Топ 5 най-велики победи на Тервел Пулев в професионалния бокс (ВИДЕО)


Топ 5 най-велики победи на Тервел Пулев в професионалния бокс (ВИДЕО)
Снимка: Ilian Telkedzhiev / LAP.bg

5772 0

Българският боксьор Тервел Пулев се подготвя за един от най-тежките си мачове на боксовия ринг. В ранните часове на неделя (15 май) Тервел ще се изправи срещу бившия световен шампион Сергей Кавальов в битка, която може да изведе българина до мач за световната титла в полутежка категория.

Двубоят срещу Ковальов е повратен в кариерата на 39-годишния Тервел, който е без загуба на професионалния ринг - 16 победи в 16 мача. Бронзовият медалист от Олимпийските игри в Лондон през 2012 година дебютира при професионалистите в края на 2016 година в "Арена Армеец" и оттогава бележи победа след победа.

1. Дебютът на Тервел Пулев в професионалния бокс

Ако трябва да отличим само 5 победи на Тервел при професионалистите, то няма как да не започнем от неговия дебют, който със сигурност ще остане в съзнанието на българина завинаги. На 3 декември в зала "Арена Армеец" в София Тервел взе участие в боксова галавечер, на която главната атракция бе мачът между неговия брат Кубрат и Самюъл Питър.

В полутежка категория (79-85 кг) Тервел се разправи с хърватина Томислав Рудан още в третия рунд от общо шест. Българинът започна с мощни удари, които оставиха Рудан без отговор. Още във втория рунд Тервел прати Рудан на два пъти в нокдаун, но хърватинът някак се задържа до края на рунда. В третия обаче Тервел нокаутира опонента си, който вече нямаше как да се изправи.

 

2. Мачът, който донесе първата титла на Тервел Пулев

След дебютната победа над Рудан Тервел постига още десет победи, като девет от тях дойдоха след нокаут и само една след съдийско решение (в мача срещу руснака Валери Брудов). В 12-ия си мач при професионалистите Тервел завоюва и първата си титла - тази на Европейския боксов съвет (EBU) в полутежка категория.

Тервел стигна до вакантната титла след победа над италианеца Леонардо Бруцезе, която символично отново бе постигната на родна земя - в "Арена Армеец". Българинът нокаутира италианския боксьор още във втория рунд, като самият мач продължи общо три минути и половина. Още в първия рунд Тервел прати Бруцезе два пъти в нокдаун, а във втория рунд го нокаутира.

3. Победата, която Тервел постигна със счупена ръка

Тервел Пулев трябваше да защити титлата си само пет месеца по-късно, когато се изправи срещу коравия американец Мич Уилямс в Коста Меса, Калифорния, САЩ. Това бе мач №13 за Тервел при професионалистите и едва втори, в който българинът трябва да изиграе всички предвидени рундове.

След шест рунда Тервел не успя да нокаутира Уилямс, но въпреки това спечели със съдийско решение и запази шампионския си пояс. След мача пък се оказа, че Тервел се е бил със счупена ръка, без дори да разбере. "Не я усетих ръката, че е счупена по време на мача. Най-вероятно заради адреналина не съм усетил нищо. По време на мача може и да не го усетиш, даже и като ме удрят на ринга, много често не усещам болка. Явно като съм го удрял, попаднал ми е палецът и така се е стигнало до счупването", сподели тогава Тервел.

4. 12-рундовият спектакъл в Пловдив, след който Пулев се сдоби с нова титла

В края на 2019 година Тервел Пулев изигра два последователни мача в рамките на месец и половина. Причината бе, че първата победа дойде след само един рунд (срещу Каи Курзава в Германия). Така на 14 декември Тервел отново се качи на ринга, но този път в зала "Колодрума" в Пловдив.

Залогът бе още по-голям, защото Тервел можеше да се сдобие с вакантната титла на Световната боксова асоциация (WBA) в полутежка категория. Съперник на българина бе американеца Дешон Уебстър, който логично се оказа и най-тежкото изпитание за Тервел в кариерата му. Това бе първи мач на Пулев, в който му се наложи да се боксира цели 12 рунда. Накрая обаче победата и титлата бяха за българина.

5. Последната победа на Тервел Пулев на ринга

Следващият мач на Тервел Пулев дойде повече от година по-късно, а за това "помогна" и пандемията от коронавирус, която се разрасна през март 2020-а. В началото на 2021-ва Тервел най-после успя отново да се качи на боксовия ринг на екзотично място - в Танзания.

Тервел Пулев се изправи срещу Викапита Мероро, с когото проведоха здрав сблъсък, но българинът успя да го победи с технически нокаут в деветия рунд. Това е последната победа на българина на ринга и 16-а в професионалната му кариера (13 с нокаут).

Всичко най-интересно около предстоящия мач на Тервел Пулев четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички