Продукт за 200 милиона: Какво в цифри е Антъни Джошуа за британския бокс?


Продукт за 200 милиона: Какво в цифри е Антъни Джошуа за британския бокс?
Снимка: Getty Images/Guliver

6502 0

Предвид своята популярност и високия си коефициент на успехи в битки, при това на успехи с нокаут, не е изненада, че Антъни Джошуа е "най-тежката търговска сила на британския бокс". 31-годишната звезда държи рекорда за най-много постъпили плащания за гледане на боксов мач във Великобритания. Ще ви разкажем повече по тази тема в следващите редове.

Всички мачове на Джошуа се заплащат в Обединеното кралство и Ирландия, откакто той победи Дилиън Уайт през 2015 година, за да спечели титлите в тежка категория на Великобритания и Британската общност. Оттогава роденият в Уотфорд боец става най-голямата търговска сила на британския бокс. Мачът му срещу Кубрат Пулев беше 11-ият за боеца, за който сънародниците му платиха, за да го гледат на платформата на "Sky". Цената беше 24,95 паунда.

Мачовете на Ей Джей са събрали почти 11,5 милиона гледания в страната, твърди организация, проучваща зрителската аудитория. Генерирани са приходи от над 200 милиона британски лири. За първи път боксьорът достигна 1 милион гледания през април 2016 г., когато победи Чарлз Мартин и бе коронован за шампион на IBF в тежка категория. Година по-късно 1,5 милиона зрители видяха нокаута му срещу Владимир Кличко. През 2018-а близо 2 милиона платиха, за да гледат как Антъни побеждава Джоузеф Паркър по точки. Тогава британецът спечели титлата на WBO и това бе пикът на зрителския интерес към мачовете му.

През 2019 г. последва спад и само 652 000 души платиха, за да гледат единствената загуба в кариерата досега на световния шампион на IBF, WBO и WBA. Тогава той бе нокаутиран от Анди Руис в САЩ. Смята се, че причината за слабия интерес е фактът, че във Великобритания мачът се излъчи в 3,30 часа сутринта.

От търговска гледна точка Джошуа се равнява на легенди като Ленъкс Люис, Насим Хамед и Дейвид Хей. Съвременните великобритански бойци, които също се радват на успехи и интерес - Тайсън Фюри и Дилиън уайт, изостават сериозно в тази класация. Например, по-малко от 500 000 души гледаха първата битка на "Циганския крал" срещу Дионтей Уайлдър през 2018 г. Загубата на Уайт от Александър Поветкин през август пък не успя да достигне заявената от "Мачруум" цел от 300 000 плащания. Въпреки това, няколко от големите битки на Фюри се проведоха в САЩ, което прави таймингите по-малко подходящи за публиката във Великобритания. Големият рекорд обаче предстои да бъде записан. Той ще се случи с мача Джошуа - Фюри, който трябва да бъде догодина. А за тъмната част от биографията на Антъни Джошуа четете тук. 

Информация на cityam.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички