Ревю на DAZN - най-новата стрийминг услуга за спорт в България


Ревю на DAZN - най-новата стрийминг услуга за спорт в България
Снимка: DAZN

30155 0

Стрийминг услугите превземат света и стават все по-голяма конкуренция на стандартната телевизия, превземайки все по-голям сегмент от медийния пазар. След като в България беше даден стартът на платените спортни канали, дойде времето и за платформите за стрийминг на спортни събития. И една от първите такива компании вече е у нас. Разбира се, става въпрос за DAZN - платформата, която ще излъчи зрелището Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа на територията на България. 

Неслучайно компанията, основана в през 2015 година, влиза у нас през декември и с най-голямото събитие в българския спорт за последните няколко години. Кубрат Пулев за втори път ще се изправи в двубой за световната титла, а всички българи се вълнуват от това, което ще се случи в зала "Уембли" на 12-и декември. Така още с влизането на DAZN в България предизвиква сериозен интерес, но амбициите на компанията се простират далеч отвъд този двубой, а платформата е подготвила много събития не само за старта си през декември, но и вбъдеще. Какво представлява DAZN, какво може да гледате събития на живо в платформата и нейните предимства може да се запознаете в ревюто, което сме подготвили. 

Регистрация и абонамент в DAZN 

За да гледате съдържанието на стрийминг платформата, трябва да имате регистрация и абонамент в DAZN. Процедурата не отнема много време и е лесна за изпълнение. 

Трябва да влезете на сайта (линк за регистрация в DAZN) и да изберете опцията "Sign up Now". След това ще бъдете отведени в страница, на която да въведете данните си (име, фамилия, имейл и парола). На следващата страница ще осъществите плащането (въвеждане на номер на карта, срок на изтичане на картата и секретен код на картата, намиращ се на нейния гръб). Трябва да използвате лично платежно средство (всички дебитни и кредитни карти се приемат). 

След като потвърдите данните си, профилът Ви ще бъде създаден и може да започнете да гледате. Ако искате да прекратите абонамента си, можете да влезете в "Menu", след това "My Account" и "Cancel Subscription". 

От 1-и декември цената на услугата е 2.99 лева на месец, като абонаментът се подновява автоматично всеки месец. Ако не желаете повече да гледате предложенията на DAZN, можете да спрете абонамента си. 

ВАЖНО: Дори да спрете плащането към DAZN, акаунтът Ви остава активен и, ако решите, може да подновите абонамента си отново. 

Ако обяснението не е ясно, може да видите подробно обяснено стъпка по стъпка как да се регистрираме в DAZN, като последвате линка. 

Регистрирай се в DAZN през този линк

Кои са DAZN? 

DAZN (изрича се "да зоун") е английска компания, която е основана през 2015 година в Лондон. Стартът на платформата обаче е в Австрия, Германия, Швейцария и Япония. Големият пробив на DAZN започва през 2018 година, когато шеф на компанията става Джон Скипър - бивш изпълнителен директор в ESPN. През същата година компанията е оценена на 3 милиарда долара от лондонския "Evening Standard", и е наречена "един от малкото британски технологични еднорози". 

В края на 2020 година DAZN направи глобален пробив, като вече предлага услугите си в над 200 страни в световен мащаб, включително в България. В портфолиото на компанията са десетки спортове, сред които футбол, волейбол, бокс и какво ли още не. Към настоящия момент в България компанията залага единствено на бокс и така ще остане в първите месеци на 2020 година. Към момента не е ясно до колко ще разрастне влиянието си в България DAZN. 

Спорт на живо в DAZN

Вече установихме, че в България компанията влиза основно със своето бокс съдържание и не е случайно, че първото голямо събитие ще е Антъни Джошуа - Кубрат Пулев. Само през декември обаче DAZN ще излъчи още две зрелища на живо. Първото е Генади Головкин срещу Камил Шеремета (18-и декември), а второто Канело Алварес срещу Калъм Смит (19-и декември). Това са три страхотни боксови двубои само в последния месец на годината, а през януари ни очакват още битки в професионалния бокс

DAZN има правата за излъчване на всички боксови двубои, организирани от "Matchroom" на Еди Хърн, като мачовете ще се излъчват в България и почти цяла Европа. Живеещите във Великобритания и Ирландия обаче не могат да гледат мачовете, тъй като правата за тези територии се държат от друга компания. 

"GGG Productions" за мачовете на Генади Головкин също са в портфолиото на DAZN без рестрикции за излъчването. Най-скъпата сделка на компанията пък е с Канело Алварес, след като срещу 300 милиона долара мачовете на мексиканеца се излъчват в платформата DAZN за всички страни, освен Полша. 

В портфолиото на DAZN има още много боксьори, основно в средна и лека категория, като зрелището е гарантирано всеки месец. Феновете на бокса определено ще останат доволни, а компанията се очаква да разширява влиянието си в България. 

Какво още може да намерите в DAZN?

Спортните събития на живо или при поискване (on-demand) не са единственото съдържание, което ще намерите в DAZN. Компанията предлага много документални филми, печелили награди, легендарни двубои от миналото, ексклузивни интервюта и предавания и анализи на най-високо равнище. 

Сред най-популярните предавания са "AK and Barak", "Jabs" и "Boxing with Chris Mannix", които вникват дълбоко в света на бокса. Преди боксови гала вечери има много оригинални продукции с ексклузивни интервюта, които може да видите в поредицата "Off the Cuff" (през декември имаше интересно интервю  с Антъни Джошуа, например). 

Документалните филми на DAZN също не са за подценяване. В късометражната поредица "RAW" ще намерите интересни и неизлъчени кадри от изминали боксови двубои, като такова е подготвено и за Антъни Джошуа - Кубрат Пулев. Филмчетата приличат на "скрита камера" и улавят "суровите" моменти преди и след мачовете на боксьорите. 

"A fight story" е друга любопитна поредица, която проследява историята на боксьорите, които се качват на ринга. Един от най-добрите епизоди е посветен на битката Алварес - Ковалев, а продуцент е ЛеБрон Джеймс. 

"Born fighter" е друга интересна поредица, която проследява историята на различни боксьори, като безспорно една от любимите ми е тази на Дерек Чисора, като в предаването разкрива изключителни неща за кариерата си. 

№1 обаче са поредиците, кръстени "DAZN Originals". Те са разнообразни и интересни, а едно от най-интересните предложения, които наскоро бяха публикувани в платформата, беше "One night: Joshua vs. Ruiz" - филм, посветен на шокиращата победа на мексиканеца над титана в тежка категория, а историята проследява всичко, случило се от обявяването на срещата до нейния край през очите както на боксьорите, така и на популярни лица, гледали зрелището като Силвестър Сталоун, Майк Тайсън и много други. 

Ако пък случайно си падате по историята и зрелищните боксови битки през годините, то безспорно боксовият архив на DAZN ще ви хареса. Можете да откриете стари мачове на Канело Алварес, Флойд Мейуедър, Оскар де ла Оя, Антъни Джошуа (препоръчвам отново да гледате мача с Кличко), Генади Головкин, Мани Пакиао и много други бивши и настоящи звезди в спорта. 

Функционалности и управление на профила в DAZN 

Приложението е много лесно за управление и е направено за максимален комфорт на потребителите. На началната страница на платформата стартира последната продукция на DAZN (или излъчването на живо на някоя гала вечер), като отивайки надолу на началната страница ще видите секция с препоръчни продукции, боксови предавания, боксьорите на DAZN и много други предложения. 

В секцията "Schedule" можете да разгледате програмата за целия месец по дни и часове, като за всеки ден се изписва какво ще бъде предавано от DAZN. Понякога може да пише, че няма планирани събития, но е възможно да бъдат публикувани нови продукции и интервюта, които да са ви интересни. Най-важното е, че през програмата може да следите всички бъдещи боксови гала вечери, които се очакват през месеца. 

В секция "Sports" ще видите 4 раздела (засега), които включват: 

- Boxing - цялото боксово съдържание на DAZN с акцент към предстоящите събития. 

- Boxing Archive - архив от стари боксови мачове 

- Shows - предавания посветени на бокс. 

- Documentaries - документалните филми на DAZN. 

В секция "Menu" можете да управлявате своя профил. Там ще намерите следните категории: 

- Settings - можете да управлявате какви "бисквитки" (cookies) да предоставяте на DAZN с цел подобряване на услугата и подобряване на рекламите, които получавате. 

- My Account - през тази секция можете да управлявате плащанията си, да спрете или подновите абонамента си, да сменяте личните си данни, да следите историята на плащанията и да следите устройствата, през които гледате съдържанието на DAZN. 

- Help - пространството, в което може да търсите решения на възникнали проблеми. В страницата подробно описано всичко, от което имате нужда, но дори да не намерите такова, разполагате с опцията "чат на живо (Chat with us)", през която можете да задавате своите въпроси. Тя е активна след регистрация. 

Предимства и недостатъци на DAZN

С навлизането на все повече източници за спортни събития и намаляването на влиянието на телевизиите, стрийминг приложенията ще стават все по-популярни навсякъде, включително в България. 

Най-голямото предимство на платформата DAZN е богатото боксово съдържание, което получавате - ексклузивни мачове, които трудно ще намерите на друго място, предавания и документални филми и легендарни боксови сблъсъци. Също не трябва да се пренебрегва опростеният характер на платформата. 

Разбира се, феновете в България биха използвали услугите на DAZN само заради битката на Кубрат Пулев срещу Антъни Джошуа, но определено платформата си заслужава не само заради този двубой, но и заради всички предстоящи боксови спектакли. 

Другият много голям плюс е цената, която е доста атрактивна - 2.99 лева на месец. 

Разбира се, не могат да се подминат и някои недостатъци, които се забелязват. За съжаление, не всички оригинални продукции и документални филми са налични по всяко време, като някои се добавят, а други се трият през определен период от време.

Фактът, че платформата не е преведена на български също е минус, който обаче ще бъде поправен вбъдеще. Също така не можете да получите помощ на български, като за тези, които не знаят английски, най-добрата опция е да използват "Google Translate".

Другият недостатък е, че DAZN влиза само с отличено съдържание на тема бокс, но не и с други спортове. Това може да е достатъчно за феновете на бокса, но не и за тези, които предпочитат и други опции. В първите няколко месеца със сигурност ситуацията ще остане такава, но при добро развитие на платформата у нас можем да надяваме и повече съдържание и разнообразни спортове в приложението на DAZN. 

Ако ви харесва това, което предлага платформата, регистрирайте се в DAZN през този линк

ВАЖНО: DAZN предлага срещата Антъни Джошуа - Кубрат Пулев на територията на България. Компанията има правата на двубоя за излъчване в по-голяма част от Европа, но няма да предава сблъсъка в определени страни като Великобритания и Ирландия. Имайте това предвид преди да се регистрирате

Често задавани въпроси за DAZN 

Ето и част от най-честите въпроси, които имат хората, когато търсят информация за DAZN. 

  • Платен ли е DAZN? 
  • Да. Абонаментът струва 2.99 лева на месец. 

  • Мога ли да спра абонамента си за DAZN?
  • Да, по всяко време през Вашия профил. 

  • Какви спортове мога да гледам в DAZN? 
  • Към декември 2020 година можете да гледате само бокс, като в първите месеци на компанията в България това ще е единственият наличен спорт. Засега няма яснота кога ще бъдат добавени и други спортове. 

  • На какви устройства мога да гледам DAZN? 
  • Стрийминг услугата е достъпна за всяко устройство с интернет и дисплей- Smart TV, телефон, таблет, компютър, лаптоп и така нататък. Ако телевизорът Ви не е "Smart", няма да може да гледате DAZN на него, освен ако не го вържете с HDMI кабел.  

  • Как мога да плащам абонамента в DAZN? 
  • Можете да заплатите абонамента си с дебитна/кредитна карта, Google Pay или Apple Pay. 

    Етикети:
    Sportlive.bg

    ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


    виж всички

    Още по темата


    Timeout


    виж всички
    Избрано от ТЕНИС

    Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

    Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

    Реклама
    Най-четени новини

    виж всички