата). 

В момента тече промоция, според която месечният абонамент за първия месец може да е в размер на 5 лева (при абониране за година), както и 8.99 лева (при абониране месец за месец). Цената за боксовата галавечер е 29.99 лева. Можете да разгледате всички планове за абонамент в DAZN тук

Планове за абонамент в DAZN

Антъни Джошуа няма да се оттегли преди да има бой с Тайсън Фюри, знае двете му слабости

"Наистина вярвам в това": Тайсън Фюри разкри на колко литра бира би победил не само Нгану, но и Джошуа

"Нарушени обещания": На Дионтей Уайлдър му писна да чака Антъни Джошуа

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички