По стъпките на Кубрат и отвъд тях: пътят на Тервел Пулев в бокса


По стъпките на Кубрат и отвъд тях: пътят на Тервел Пулев в бокса
Снимка: LAP.bg

4771 0

След броени дни българският боксьор Тервел Пулев ще се качи на ринга в повратен за кариерата му сблъсък, който може да му разчисти пътя към световната титла в полутежка категория. За да стигне до тази битка обаче, Тево, както го наричат на галено, е изминал много дълъг и изпълнен с трудности път. В следващите редове ще ви разкажем за пътя на Тервел Пулев в бокса - от европейската слава, през олимпийския връх, до професионалния бокс и световните титли.

Началото на Тервел Пулев в бокса

Тервел Венков Пулев е роден на 10 януари 1983 година в София. Неговият баща - Венко, го увлича по бокса и го вкарва в залата за тренировки още на 11-годишна възраст. Тервел започва да тренира в боксовия клуб на ЦСКА, а впоследствие сменя различни отбори в своето развитие като боксьор. Боксьорът тръгва по стъпките на по-големия си брат Кубрат и се опитва да догони успехите му на ринга - и определено му се получава.

Още в ранните си години Тервел трупа републикански титли и се утвърждава като национален състезател на България. От 2004-а нататък няма друг български боксьор, който да е побеждавал малкия Пулев. Първият му значим успех обаче идва през 2010-а, когато става втори на Европейското първенство по бокс в Москва. Година по-късно Тервел отново завоюва сребърен медал на Европейското в Анкара, за да си постави и следващата цел - олимпийски медал.

Олимпийският бронз и загубата от Олександър Усик

През лятото на 2012-а Тервел участва на Олимпийските игри в Лондон, където успява да завоюва престижния бронзов медал - един от двата медала за България на Игрите в британската столица. Любопитното е, че мечтата на Тервел Пулев за олимпийска титла е изпепелена от Олександър Усик - действащият световен шампион в тежка категория, който успя да детронира хегемона Антъни Джошуа.

Макар и да губи от Усик на полуфиналите в Лондон, Тервел стига до бронзовия медал. Години по-късно Тервел Пулев се върна към спомените си от мача с Олександър Усик в интервю пред SportLive, в което разказа любопитни моменти от битката между тях. Интервюто бе проведено в дните преди мача между Джошуа и Усик, когато целият свят бе убеден, че Ей Джей ще победи безпроблемно украинския боксьор. Тервел обаче прогнозира, че Усик може да изненада Джошуа и се оказа прав.

Закъснялата крачка на Тервел Пулев към професионалния бокс

След олимпийския медал кариерата на Тервел търпи лек застой, но през 2015-а той отново доказва, че е сред най-добрите боксьори в света, спечелвайки бронзов медал от Европейското първенство, което се провежда на родна земя - в Самоков. Година по-късно Тервел Пулев решава да предприеме една дългоочаквана крачка, която според мнозина дори е дошла твърде късно - влизането в професионалния бокс, където неговият брат Кубрат вече е сред най-големите имена.

Дебютът на Тервел Пулев при професионалистите е срещу хърватина Томислав Рудан, който българинът помита за три рунда в зала "Арена Армеец" в София. В препълнената зала Тево получава огромна мотивация да се развива в професионалния бокс, където и хонорарите са значително по-големи. В следващата година и половина Пулев трупа победа след победа - всяка от тях с нокаут. Едва в деветия си мач Тервел среща отпор срещу руснака Валери Брудов, когото побеждава след 8-рундова битка и съдийско решение.

Първа титла за Тервел Пулев в полутежка категория

В 12-ия си мач при професионалистите Тервел вече се бори за титлата на Европейския боксов съвет (EBU) в полутежка категория, която е овакантена - и я печели, побеждавайки италианеца Леонардо Бруцезе, отново в "Арена Армеец". Следват две успешни защити на пояса срещу Мич Уилямс и Каи Курзава, за да дойде и мач за вакантната интернационална титла на Световната боксова асоциация (WBA). В зала "Колодрума" в Пловдив Тервел постига много трудна победа над американеца Дешон Уебстър в първия си пълен 12-рундов мач.

16 мача, 16 победи: Безупречната статистика на Тервел Пулев

Победата над Уебстър е 15-а в професионалната кариера на Тервел, като е постигната през декември 2019-а. Няколко месеца по-късно пандемията от коронавируса удря сериозно плановете на амбицирания Тервел, който трябва да чака дълго време, за да се боксира отново. Едва в началото на 2021 година Пулев отново се качи на ринга, за да победи Викапита Мероро в Танзания - победа №16 за Тево в кариерата му... и нито една загуба. 

Тервел влиза в професионалния бокс на 33-годишна възраст. За сравнение - Кубрат дебютира при професионалистите на 28 години. Тево следва стъпките на Кобрата в бокса, но и излиза отвъд тях: с медала си от Олимпийските игри в Лондон и с другите си многобройни успехи на международната сцена.

Мачът, с който Тервел може да пробие към световния връх

За пръв път в кариерата си обаче Тервел Пулев влиза в светлината на прожекторите, за сметка на Кубрат, който ще остане на заден план. На боксовата галавечер в Калифорния този уикенд Тево ще бъде главната атракция, изправяйки се срещу бившия световен шампион Сергей Ковальов. Ако Тервел съумее да победи руснака, то той може да си осигури възможност да спори за световната титла в полутежка категория - шанс, който не бива да изпуска.

Всичко за боксовите мачове на Кубрат и Тервел Пулеви в САЩ четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички