Историята на Антъни Джошуа - момчето, което е родено да бъде боксьор


Историята на Антъни Джошуа - момчето, което е родено да бъде боксьор
Снимка: Getty Images

5629 0

В нощта на 25 срещу 26 септември (събота срещу неделя) Антъни Джошуа ще се изправи срещу Олександър Усик в зрелищен мач на стадиона на Тотнъм в Лондон.

Британецът ще защитава титлите си от WBO, WBA и IBF срещу украинеца, който до този момент няма загуба в професионалната си кариера...

Гледай мача Джошуа - Усик ТУК!

КОЙ Е АНТЪНИ ДЖОШУА?

Антъни Олуафеми Олашени Джошуа е роден на 15 октомври 1989 г. в град Уотфорд, Англия. Двукратен световен шампион е в тежка категория във версиите на Международната боксова федерация, Световната боксова асоциация и Световната боксова организация в тежка категория. Преди това е завоювал титлите на Великобритания и Британската общност в тежка категория.

Като аматьор представлява Великобритания на Световното първенство по бокс в Баку през 2011 година, където печели сребро, и на Летните олимпийски игри през 2012 година, където печели златен медал. За пръв път става световен шампион през април 2016 година, нокаутирайки Чарлс Мартин. През април 2017 г. печели "Мачът на годината" срещу Владимир Кличко, в резултат на което "БоксРек", списание "Ринг" и "Транснешънъл Боксинг Ранкингс Борд" го определят за най-добър в тежка категория – позиция, която държи до юни 2019 година. На 12 декември 2020 година, в Лондон, в дългоочаквания мач срещу Кубрат Пулев Джошуа защитава поясите си и нокаутира българина в 9-ия рунд.

В цялата си кариера до момента Антъни Джошуа е изиграл общо 25 мача, от които е спечелил 24. В двадесет и два двубой той е успявал да нокаутира съперниците си, а единствената му загуба дойде от мексиканеца Анди Руис през лятото на 2019 година!

Историята на AJ

Неговата майка е от Нигерия, а баща му от Великобритания. До 12 години живее в Африка, но след развода на родителите си се мести на Острова. Още от дете той впечатлява съучениците си и се справя много добре със спортове като футбол и лека атлетика. 

През 2007 г., когато е на 18 години, той решава, че иска да се занимава с бокс и се записва в местен клуб. Набързо става ясно, че той не просто ще тренира, а ще стане професионалист - записва 18 победи при аматьорите до 20-годишна възраст!

През 2012 г. той става известен в цяла Британия, след като печели златен медал от Олимпиадата в Лондон. На финала надделява над Роберто Камареле (Италия), който преди срещата е смятан за фаворит. 

Извън ринга Антъни Джошуа се радва на огромни спонсорски договори, а състоянието му се оценява на над 100 милиона паунда! Той обича да играе шах и твърди, че партиите му помагат, за да игражда по-добре тактиката си за боксовите мачове.

Интересно е да се отбележи, че Джошуа е имал проблеми със закона и през 2009 г. дори носи гривна за проследяване, след като е обвинен в насилие. Две години по-късно е спрян за превишена скорост с автомобила си, а в колата са открити и наркотици. Впоследствие той се признава за виновен и наказанието му е смекчено. През 2015 г. му се ражда извънбрачен син (Джоузеф) от бившата боксьорка Никол Озбърн!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички